(upd 15:54) Σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης έχει εδώ και ένα 24ωρο τεθεί το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα γενικευμένο black out λόγω υπερφόρτωσης συνέπεια των πολικών συνθηκών που επικρατούν από εχθές το βράδυ. Να σημειωθεί ότι το ηλεκτρικό σύστημα μέσω της ευρείας κινητοποίησης  των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών ευρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής από την Κυριακή το βράδυ

Παρά τα κατά τόπους  προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της χώρας, που οφείλονται κυρίως σε πτώση δένδρων και καταστροφές σε καλώδια διανομής, το δίκτυο μεταφοράς λειτουργεί χωρίς προβλήματα έχοντας να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα υψηλά φορτία.

Σήμερα το πρωί το μέγιστο φορτίο έφθασε τα 8,800 ΜW ενώ για σήμερα το απόγευμα ( 18:30) βάσει του ημερήσιου προγραμματισμού του ΑΔΜΗΕ η αιχμή του φορτίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,978 MW ενώ υπάρχει ετοιμότητα για την κάλυψη ακόμα υψηλότερων φορτίων μέχρι 9,800 MW.

Όπως μας πληροφορεί ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να υπάρξει επάρκεια ηλεκτροδότησης έχει από εχθές το πρωί θέσει σε λειτουργία 8 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και σε κατάσταση υποχρεωτικής λειτουργίας (constrain) την μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη και αυτήν της Korinthos Power της Protergia ώστε να εξασφαλίσει το απαραίτητο φορτίο βάσης (base load) το οποίο λόγω της υψηλής ζήτησης έχει διαμορφωθεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα και πάνω από το συνηθισμένο όριο των 4,800 - 5,000 MW. Εχθές, το σύνολο των θερμικών μονάδων που συμμετείχαν στην κάλυψη του φορτίου βάσης έφθασαν τα 6,958 MW.

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτροδότησης και πέρα από την κάλυψη του φορτίου βάσης στο σύστημα εγχέεται ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ που η συνολικη τους ισχύς φθάνει τα 3,000 MW καθώς και από επιπλέον θερμικές μονάδες της ΔΕΗ και αυτές των ιδιωτών παραγωγών που δεν έχουν δηλωθεί στον ημερήσιο προγραμματισμό αλλά είναι σε κατάσταση standby.

Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που λειτουργούν από εχθές σε συνεχή βάση περιλαμβάνουν τις τέσσερις μονάδες του Αγίου Δημητρίου (1.114 MW)  τις Νο. 3 & 4 της Καρδιάς,(560 ΜW) την Μελίτη (289 MW) και την Μεγαλόπολη 4 (256 ΜW). Με στελέχη της ΔΕΗ να υπογραμμίζουν την κομβική  σημασία των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και την ανάγκη να διατηρηθούν τουλάχιστον 4 από αυτές σε εφεδρεία μετά το 2023 ,οπότε βάσει του τρέχοντος προγραμματισμού και στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος απολιγνιτοποίησης θα πρέπει να αποσυρθούν όλες ανεξαιρέτως οι λιγνιτικές μονάδες πλην της νέας λιγνιτικής  μονάδας Πτολεμαΐδα 5 (660 MW) που πρόκειται να ξεκινήσει την λειτουργία της στα τέλη του 2022.

Εν τω μεταξύ και εν όψει των επιδεινούμενων καιρικών συνθηκών ο κίνδυνος ενός γενικού black out δεν έχει εκλείψει ιδίως αν λάβουμε υπό όψη την σχεδόν μηδενική συμμετοχή των ΑΠΕ ,αφού λόγω χιονόπτωσης και παγετού τα φωτοβολταϊκά χωρίς ηλιοφάνεια είναι εκτός ενώ και τα αιολικά αδυνατούν να παράγουν μέσα σε συνθήκες νηνεμίας. Το θέμα αυτό, σε συνάρτηση με το πολύ υπαρκτό ενδεχόμενο βλάβης σε μια από τις θερμικές μονάδες, συζητήθηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι υπό την προεδρία της ΡΑΕ και την συμμετοχή των Διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ). Θα πρέπει ακόμα να ληφθεί σοβαρά υπ´οψη η δυσκολία λειτουργίας που αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό σύστημα στον νότιο τομέα (Αττική- Κόρινθος)μετά το ατύχημα στο KYT Κουμουνδούρου πριν 2 εβδομάδες με δύο ( απο τους 4) μεγάλους μετασχηματιστές να έχουν καταστραφεί καιντεθεί εκτός λειτουργίας, και θα παραμείνουν ανενεργοί για αρκετούς μήνες ακόμα.

Ως πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος (grid) σε περίπτωση εγγύτητας του σε οριακή κατάσταση φορτίου είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού διακοψιμότητας, όπου ο ΑΔΜΗΕ θα καλέσει τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να μειώσουν η και να μηδενίσουν την κατανάλωση τους έναντι προκαθορισμένης αμοιβής που προβλέπει ο ισχύων κανονισμός. Αλλά πιθανά μέτρα που εξετάσθηκαν είναι οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε επιλεγμένα τμήματα του δικτύου ανά μισή η μια ώρα.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παρούσα κατάσταση χαμηλών θερμοκρασιών, συνεχούς χιονόπτωσης και υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, και με στόχο να αποφευχθεί πάση θυσία ένα γενικευμένο blackout, ο ΑΔΜΗΕ έχει αυτονομηθεί από πλευράς λειτουργίας της αγοράς κινούμενος ανεξάρτητα έχοντας θέσει 10 μονάδες σε κατάσταση must run και θέτοντας τις υπόλοιπες ( δηλ. μονάδες φ. αερίου ιδιωτών) εκτός προβλεπόμενης λειτουργίας αλλά σε ετοιμότητα. Όπως παρατηρούσαν στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, "προκειμένου να επιτύχει  συνθήκες εξισορρόπησης στην λειτουργία του συστήματος ο ΑΔΜΗΕ έχει κάνει override την κανονική λειτουργία της αγοράς επιλέγοντας αυτός και μόνο ποιές μονάδες θα λειτουργήσουν δίδοντας εντολές για την είσοδο τους ή μη στο σύστημα"

Ναι μεν οι παραγωγοί κάνουν κανονικά προσφορές στην DAM πλην όμως αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις αγνοούνται με τον ΑΔΜΗΕ να επιλέγει με δικά του κριτήρια επάρκειας του συστήματος ποιες θα λειτουργήσουν και ποιες όχι. Όπως σχολίαζε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιώτη παραγωγού, "Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση δίδοντας τον απαραίτητο χώρο στον ΑΔΜΗΕ να κινηθεί ανεξάρτητα παρακάμπτοντας τους κανόνες της αγοράς σε μια γενικευμένη προσπάθεια να μην καταρρεύσει το σύστημα".