Σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού της πώλησης και οι όποιες ρυθμιστικές εκκρεμότητες αφορούν αλλαγές στα ρυθμιζόμενα έσοδα του Διαχειριστή και στην επιμήκυνση της διάρκειας ισχύος τους (πιθανώς σε τέσσερα έτη), στο πρόγραμμα επενδύσεων κλπ. ώστε το «πακέτο» να είναι ελκυστικό για τους επενδυτές. Πέραν του εγγυημένου ρυθμιζόμενου εσόδου, είναι και η υπεραξία των δικτύων του Διαχειριστή με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών που αυξάνει το ενδιαφέρον. H λογιστική αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ.
Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αναπτυχθεί το δικτύου διανομής και μεταφοράς ρεύματος ώστε να στηρίξει την εγκατάσταση των 8 GW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030 που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Επιπλέον, η εισροή «ζεστού» χρήματος στα ταμεία του Διαχειριστή θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών σε αντικατάσταση των παλιών «ρολογιών» καθώς και σύγχρονων ψηφιακών και αυτοματοποιημένων συστημάτων ελέγχου για το δίκτυο διανομής. Οι προκαταρκτικές διεργασίες για την προετοιμασία του διαγωνισμού πώλησης του 49% το ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε εξέλιξη με την προκήρυξη ωστόσο να μην προβλέπεται να γίνει πριν τον Νοέμβριο, με στόχο να έχει αναδειχθεί ανάδοχος κατά τον Απρίλιο του 2021.
Μετά την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών του ΔΕΔΔΗΕ θα ακολουθήσει η δεύτερη μεγάλη αποκρατικοποιήση δικτύων που αφορά στην περαιτέρω πώληση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η οποία παρουσιάζει νέα καθυστέρηση, καθώς εκκρεμούν ακόμη συνεννοήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον στρατηγικό μέτοχο μειοψηφίας του Διαχειριστή, την κρατική κινεζική εταιρεία State Grid που κατέχει το 24% του μετοχικού του κεφαλαίου. Η κινεζική εταιρεία κατέχει εκτός από αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ και το δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην περίπτωση που προχωρήσει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Η σκληρή πολιτική της Κομισιόν στην εξαγορά από εταιρείες τρίτων χωρών – κυρίως κινεζικές – στρατηγικών ευρωπαϊκών υποδομών αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι». Γι΄ αυτό το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης στρέφεται πρωτίστως σε ευρωπαίους διαχειριστές δικτύων που έχουν εκδηλώσεις ενδιαφέρον (όπως η ιταλική TERNA), δίχως ωστόσο να έρθει σε σύγκρουση με τους Κινέζους της State Grid. Το σενάριο της πώλησης μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (συμμετέχει με 51% στον ΑΔΜΗΕ και ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο) στην κινεζική εταιρεία παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.