Η Ελλάδα Έχει την Τεχνογνωσία που θα την Καταστήσει Πρωτοπόρο στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα

Η Ελλάδα Έχει την Τεχνογνωσία που θα την Καταστήσει Πρωτοπόρο στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 29 Σεπτεμβρίου 2020 - 07:16

Το ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για την Ελλάδα σε σχέση με την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι δεδομένο, ωστόσο όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς για να κινητοποιηθούν ιδιωτικοί πόροι χρειάζεται ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν σε περιοχές, όπως στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και στις Κυκλάδες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν τέτοια έργα. Άλλωστε, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και οι στόχοι που απορρέουν από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της χώρας.

Η Ευρώπη αποτελεί την μεγαλύτερη δύναμη στα υπεράκτια αιολικά πάρκα παγκοσμίως. Το 2019, είχε 23,5GW εγκατεστημένης ισχύος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει, πως χρειάζονται μέχρι το 2030 90GW και το 2050 230-450 GW υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, πριν λίγες ημέρες, με θέμα «Ο Πλούτος των Θαλασσών μας: Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, ΑΟΖ και Βιώσιμη Ανάπτυξη» ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος κ. Γιάννης Κασιμάτης τόνισε πως στην Ευρώπη το 80% του δυναμικού των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι σε βάθος μεγαλύτερο από τα 50 μέτρα. Πρωτοπόροι στην αγορά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Γαλλία. Το κόστος παραγωγής της ενέργειας σε αιολικά πάρκα μικρού βάθους είναι 50 ευρώ ανά MWh, ενώ  το κόστος παραγωγής στα πλωτά αιολικά πάρκα είναι 160-200 ευρώ ανά MWh. Εκτιμάται πως το 2030 το κόστος θα πέσει στο μισό, δηλαδή θα κυμαίνεται στα 50 με 60 ευρώ ανά MWh. Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη «η Ελλάδα έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχουμε πολύ καλή τεχνογνωσία σε κλάδους που συμμετέχουν στην διαδικασία παραγωγής. Στα ναυπηγεία έχουμε καλή εμπειρία, επίσης έχουμε τεχνογνωσία σε θαλάσσιες κατασκευές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας κ. Παναγιώτης Παπασταματίου σημείωσε πως θα πρέπει να σκεφτούμε έξυπνες λύσεις για το πώς θα κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια σε όλους τους τομείς. «Πρέπει να κινητοποιηθούν οι ιδιωτικοί πόροι. Αυτό θα γίνει σε ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Παπασταματίου.

«Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται έκρηξη επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια και σε αυτή τη μεγάλη εικόνα πρέπει σίγουρα να δούμε τη δυνατότητα δημιουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς οι στόχοι του ΕΣΕΚ δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς αυτά», ανέφερε τον περασμένο Ιούλιο σε ημερίδα  η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.  Μάλιστα έχει επισημάνει πως η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ θα εκπονήσει μελέτη για τις προοπτικές των υπεράκτιων ΑΠΕ και του υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσόγειο, η οποία προβλέπει για την Ελλάδα δυναμικότητα πλωτών αιολικών πάρκων 840 TWh/χρόνο, που «μεταφράζεται» σε  ισχύ 2 GW στο σύστημα.  Να σημειωθεί πως το ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του έτους.