Η επαναφορά της ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει ακόμη εύθραυστη, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, μαζί με τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του, επηρεάζουν σημαντικά την βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, που αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (11/2). Όμως, μέσα στο περιβάλλον αυτό έχει διαμορφωθεί μια πιο θετική οικονομική προοπτική για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η πιθανότητα εμφάνισης πιο «σφιχτών» αγορών αύξησε τις τιμές του αργού στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους στις αρχές Φεβρουαρίου, 

 

με το αργό τύπου Brent να εμπορεύεται στα $60 το βαρέλι και το αμερικάνικο αργό WTI στα $57 το βαρέλι.

Η επιβολή νέων lockdowns, οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις και η μάλλον αργή διάθεση των εμβολίων στην Ευρώπη έχουν καθυστερήσει την αναμενόμενη ανάκαμψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στην μηνιαία ενημέρωση Ιανουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2021 σε 5.5% από 5.2%, καθώς η ισχυρή ανάκαμψη στη μεταποιητική δραστηριότητα και οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές προσδοκίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστάθμισαν τις βραχυπρόθεσμες αδυναμίες.  

Στην σημερινή Έκθεσή του, ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση για το 2021 κατά 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, στα 96.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά από κατάλληλες αναπροσαρμογές στα ιστορικά δεδομένα, αλλά η ετήσια αύξηση παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη στα 5.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο στη διανομή και χορήγηση εμβολίων και από τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Εν μέσω των αβέβαιων προοπτικών για τη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ο OPEC+ επανέλαβε την ετοιμότητά του να βοηθήσει στην εξάλειψη της μαζικής συγκέντρωσης (overhang) αποθεμάτων πετρελαίου που δημιουργήθηκε πέρυσι. Τα αποθέματα μειώνονται σταθερά από το 3ο τρίμηνο του 2020, αλλά τα αποθέματα του ΟΟΣΑ στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν ακόμη 140 εκατ. βαρέλια πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Η τρέχουσα πολιτική πετρελαϊκής παραγωγής του OPEC+ καλεί τις περισσότερες χώρες μέλη του να διατηρήσουν την πετρελαϊκή προσφορά σταθερή έως τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε στις 5 Ιανουαρίου να μειώσει επιπλέον κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα την πετρελαϊκή της παραγωγή τον μήνα που διανύουμε (Φεβρουάριος) και τον επόμενο (Μάρτιος). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί των χωρών μελών του OPEC+ αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Μαρτίου για να συζητήσουν την πολιτική που θα ακολουθηθεί τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΕΑ, η πετρελαϊκή προσφορά στις ΗΠΑ αναμένεται να διατηρηθεί σε γενικές γραμμές σταθερή το 2021 στα 11.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα περίπου, μετά την υποχώρηση κατά 940 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2020. Ο Καναδάς, έχει πλέον αποκαταστήσει σχεδόν πλήρως τις ποσότητες πετρελαίου που απώλεσε ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της πετρελαϊκής ζήτησης το προηγούμενο έτος. Η συνολική πετρελαϊκή προσφορά των χωρών εκτός OPEC+ αναμένεται να αυξηθεί κατά 830 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2021, έναντι μιας ετήσιας πτώσης της τάξεως των 1.3 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2020.