Τα Στοιχεία Εισαγωγών Φυσικού Αερίου Ιανουαρίου Δείχνουν Επικίνδυνη Εξάρτηση από την Τουρκία 

Τα Στοιχεία Εισαγωγών Φυσικού Αερίου Ιανουαρίου Δείχνουν Επικίνδυνη Εξάρτηση από την Τουρκία
Του Κ.Ν. Σταμπολή 
Τρι, 9 Φεβρουαρίου 2021 - 13:55

Σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του ΙΕΝΕ το οποίο εστάλη στα μέλη του Ινστιτούτου σήμερα (9/2) παρατηρείται σταθερή  αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω του πλέγματος χερσαίων αγωγών που όλοι τους διέρχονται πλέον μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στο ανωτέρω Δελτίο οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για τον μήνα Ιανουάριο ανήλθαν σε 6,9 TWh, αυξημένες κατά 4,5% σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2020 

και κατά 3,0% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Να σημειωθεί ότι κυρίως ως αποτέλεσμα της ραγδαίας απολιγνιτοποίησης έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση του φυσικού τους τελευταίους 18 μήνες με αποτέλεσμα το 2020 οι  εισαγωγές να διαμορφωθούν σε επίπεδα ρεκόρ στα 63,3 TWh ή 6,3 bcm.

Με εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2025 οι συνολικές εισαγωγές να ξεπεράσουν τα 10 bcm.

Πιο συγκεκριμένα τον μήνα Ιανουάριο από τις 6,9 TWh το 37,0% εισήχθησαν μέσω της πύλης της Αγίας Τριάδας και προήρχοντο από αεριοποίηση LNG, τα 2,7 ΤWh η 40% εισήχθησαν μέσω Σιδηροκάστρου (στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα), 0,4 TWh ή 6,0% εισήχθησαν μέσω Κήπων (βλέπε Turkish Basket) ενώ το 1,2 ΤWh ή 17,0% εισήχθησαν μέσω Νέας Μεσημβρίας, προέλευσης Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Kαταγραφή ποσοτήτων φυσικού αερίου στα σημεία εισόδου-Ιανουάριος 2021

 

Σήμερα η Ελλάδα προμηθεύεται φ. αέριο από τα εξής τέσσερα σημεία εισόδου: Αγία Τριάδα (LNG μέσω του τέρμιναλ της Ρεβυθούσας), Κήποι (Ελληνο-Τουρκικός διασυνδετήριος αγωγός), Νέα Μεσημβρίας (αγωγός ΤΑΡ) και Σιδηρόκαστρο ( Ρωσικό αέριο από Gazprom). Μετά την κατάργηση από την Gazprom του Trans Balkan Pipeline, που μετέφερε το Ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας οι ποσότητες που παραλαμβάνουμε τώρα (από 1/1/2020) από την Gazprom διέρχονται μέσω Τουρκίας, αφού διακινούνται μέσω του αγωγού Turk Stream που μεταφέρει Ρωσικό αέριο δια της Μαύρης Θάλασσας και εν συνέχεια χερσαία στο Ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και από εκεί στην Βουλγαρία. 

Εάν λάβουμε δε υπ´ όψη ότι και η ροή του αγωγού ΤΑΡ, που αποτελεί συνέχεια του Τούρκο- Αζέρικου TANAP, στην πράξη ελέγχεται και αυτή από την Τουρκική ΒΟΤAS τότε το σύνολο των χερσαίων παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ελλάδα διέρχονται μέσω Τουρκίας. Λαμβάνοντας υπ´ όψη τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του μηνός Ιανουαρίου παρατηρούμε ότι σχεδόν το 70% του εισαγόμενο αερίου στην χώρα διέρχεται μέσω Τουρκίας αυξάνοντας έτσι υπέρμετρα την ενεργειακή μας εξάρτηση από ένα κράτος που μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως φιλικό, και που ασφαλώς δεν θα διστάσει σε περίπτωση πολεμικής ρήξης ή και ακόμα έντασης στις σχέσεις μας να σταματήσει την ροή αερίου προς την χώρα μας.