«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Το Win-Win Πρόγραμμα με τους Πολλούς Οφελημένους- Αρωγός το ΤΕΕ

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Το Win-Win Πρόγραμμα με τους Πολλούς Οφελημένους- Αρωγός το ΤΕΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 4 Αυγούστου 2020 - 15:15

Η εθνική στρατηγική για την ενεργειακή εξοικονόμηση έχει πολλές εκφάνσεις και πολλές απαιτήσεις έως ότου ευοδωθεί, όμως η παραδοσιακά παρελκυστική τακτική που ακολοθούθησε, διαχρονικά, η ελληνική Πολιτεία, μοιάζει να έχει βρει το «μάστορά» της, τόσο χάρη στη βούληση που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μια σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου, όσο κυρίως, χάρη στην απαίτηση της ΕΕ να αλλάξει εκ βάθρων το 

παλαιό ενεργειακό σκηνικό στην Γηραιά ήπειρο. Η χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που αποτελεί την μετεξέλιξη των γνωστών «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, υπό την έννοια, ότι αγγίζει ένα άγνωστο στην συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θέμα: την ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση που συνεπάγεται.

Τούτο σημαίνει ότι θέλοντας και μη, ο πολίτης αυτής της χώρας, θα έχει τη δυνατότητα να εισχωρήσει και μάλιστα με ιδιαίτερα συμφέροντα και οικονομικό τρόπο στον κόσμο των «έξυπνων» σπιτιών και να συμβάλει με τις δυνάμεις του, στην υπερφιλόδοξη –σε ορισμένες καίριες παραμέτρους της- προσπάθεια στην οποία αποδυόεται η Ελλάδα, τόσο ώστε να προλάβει τις εξελίξεις που συντελούνται διεθνώς, όσο και για να φανεί συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία εκπορεύεται ο κύριος

Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με βάση τους στόχους του ΕΣΕΚ, πρέπει να αναβαθμίζονται περί τα 60.000 κτίρια ετησίως. Στόχος μας είναι, από το Recovery Funds και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακαινίσεων, να περάσουμε και σε αναβαθμίσεις όχι μόνο κτιρίων, αλλά για παράδειγμα και ξενοδοχιακών μονάδων ή και εργοστασίων. «Αυτές είναι οι δράσεις που θα ακολουθήσουν», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, τονίζοντας ότι από τα 32 δισ. του Recovery Funds άμεσες ενισχύσεις και δάνεια, υποχρεωτικά για όλες τις χώρες ΕΕ, προβλέπεται τουλάχιστον το 30% να δοθεί για δράσεις πράσινης ανάπτυξης. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι θα δοθεί στο κύμα ανακαινίσεων, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη σε επίπεδο ΕΕ, ή εθνικό. «Αλλά είναι προφανές και από το πνεύμα των ανακοινώσεων της Κομισιόν και των  αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα αποτελέσει, αν όχι την μερίδα του λέοντος, τη βασική συνιστώσα του Recovery Funds», κατέληξε.

Θυμίζουμε πως στο σύνολο της χώρας, έως το 2030 ο στόχος του ΕΣΕΚ είναι να έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά το 15% του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος του προγράμματος είναι το ότι αυτό που ίσχυε για τα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή, η υποχρέωση να γίνονται δύο είδη παρεμβάσεων (πχ, κουφώματα με υαλοπίνακες με σύστημα θέρμανσης κλπ.) θα ισχύει και για το νέο, με την προσθήκη, όμως, περισσοτέρων, αφού υπάρχει η συνιστώσα της αυτονομίας, όπως πχ. η εγκατάσταση  ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ενεργειακού Επιθεωρητή, αφού αυξάνονται οι απαιτήσεις αφού ο συνδυασμός των παρεμβάσεων (εξοικονόμησης-αυτονόμησης) θα εξαρτώνται από τα σενάρια που θα συντάσσονται από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή.

Πέραν όμως, των γενικών παραμέτρων, το νέο πρόγραμμα, στο οποίο σημαντική συμβολή είχε ο απελθών Υφυπουργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, έχει και ορισμένες απτές προεκτάσεις.

Για παράδειγμα, η κινητοποίηση της αγοράς για την υλοποίηση επενδύσεων σε κτιριακές υποδομές, στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και των κλάδων εγχώριας παραγωγής στην εφοδιαστική αλυσίδα, προβλέπεται να αποφέρει αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων στον τομέα, κατά 3,4 δισ. ευρώ έως το 2030.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να διατηρήσει τις υφιστάμενες και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έως το 2030 –υπολογίζονται σε περισσότερες απ΄πο 22.000 – από επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης ή ενεργειακής εξοικονόμησης και τέλος, να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 8 δισ. ευρώ έως το 2030, στο εγχώριο κτιριακό απόθεμα μέσω της υλοποίησης ανάλογων έργων.  

