Η διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα συνδέθηκε ως ένα βαθμό με την ανάπτυξη που είχαν την περίοδο 2009-2012 τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ωστόσο παθογένειες του ενεργειακού συστήματος και λάθος σχεδιασμοί των κυβερνήσεων οδήγησαν σε μια αρνητική μεταβολή σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια. Τον ιδιαίτερο κοινωνικό ρόλο που έχει το οικιακό φ/β επισημαίνει στο Energia.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης κ. Χρήστος Σώκος, ενώ περιγράφει τα προβλήματα στον κλάδο. 

Αρκετός κόσμος έχει στη μνήμη του την θεαματική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στέγης την περίοδο 2009-2012 η οποία σταμάτησε απότομα, με αποτέλεσμα μια νέα τεχνολογία να δυσφημιστεί από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Γυρνώντας μάλιστα το ρολόι του χρόνου πριν από έξι χρόνια μπορεί οποιοσδήποτε να θυμηθεί την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ΕΛΑΠΕ.

Έκτοτε τις στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά προσπάθησε να λύσει ο νόμος 4254/2014, προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση φορέων και συλλόγων του κλάδου.

Σε επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης τον περασμένο Απρίλιο προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ υπενθύμιζε πως «Όταν το έλλειμμα μεγεθύνθηκε η αρμόδια τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ Μανιάτης και Παπαγεωργίου «τσουβάλιασαν» τα Φ/Β Στέγης των νοικοκυριών με τις μεγάλες ΑΠΕ των εταιρειών. Οι περικοπές έγιναν χωρίς να τηρείται η Αρχή της Αναλογικότητας και έφτασαν για κάποια Φ/Β Στέγης στο 40% μείωση, ξεπερνώντας τις περικοπές και των, της ίδιας χρονιάς, εγκαθισταμένων, πάρκων!!! Αυτές οι άδικες περικοπές διατηρούνται αναιτιολόγητα μέχρι και σήμερα, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές τροποποιήσεις του Ν. 4254».

Τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω αποτυπώνουν την πορεία ανάπτυξης των φ/β στέγης.                                    

 
Μιλώντας στο Energia.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης κ. Χρήστος Σώκος σημείωσε πως η πορεία των φ/β στέγης στιγματίστηκε  από την παραβίαση των συμφωνημένων τιμών το 2014 με τον νόμο 4254. Παράλληλα, έκανε λόγο για τραγελαφικά φαινόμενα, όπως το γεγονός ότι φ/β στέγης που τοποθετήθηκαν την ίδια ημερομηνία έπαιρναν διαφορετική πληρωμή, καθώς με υπαιτιότητα της ΔΕΗ οι συνδέσεις σε κάποιους ιδιοκτήτες καθυστερούσαν. Παράλληλα, σημείωσε πως αυτή την περίοδο είναι ασύμφορο να εγκαταστήσεις ένα οικιακό φ/β με τις υπάρχουσες τιμές  (8,7 λεπτά /KWH) και το μόνο που συμφέρει είναι το net metering, αλλά εφόσον υπάρχει μεγάλη κατανάλωση.

Εκτίμησε, δε πως δεν αναμένεται να δοθεί περεταίρω ώθηση στην ανάπτυξή τους μέσω του νέου εξοικονομώ κατ’ οίκον, χωρίς πρώτα να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα, ενώ επιβεβαίωσε πως η εγκατάσταση φ/β στέγης δεν έχει υιοθετηθεί ως πρακτική στις πολυκατοικίες. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα ρόλο διαδραματίζει η οικονομική κατάσταση των ενοίκων τους, αλλά και το γεγονός πως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν γνωρίζουν αυτή τη νέα τεχνολογία.