Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κύμα ανακαίνισης κτιρίων βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάκαμψης της οικονομίας, στοχεύοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέχρι το 2030, η Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων των κτιρίων κατά 60%, την τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 14% και την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κατά 18%. Ωστόσο, όπως φαίνεται η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω. 

Η κινητοποίηση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα για την επίτευξη αυτών των στόχων θα έχει ως αποτέλεσμα την ανακαίνιση 35 εκατομμυρίων μονάδων, έως το 2030. Μέχρι τώρα ο ρυθμός ανακαίνισης των κτιρίων κινείται στο 1% ετησίως.

Σύμφωνα με στοιχεία οι τυπικές ανακαινίσεις εξοικονομούν πολύ λίγη ενέργεια, μόλις 9% σε σπίτια και 16% σε εμπορικά κτίρια. Σύμφωνα με αναλυτές είναι οι βαθιές ανακαινίσεις που μειώνουν την ενέργεια κατά 60% ή περισσότερο, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε λιγότερο από 0,3% του αποθέματος των κτιρίων.

Το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης αποτελεί μια ευκαιρία άλλωστε και για  την αύξηση των ανακαινίσεων, με την ευρωπαϊκή ένωση να θεωρεί επιτακτική ανάγκη την υποστήριξη ανακαίνισης σπιτιών  και επιχειρήσεων, μέσω πράσινων ομολόγων, δανείων και φορολογικών κινήτρων. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Ανάμεσα τους και η Ολλανδία.  Η συμφωνία της κυβέρνησης για την εφαρμογή της ενεργειακής απόδοσης B το 2020 βρίσκεται σε καλό δρόμο που θα επιτευχθεί φέτος, το 2021.

Την ίδια ώρα η ενεργειακή φτώχεια καλπάζει στην Ευρώπη, με αναλυτές να εκτιμούν πως η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων θα συμβάλει στην μείωσης της.Το φαινόμενο είναι γενικευμένο. Μια έκθεση του Ινστιτούτου Jacques Delors, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, διαπίστωσε ότι περίπου 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπόρεσαν να θερμάνουν σωστά τα σπίτια τους το 2019. Η έκθεση επεσήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των χωρών  της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβουν δράση για να δώσουν προτεραιότητα στην ενεργειακή φτώχεια και να βοηθήσουν όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς.

Το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί και στη χώρα μας σημαντικό με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκα σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» να επισημαίνει πως μέσα από την ενεργειακή εξοικονόμηση θα καταπολεμηθεί και το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ σημείωσε πως «το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών μάς οδήγησε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την εκκίνηση του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Έως το τέλος του καλοκαιριού, θα ανακοινώσουμε το νέο, ακόμη πιο στοχευμένο πρόγραμμα, στην προσπάθειά μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νοικοκυριών και την οικονομική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού».