Γ. Δανιόλος, ΗΡΩΝ: "Σημαντικός ο Ρόλος των Μονάδων Φ. Αερίου για την Εξισορρόπηση του Συστήματος"

Γ. Δανιόλος, ΗΡΩΝ: Σημαντικός ο Ρόλος των Μονάδων Φ. Αερίου για την Εξισορρόπηση του Συστήματος
Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο
Πεμ, 24 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:00

Καθώς ο εγχώριος ενεργειακός κλάδος εισέρχεται σε μια καθοριστική για το μέλλον του φάση, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση, η μελλοντική μορφή που θα προσλάβει ένα βασικό κομμάτι του, τουτέστιν, η αγορά ηλεκτρισμού, θέτει σε κίνηση τα γρανάζια όλων των εμπλεκομένων σε αυτήν. Κινητήριος μοχλός 

για την εδραίωση της νέας αγοράς ηλεκτρισμού και για την επικράτηση στον ανταγωνισμό που ήδη καταγράφεται έντονος - ιδίως καθώς η ΔΕΗ κινείται σε υποχρεωτική τροχιά μείωσης του μεριδίου της προς όφελος των ιδιωτών παρόχων - είναι η επενδυτική προσπάθεια για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ρεύματος που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

Οι εν λόγω  μονάδες που διαθέτουν απείρως καλύτερη ενεργειακή αλλά και περιβαλλοντική απόδοση, θεωρούνται πιο ανταγωνιστικές από τις ρυπογόνες λιγνιτικές και αναμένεται να παίξουν το ρόλο της «γέφυρας», στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση.

Για το θέμα αυτό καθώς και για τη γενικότερη στρατηγική του Ομίλου ΗΡΩΝ, μεσούντος του δεύτερου κύματος της πανδημίας του COVID-19 στην χώρα, μίλησε στο energia.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΩΝ, κ. Γιώργος Δανιόλος.  

Στην ερώτησή μας για το πώς εκτιμά την κατάσταση που δημιουργεί στην αγορά η συνεχιζόμενη κρίση του κορονοϊού και το πώς προετοιμάζεται ο ΗΡΩΝ να αντιμετωπίσει τις πιθανές συνέπειες μιας νέας κάμψης της ζήτησης, ο κ. Δανιόλος απάντησε πως ήδη, οι καταναλώσεις είναι μειωμένες, ιδίως στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «αλλά εμείς, επειδή έχουμε ένα προϊόν που δεν το αποθηκεύουμε και επομένως, αγοράζουμε λιγότερο ρεύμα. Ότι θα μειωθεί ο τζίρος είναι μια επίπτωση που θα τη βιώσουμε όλοι στον κλάδο, αλλά από κει και πέρα επειδή το ρεύμα είναι είδος πρώτης ανάγκης, δεν είναι εύκολο να αντικατασταθείς. Η κατανάλωση μειώνεται από τους επαγγελματίες, αυξάνεται στα οικιακά, αν και δεν ισοφαρίζει η μία την άλλη. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κάτι τραγικό. Είμαστε από τις αγορές που θα πληγούμε λιγότερο από όλη αυτή την κρίση», σημείωσε για να προσθέσει πως τα αποτελέσματα χρήσης της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου, αντιθέτως είναι μάλλον θετικά, επειδή υπήρξε ένα διάστημα που έπεσε το κόστος του αερίου.

«Τώρα η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) έχει ανέβει αρκετά και λειτουργούμε κανονικά. Η Εταιρεία δεν επηρεάζεται, παρά τη μείωση του τζίρου σε σχέση με τις προσδοκίες μας. Σε κάθε περίπτωση αυτή η δυσχέρεια δεν μας αλλάζει τα επενδυτικά μας σχέδια. (σ.σ η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου και 20 Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 44,43 ευρώ ανά MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 0,74% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επιτεύχθηκε την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, καθώς ανήλθε στα 53,56 ανά MWh, σύμφωνα με το εβδομδιαίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΙΕΝΕ).

Στην ερώτησή μας για το κατά πόσο τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας επηρεάζονται από την πολιτική για την απολιγνιτοποίηση, ο κ. Δανιόλος απάντησε πως επηρεάζει, "υπό την έννοια ότι υπάρχει απόφαση για να κατασκευάσουμε τη νέα μονάδα φυσικού αερίου, επειδή θεωρούμε ότι είναι αναγκαία".

Ακόμη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, μας αποκάλυψε ότι είναι είναι υπέρμαχος της πράσινης ενέργειας καθώς δεν θεωρεί ότι το μέλλον μας είναι το φυσικό αέριο.

«Είναι ένα αναγκαίο κακό σήμερα. Έχουμε απεριόριστη πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και των γειτόνων μας, οπότε δεν βρίσκω το λόγο να χαράσσουμε μακροπρόθεσμα πλάνα πάνω στη χρήση του φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά. Όσον δε αφορά στο ύψος των επενδύσεων που ο ίδιος θεωρεί ότι θα απαιτηθούν προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της καθαρής ηλεκτροπαραγωγής, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει μεν το ακριβές ύψος των επενδύσεων που χρειάζονται, όμως υπογράμμισε πως ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξοικονομήσεις που θα υπάρξουν και όχι από τις καθαυτές άμεσες επενδύσεις για την προώθηση των ΑΠΕ. «Τώρα δε, που θα δοθούν και τα κονδύλια της Ε.Ε. λόγω του κορονοϊού, θα είναι πολύ πιο εύκολο να μεταβούμε στην πράσινη ενέργεια και να γίνουμε η πρώτη 100% πράσινη χώρα», τόνισε.

Στην ερώτησή μας για το πώς βλέπει τη θέση της εταιρείας στο "πράσινο αφήγημα" και ποιά θα είναι η στρατηγική της στο μέλλον, ο κ. Δανιόλος ανέφερε: «Εμείς προωθούμε την πράσινη ενέργεια όσο μπορούμε, αλλά ετοιμαζόμαστε να προβούμε, παράλληλα και σε μια επένδυση με καύσιμο το φυσικό αέριο, επειδή λαμβάνοντας υπόψη τα μεσοπρόθεσμα οικονομικά μας, θεωρήσαμε ότι είναι αναγκαίο να κατασκευάσουμε μια τέτοια μονάδα, ειδάλλως θα τεθούμε εκτός αγοράς.»

Ακόμη, σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, για τη χρηματοδότηση ορισμένων έργων φυσικού αερίου, ο επικεφαλής της εταιρείας είπε πως υπάρχουν αναγκαιότητες που πρέπει να καλυφθούν πριν πάμε στις ουτοπίες. «Ισχυρίζομαι όμως ότι η ουτοπία πρέπει να ενυπάρχει στην πολιτική και οι επιχειρήσεις πρέπει να βαδίζουν σιγά-σιγά προς τα εκεί. Όπως ακριβώς γίνεται και με την ηλεκτροκίνηση. Θα πάμε κάποια στιγμή σε 100% ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά έως ότου γίνει αυτό, οι εταιρείες εξακολουθούν να επενδύουν στο ντίζελ και στην βενζίνη επειδή πρέπει να φροντίσουν και το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Αλλά ακόμη και αν είχαμε 100% ΑΠΕ χρειάζεται το σύστημα να εξισορροπεί. Οι μονάδες φυσικού αερίου θα παίζουν πάντα ένα τέτοιο το ρόλο, επειδή οι ΑΠΕ είναι ένα στοχαστικό μοντέλο. Δεν ξέρεις δηλαδή, πότε θα φυσήξει, ή πότε θα έχει ήλιο, επομένως χρειάζεσαι την εξισορρόπηση που προσφέρουν οι μονάδες φυσικού αερίου. Αργότερα θα υπάρχουν οι μπαταρίες για αυτή τη δουλειά, που θα είναι πιο οικονομικές, αλλά για την ώρα δεν είναι βιώσιμο αυτό το μοντέλο. Σύντομα θα είναι», είπε.     