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, θα πρέπει να δώσουμε δίκιο στον Γιώργο Στασινό, πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος είπε, κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι το σημαντικότερο πρόγραμμα που στηρίζεται σε ευρωπαϊκούς πόρους για τρεις λόγους:

Πρώτον, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας που είναι βασικός στόχος της χώρας

Δεύτερον, βοηθά τους πολίτες να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, άρα βοηθά τους πολλούς και

τρίτον, ενεργοποιεί άμεσα την οικοδομή και τα δεκάδες επαγγέλματα που συνδέονται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, επομένως δίνει ισχυρή ώθηση στην οικονομία

«Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι  πόροι που θα δαπανηθούν  θα πετύχουν όντως τον στόχο της εξοικονόμησης. Σε αυτή τη κατεύθυνση άλλωστε κινείται το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογράψει το ΤΕΕ με το ΥΠΕΝ και το οποίο προωθεί –μεταξύ άλλων- την πιστοποίηση των επιθεωρητών και την καθιέρωση ενός αντικειμενικού συστήματος ελέγχων. Θα είμαστε παρόντες για να βοηθήσουμε το Υπουργείο  και να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν θα πιάσουν τόπο και η χώρα θα πιάσει τους ευρωπαϊκούς της στόχους», πρόσθεσε ο κ. Στασινός.

Σε ερώτηση του Energia. gr. για το κατά πόσο το ΤΕΕ έχει προβλέψει το πώς θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, στα χρόνια μετά την κρίση, ένα πρόγραμμα αυτού του βεληνεκούς, ο κ. Στασινός απάντησε:

«Όπως καταλαβαίνετε είναι χρήματα που θα πέσουν άμεσα στην οικοδομή. Μόλις κάποιος κάνει αίτηση για αναβάθμιση της κατοικίας του, αμέσως θα ενεργοποιούνται δεκάδες συνεργεία και οι αντίστοιχοι μηχανικοί. Μπορεί ο μέσος προϋπολογισμός ανά κατοικία να είναι μόλις 14-15.000, αλλά όταν γίνεται παντού, δηλαδή, σε πολλές χιλιάδες σπίτια (60-80.000) κινεί παρά πολύ την οικονομία και την οικοδομή και σε πολλούς κλάδους. Ίσως να μην μπορούμε να το πετύχουμε σήμερα, πολλώ δε μάλλον στο παρελθόν, με τις νέες υποδομές, επειδή δεν δίνονται και τα ανάλογα κίνητρα και είμαστε υποχρεωμένοι να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια για να πάρει μπροστά η οικοδομή. Αυτή τη στιγμή, όμως,  δίνονται ευρωπαϊκοι πόροι και κινείται η οικοδομή, κάτι που ενισχύει πολύ τον κλάδο.  Αυτό που ενδιαφέρει, όμως, πάνω απ’ όλα είναι να πετύχουμε να μη βγεί σήμερα ένα πρόγραμμα και μετά ένα άλλο το 2022 και ύστερα ένα ακόμη το 2024 και με αλλαγή των κανόνων. Όσο πετυχαίνουμε οι κανόνες να είναι παρόμοιοι και να ξέρει ο καθένας ότι υπάρχει μια συνέχεια και να ξέρει ο πολίτης ότι αν δεν επιδοτηθεί φέτος, θα επιδοτηθεί του χρόνου, όπως είπε και ο υπουργός, τότε σημαίνει ότι ενισχύουμε πολύ τον κλάδο.»

Και πρόσθεσε:

«Ο κλάδος της οικοδομής είχε φτάσει στο μηδέν. Τα χρόνια της κρίσης είχε 95% πτώση. Δεν θα φτάσουμε στο άλλο άκρο σήμερα, δηλαδή να ενισχυθεί τόσο πολύ, επειδή έως τώρα απλώς δεν ζούσε. Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ένα μεγάλο έργο δεν θα ενισχύσει τόσο πολύ όλους τους κλάδους της οικοδομής και τόσους πολλούς εργαζόμενους, όπως πετυχαίνουμε τώρα με αυτό το πρόγραμμα, που κατανέμει ένα σημαντικό κονδύλι σε πάρα πολλούς. Πιο win-win πρόγραμμα δεν υπάρχει όπως είπε και η κα. Σδούκου. Αρκεί να το λειτουργήσουμε σωστά και να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς.»

Μπορείτε να δείτε αυτούσια την παρουσίαση του προγράμματος εδώ