Μπορεί να διανύουμε την καρδιά του  καλοκαιριού και ο χρόνος να έχει παγώσει προς το παρόν,  το φθινόπωρο ωστόσο προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία. Το ένα οχυρό πέφτει μετά το άλλο και τα αρνητικά ρεκόρ καταρρίπτονται συνεχώς. Στην ευρωζώνη, τα άλλοτε εύρωστα κράτη ήδη καταγράφουν ύφεση ρεκόρ, ενώ στις ΗΠΑ τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα 

ανησυχητικά ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Οι αναλυτές μιλούν για ένα έτος με εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αφού τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται σε πάνω από 11 τρισ. δολάρια αντί 8 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η παγκόσμια αγορά εργασίας οδηγείται σε απώλειες ωρών εργασίας κατά 14% παγκοσμίως. Η υπηρεσία εργασίας των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι αντιστοιχεί σε 400 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με βάση μία τυπική εβδομάδα εργασίας 48 ωρών.

Όσο αφορά την Ευρώπη, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα της Γερμανίας κατά το δεύτερο τρίμηνο.  Η Γερμανία παρουσιάζει βαριά συμπτώματα ελέω Covid-19, καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 10,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή της. Οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν στην διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ για τη Γερμανία το 1970», ανέφερε χαρακτηριστικά η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε ετήσια βάση δε, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, πάντα σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ενώ αξίζει να προστεθεί πως αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,3% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Σε δεινή θέση βρίσκεται και η Γαλλία. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee, η οικονομία της υπέστη την μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της κατά το β΄ τρίμηνο εξ αιτίας του lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό του κορονοϊού, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τις αρχές Μαΐου. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 13,8% στη διάρκεια του β΄ τριμήνου μετά από μια αναθεωρημένη πτώση 5,9% στο α΄ τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση 15,4%. Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, η οικονομία συρρικνώθηκε 19% τόνισε η Insee.

Στην Ισπανία έγινε γνωστό ότι η οικονομία υπέστη ιστορική ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της πανδημίας. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 18,5% στη διάρκεια του β΄ τριμήνου, μετά από την πτώση 5,2% στο α΄ τρίμηνο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 15%. Σε ετήσια βάση, η οικονομία σημείωσε πτώση 22,1% στο β΄ τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωση 18,5%. Στην Αυστρία, το εκτεταμένο lockdown του προηγούμενου διαστήματος προκάλεσε την συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 12,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας μία ύφεση ιστορικών διαστάσεων – μοναδική μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Πορτογαλία, η τουριστική βιομηχανία κατέγραψε έναν ακόμα μήνα καταστροφικών επιδόσεων τον Ιούνιο καθώς οι φόβοι για μετάδοση της Covid-19 και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κράτησαν μακριά τους επισκέπτες. Με βάση τις αρχικές της εκτιμήσεις, η εθνική στατιστική υπηρεσία (INE) ανέφερε ότι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από ξένους τουρίστες μειώθηκε κατά 96% σε περίπου 201.000 τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Σοκαριστικά τέλος είναι και τα νέα που έρχονται από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 34,7% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ από την έναρξη καταγραφής των σχετικών στοιχείων το 1947. Η προηγούμενη χειρότερη μέτρηση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 1958 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 10%.