Με τις αποκρατικοποιήσεις να αναμένεται να μπουν από τον Σεπτέμβριο σε νέα ρότα, αλλά και εν αναμονή του master plan που θα προβάλει τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τις δύο ενεργειακές Περιφέρειες της χώρας μετά την απολιγνιτοποίηση, θα ξεκινήσει ένα «καυτό» Φθινόπωρο για τον ενεργειακό τομέα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, η θέση του κ. Γεράσιμου Θωμά, 

μετά την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα,  δεν αναπληρώθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό, με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη να κρατά και τη διαχείριση, πέρα από την εποπτεία και τον έλεγχο που πάντα διατηρούσε, του χαρτοφυλακίου της ενέργειας.  Βεβαίως παραμένει ως δεξί του χέρι, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. 

Εντός του Σεπτεμβρίου, όπως έχει πολλάκις δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός, θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) για να ακολουθήσει προς τα τέλη Φθινοπώρου η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Όσον αφορά στον ΔΕΔΔΗΕ εντός του επόμενου μήνα σχεδιάζεται από το ΥΠΕΝ να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού της πώλησης και από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) οι όποιες ρυθμιστικές εκκρεμότητες αφορούν αλλαγές στα ρυθμιζόμενα έσοδα του Διαχειριστή, στο πρόγραμμα επενδύσεων κλπ. ώστε το «πακέτο» να είναι ελκυστικό στους όποιους επενδυτές.  Για τον ίδιο λόγο άλλωστε, εκτός από το 49% των μετοχών, ο αγοραστής του «πακέτου» θα έχει και ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ. 

Τη …σκυτάλη, αφού δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, θα πάρει και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Για να προχωρήσει θα πρέπει το ΥΠΕΝ να βρει τις ισορροπίες μεταξύ της Κομισιόν _ η οποία δεν επιθυμεί εταιρείες τρίτων χωρών, και ιδιαιτέρως κινεζικές, να πάρουν τον έλεγχο εμβληματικών επιχειρήσεων και υποδομών της ΕΕ _ και της κρατικής εταιρείας της Κίνας State Grid, που αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ.

Η State Grid, η οποία κατέχει το 24% του Διαχειριστή και αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, διατηρεί και το δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Οι διαπραγματεύσεις, που είχαν διακοπεί εξαιτίας του lockdown, ξεκινούν και πάλι με την κινεζική πλευρά και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές έχουν πέσει στο τραπέζι ελκυστικές εναλλακτικές προκειμένου να πεισθούν οι Κινέζοι να μην κάνουν χρήση του δικαιώματός τους.

Πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις των δύο Διαχειριστών, συνεχίζονται οι διεργασίες των εν εξελίξει διαγωνισμών για την πώληση των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, οι οποίες έχουν περάσει στη δεύτερη φάση, αλλά και της διαγωνιστικής διαδικασίας για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της Καβάλας, υποδομή που εντάσσεται στα έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει χαρακτηριστεί ως Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος, εξασφαλίζοντας προνομιακή χρηματοδότηση. Η παραχώρηση του υπόγειου χώρου θα γίνει για 50 έτη. Ως τελική  προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 31η Αυγούστου.

ΛΑΡΚΟ

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα εκκινήσει και ο διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, όπως είχε επισημάνει ο κ. Χατζηδάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τον  απολογισμό του έργου του. Ο Ειδικός Διαχειριστής της νικελοβιομηχανίας έχει καταγράψει το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού της και έχει εκκινήσει η διαιτητική διαδικασία καθώς υπήρξε αμφισβήτηση από το Ελληνικό Δημόσιο. Μετά την έκδοση της διαιτητικής απόφασης, ο Διαχειριστής θα καταρτίσει την  οριστική έκθεση απογραφής του ενεργητικού και του παθητικού της «ΛΑΡΚΟ», παράλληλα, θα δημοσιεύσει πρόσκληση για αναγγελία και θα καταρτίζει προσωρινό πίνακα κατάταξης πιστωτών για να ακολουθήσει – τον επόμενο μήνα σύμφωνα με τον σχεδιασμό - η διενέργεια του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας ή επί μέρους λειτουργικών συνόλων (κλάδων) της επιχείρησης ή περιουσιακών της στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους.

ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Πέρα από τις αποκρατικοποιήσεις το Φθινόπωρο αναμένεται το master plan για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην μετά τον λιγνίτη εποχή, ενώ θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι προσπάθειες για την αλλαγή των κριτηρίων διανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ώστε να είναι πραγματικά «δίκαιο». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον  αναλυτή πολιτική στο TheGreenTank κ. Νίκο Μάντζαρη, πρέπει οπωσδήποτε να «παλέψει» ώστε να συμπεριληφθεί το κριτήριο της ταχύτητα με την οποία τα κράτη μέλη δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από λιθάνθρακα ή λιγνίτη όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα αντίστοιχα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα με βαρύτητα  10% καθώς και το κριτήριο της ανεργίας (με έτος βάσης το 2018) για τις περιφέρειες όπου πραγματοποιείται εξόρυξη ή καύση λιγνίτη ή λιθάνθρακα (βαρύτητα 10%) .

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr