Μάχη Χαρακωμάτων από ΗΠΑ για Φρένο στην Κατασκευή του Εναπομείναντος Μικρού Τμήματος του Nord Stream2

Μάχη Χαρακωμάτων από ΗΠΑ για Φρένο στην Κατασκευή του Εναπομείναντος Μικρού Τμήματος του Nord Stream2
Του Κ.Ν. Σταμπολή 
Δευ, 25 Ιανουαρίου 2021 - 11:50

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσει την κατασκευή του εναπομείναντος τμήματος του υποθαλασσίου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που αποτελεί έργο της Ρωσικής Gazprom, η αποχωρούσα κυβέρνηση Trump, μέσω του υπουργού εξωτερικών Mike Pompeo, στις 19 Ιανουαρίου επέβαλλε νέες κυρώσεις κατά της εταιρείας στην οποία ανήκει το εξειδικευμένο σκάφος πόντισης  αγωγών Fortuna.

Το εν λόγω σκάφος έχει ξεκινήσει εκ νέου εργασίες εντός της Δανικής ΑΟΖ (βλέπε χάρτη) με  στόχο την τοποθέτηση των υπολειπόμενων 165 χλμ αγωγών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Να θυμίσουμε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες σταμάτησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ως αποτέλεσμα δέσμης κυρώσεων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ εναντίον όλων των εμπλεκομένων εταιρειών. 

Ο αγωγός Nord Stream 2 συνολικού μήκους 1200 χλμ. πρόκειται να μεταφέρει περί τα 55 δισεκ. κυβ. μέτρα αερίου τον χρόνο και να καλύπτει το 27,5% των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύει η Ρωσία την Ευρώπη. Ακολουθεί δε πορεία παράλληλη με τον αγωγό Nord Stream 1, ίδιας χωριτικότητας, που είναι σε λειτουργία ήδη από το 2011. Μέσω του συστήματος των δυο αγωγών η Ρωσία εξασφαλίζει ομαλές και απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες λειτουργίας για τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του όγκου αερίου που προμηθεύει την Ευρώπη. Ως γνωστό οι ευρωπαϊκές εταιρείες αποτελούν τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς πελάτες της κρατικά ελεγχόμενης Gazprom.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται σφόδρα στην κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω αγωγού, που αν και έργο της Ρωσικής ενεργειακής εταιρείας υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από κοινοπραξία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, επειδή όπως υποστηρίζει υποσκάπτει την ενεργειακή  ασφάλεια της Ευρώπης και κατ´ επέκταση αυτή των ΗΠΑ. Στις ενστάσεις των ΗΠΑ και στην στρατηγική τους για την ακύρωση του έργου του Nord Stream 2 αναφερθήκαμε διεξοδικά σε άρθρο μας στο Energia.gr της 30/12/2020 (εδώ

Αν και η κυβέρνηση του νέου προέδρου Joe Biden δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα για τον Nord Stream 2 συγκλίνουσες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον δείχνουν ότι η διοίκηση Biden δεν πρόκειται να ανακαλέσει τις επιλογές του προκατόχου του ως προς αυτό το θέμα καθώς οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί από το National Security Council είναι απόλυτα υποστηρικτικές για συνέχιση και ενίσχυση των κυρώσεων. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Biden έχει ταχθεί υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την Ευρώπη, και ιδιαίτερα  με την Γερμανία, που είχαν πληγεί σοβαρά με την ανερμάτιστη πολιτική και τους θεατρινισμούς του προκατόχου του, στο θέμα της ενεργειακής (και κατ´ επέκταση εθνικής) ασφάλειας η γραμμή που ακολουθείται είναι κοινή. Ως εκ τούτου η νέα αμερικανική διοίκηση αναμένεται ότι θα συνεχίσει, εάν δεν αυξήσει, τις πιέσεις προς την Γερμανία και την Ε. Επιτροπή ώστε να εμποδιστούν με κάθε τρόπο οι εργασίες κατασκευής. 

Όμως οι επικρατούσες σήμερα θέσεις στην Γερμανική κυβέρνηση, εντός της βιομηχανίας, όπως αυτές εκφράζονται  μέσω του αντίστοιχου ΣΕΒ (δηλ. του Ausschuss der Deutchen Wirtschaft) αλλά και στα ανώτερα διοικητικά επίπεδα της Κομισιόν είναι απόλυτα υποστηρικτικές ως προς την συνέχιση του έργου του Nord Stream 2, στην κατασκευή του οποίου εμπλέκονται εκατοντάδες ευρωπαϊκών εταιρειών. Το δε ψυχροπολεμικό κλίμα που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη του 2021, μέσω των κυρώσεων κατά του Nord Stream 2, κάθε άλλο παρά αποδεκτό μπορεί να γίνει από τη νέα γενικά πολιτικών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρούν ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

"Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν σήμερα οι Ευρωπαίοι για υποστήριξη του έργου δεν είναι άσχετη από το αρνητικό κλίμα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με υπαιτιότητα της δεύτερης και των αλλοπρόσαλλων θέσεων του Trump", δηλώνει ανωτέρω στέλεχος της Κομισιόν. "Η ΕΕ δεν έχει κανένα λόγο ούτε επιθυμεί να σταματήσει η κατασκευή του εν λόγω έργου αφού η σχεδίαση και επικείμενη λειτουργία του αγωγού είναι απόλυτα συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία, ιδίως μετά την συμμόρφωση της Γερμανίας με τις προβλέψεις της τελευταίας ευρωπαϊκής ενεργειακής ντιρεκτίβας, δηλαδή, του EU Gas Directive", συμπλήρωσε.

Η δε ετοιμότητα της Γερμανίας να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ σε ένα έργο που το Βερολίνο θεωρεί ότι είναι απόλυτα ενισχυτικό της δικής του, και κατ´ επέκταση της Ευρωπαϊκής, ενεργειακής ασφάλειας γίνεται απόλυτα σαφής αν λάβουμε υπ´ όψη τις τελευταίες εξελίξεις μετά την δυναμική παρέμβαση του κρατιδίου Μεκλεμβούργου- Πομερανίας που προχώρησε στην ίδρυση περιβαλλοντικής οργάνωσης με στόχο, μέσω παρεμβάσεων της, να διευκολύνει την ολοκλήρωση του Nord Stream 2. To εν λόγω γερμανικό κρατίδιο ευρίσκεται στην βορειανατολική ακτή της Γερμανίας όπου και η έδρα logistics του έργου καθώς και στο σημείο όπου πρόκειται να καταλήξει ο αγωγός βάσει του σχεδίου του (εδώ).