Δημοσκόπηση Energia.gr: Η Εσπευσμένη Απολιγνιτοποίηση η Λιγότερο Δημοφιλής Επιλογή – Απαραίτητη η Ανάπτυξη των Εγχώριων Υδρογονανθράκων και ΑΠΕ

Δημοσκόπηση Energia.gr: Η Εσπευσμένη Απολιγνιτοποίηση η Λιγότερο Δημοφιλής Επιλογή – Απαραίτητη η Ανάπτυξη των Εγχώριων Υδρογονανθράκων και ΑΠΕ
energia.gr
Σαβ, 7 Νοεμβρίου 2020 - 09:48

Μεγάλος φαίνεται ότι είναι ο προβληματισμός της κοινής γνώμης στη χώρα μας απέναντι στη σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλήρη εγκατάλειψη του λιγνίτη ως καυσίμου στην παραγωγή ενέργειας ήδη από το 2023. Όπως δείχνει η δημοσκόπηση του energia.gr, η πολιτική της απολιγνιτοποίησης το συντομότερο δυνατό έρχεται τελευταία σε απαντήσεις, με μόλις 17%, τη στιγμή, μάλιστα, που άλλες χώρες, όπως η Πολωνία ή η Βουλγαρία, λαμβάνουν ή διαπραγματεύονται περιόδους χάριτος και ουσιαστικά αντισταθμιστικά οφέλη από την ΕΕ

Σε σύνολο 595 απαντήσεων, η διαδικτυακή έρευνα του energia.gr που διεξήχθη από την 1η Αυγούστου ως και σήμερα, αν και ρητά δεν αποτελεί επιστημονική διαδικασία, εντούτοις αποτυπώνει ανάγλυφα το φόβο των Ελλήνων πολιτών απέναντι σε μία πολιτική η οποία απειλεί να περιαγάγει την χώρα σε καθεστώς ενεργειακής εξάρτησης και τον πληθυσμό σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας στο όνομα ενός υπερβάλλοντος περιβαλλοντικού ζήλου προς τους στόχους της ΕΕ, που θα ζήλευαν ακόμη και χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά (π.χ. Γερμανία).

Έτσι, δημοφιλέστερη επιλογή, με ποσοστό 33,8% των συμμετεχόντων, αναδείχθηκε ο συνδυασμός της εγκατάλειψης του λιγνίτη ως καυσίμου με παράλληλη ανάπτυξη των Ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και των ΑΠΕ, ώστε να κρατηθούν οι εισαγωγές στο ελάχιστο και να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή ενέργειας για λόγους οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας απασχόλησης (που θα μειωθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης) και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, και οι εξορύξεις των εγχώριων υδρογονανθράκων μετατίθενται όλο και πιο πολύ στις «ελληνικές καλένδες», εν μέσω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων αλλά και της υποχωρητικότητας απέναντι στην προκλητικότητα του κ. Ερντογάν και των χαρτών και NAVTEX για την ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που κατά καιρούς εκδίδει συνοδεία ερευνητικών, αλλά και στην ΕΕ κερδίζουν έδαφος για πλήρη εγκατάλειψη ακόμη και του φυσικού αερίου ως «καύσιμου βάσης», με την εγχώρια παραγωγή ΑΠΕ να μην έχει ξεφύγει από την απειλή της θεσμικής αστάθειας εκ μέρους της Πολιτείας.

Μάλιστα, σε μία συγκυρία κατά την οποία η κρίση του κορωνοϊού και οι περιοριστικές πολιτικές αντιμετώπισής του προκαλούν συρρίκνωση της ήδη ταλαιπωρημένης οικονομίας από δέκα χρόνια μνημονίων, πολύ εύλογα ως δεύτερη πιο δημοφιλή επιλογή, με ποσοστό 29,1% - όχι πολύ μακριά από την πρώτη - το κοινό προκρίνει τη συνέχιση της χρήσης λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή τουλάχιστον μέχρι το 2038, έτος που η Γερμανία έχει δεσμευτεί να αποσύρει τις δικές της ανθρακικές μονάδες.

Δεν θα πρέπει, τέλος, να αποτελεί έκπληξη το ότι σχεδόν ένας στους 5 αναγνώστες του energia.gr που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση (ποσοστό 19,7%), τάχθηκε υπέρ του να αγνοήσει πλήρως η Ελλάδα τους φιλόδοξους Ευρωπαϊκούς στόχους και να επιδιώξει την παραγωγή ενέργειας από κάθε εγχώρια μορφή, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών πηγών, με αποκλειστικό γνώμονα την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη. Το κομμάτι αυτό του κοινού φοβάται ότι η οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, δεν της δίνει την πολυτέλεια να επιλέξει ανάμεσα σε ρυπογόνες και μη πηγές ενέργειας.

Αν και οφείλουμε να επαναλάβουμε πως η έρευνα αυτή δεν διεκδικεί επιστημονική εγκυρότητα, πιστεύουμε ότι αποτυπώνει με επαρκή σαφήνεια τις ανησυχίες και τους φόβους της κοινής γνώμης απέναντι σε μία τόσο κρίσιμη για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και εθνική οικονομία διαδικασία. Αναντίρρητα, λοιπόν, τα ευρήματά της θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από την πολιτική ηγεσία της χώρας, εν όψει, μάλιστα, και των πολύ μεγάλων δοκιμασιών που αναμένεται να υποστεί η εθνική μας οικονομία και παραγωγή σε συνθήκες επαναλαμβανόμενων lockdown.

H διεύθυνση του energia.gr επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στη δημοσκόπηση και αναμένει την ίδια ή και μεγαλύτερη ανταπόκρισή τους στη νέα που αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα, με βασικό θέμα την πρόσφατη εφαρμογή του ευρωπαϊκού Target Model στην Ελλάδα και την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το νέο σύστημα στην εγχώρια αγορά ενέργειας και την εθνική μας οικονομία γενικότερα.