Η ΔΕΗ χρειάζεται για να γίνουμε κι εμείς καλύτεροι 

Σε ερώτησή μας για το ποια είναι η άποψή του, ως επικεφαλής μιας ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όσον αφορά στις επιπτώσεις που έχει η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά και τον ανταγωνισμό, ο κ. Δανιόλος τόνισε πως η ΔΕΗ είναι πλέον εν μέρει δημόσια, αφού είναι εισηγμένη εταιρεία. «Σαν αίσθηση οι πολίτες την αντιλαμβάνονται ως δημόσια επιχείρηση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι απολύτως δημόσια και πιθανόν να μην είναι, σύντομα και πλειοψηφικά δημόσια. Παρόλα αυτά είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να γίνει ό,τι έγινε και με τον ΟΤΕ που σήμερα ανήκει σε μια γερμανική εταιρεία, έχει μια ιστορία και μια ευθύνη και μια ποιότητα, είναι αναγκαίος για την καλή παροχή τηλεπικοινωνιών στην χώρα και τον ανταγωνισμό και με την ίδια λογική και η ΔΕΗ έχει χώρο να υπάρχει, να είναι σοβαρή και ανταγωνιστική εταιρεία και να μπορεί να προσφέρει. Απλώς αυτό που δεν πρέπει να κάνει η ΔΕΗ είναι να μην χειραγωγεί τις αγορές, και να μην κάνει κακή χρήση της δεσπόζουσας θέσης και του μεγέθους της», υποστήριξε ο ίδιος.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτησή μας με ποιο μερίδιο αγοράς θα ήταν ικανοποιημένος ο ΗΡΩΝ, είπε: «Δεν με ενδιαφέρει το μερίδιο, αρκεί να είμαστε κερδοφόρος επιχείρηση, να μην έχουμε δάνεια, να είμαστε υγιής. Το μερίδιο κάθε μήνα αλλάζει. Δεν είναι αυτοσκοπός το μερίδιο της αγοράς. Μας ενδιαφέρει η κερδοφορία και η ευρωστία. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε να το αυξήσουμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Προκύπτει επειδή θέλουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Αυτό που μας δίνει χαρά και ικανοποίηση είναι το ότι είμαστε μια επιχείρηση χωρίς δανεισμό, κερδοφόρος, στην οποία και οι εργαζόμενοι να είναι ευχαριστημένοι. Το αν το μερίδιό μας θα είναι 10 ή 20% δεν το έχουμε θέσει ως αυτοσκοπό, αλλά το αφήνουμε να γίνει από μόνο του.»

«Άλλωστε όλη η δουλειά μας είναι απλή, δεν κάνουμε και τίποτε φοβερό», τόνισε για να προσθέσει: «Θέλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, να μην κάνουμε λάθη στα τιμολόγια, να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας όταν έχουν απορίες  και να μπορούμε να προσφέρουμε μια ανταγωνιστική χρέωση, επειδή μπορούμε να μειώνουμε τα κόστη όταν οι άλλοι δεν μπορούν. Αυτή είναι όλη η δουλειά μας!»        

Ο ΗΡΩΝ, που ιδρύθηκε το 2000, ως θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι πρωτοπόρος εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αφού, το καλοκαίρι του 2004 λειτούργησε, ως ιδιώτης παραγωγός, την πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, δυναμικότητας 147 μεγαβάτ, κοντά στην Θήβα, που απαρτίζεται από τρεις αεροστροβίλους των 49 MW έκαστος, σηματοδοτώντας την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Το αμέσως επόμενο έτος, ο ΗΡΩΝ ξεκίνησε να προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια, επιχειρήσεις και ιδιώτες, για να ακολουθήσει, το 2009 η δεύτερη μονάδα, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου ΗΡΩΝ ΙΙ, ισχύος 435 μεγαβάτ. Η έναρξη κατασκευής του σταθμού έγινε το 2007 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, το 2010, από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οπότε και εισήλθε σε φάση εμπορικής λειτουργίας.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει μια νέα επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή και λειτουργία μιας καινούργιας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, με ονομαστική καθαρή ισχύ 660 μεγαβάτ, στην περιοχή της Κομοτηνής. Σήμερα, η εταιρεία κατέχει μερίδιο αγοράς 5,93% -τελευταία στοιχεία- ή περισσότερους από 200 χιλιάδες πελάτες.