Ε.Ε. Η Γερμανική Προεδρία και η «Πράσινη» Ατζέντα – Η Στροφή του Βερολίνου προς το Υδρογόνο

Ε.Ε. Η Γερμανική Προεδρία και η «Πράσινη» Ατζέντα – Η Στροφή του Βερολίνου προς το Υδρογόνο
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 3 Ιουλίου 2020 - 08:12

Με το βλέμμα να στρέφεται στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου για το ταμείο ανάκαμψης και τον επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η Γερμανία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τέλος του έτους. Η γερμανική προεδρία έρχεται τη ίδια περίοδο 

που θα κριθεί το μέλλον της πρότασης για το ταμείο ανάκαμψης, δηλαδή του μηχανισμού για τη στήριξη των κρατών μελών μετά την κρίση της πανδημίας. Πριν ένα μήνα γνωστοποιήθηκε η πρόταση της Κομισιόν ύψους 750 δισ. ευρώ για το ταμείο ανάκαμψης και η πρόταση 1,1 τρισ. ευρώ για τον επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Από τότε όμως έπεσε αρκετό νερό στο μύλο των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών και ο στόχος παραμένει να μην υπάρξει εκ νέου καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων. Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί να εφαρμοστούν οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαρροές από την γερμανική πλευρά φαίνεται πως προτεραιότητα της προεδρίας αποτελεί η εξασφάλιση μιας συμφωνίας για την αύξηση των κλιματικών στόχων, γεγονός που οδηγεί σε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ. Στην προκειμένη περίπτωση τον τελευταίο λόγο τον έχουν τα κράτη μέλη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αναλυτές αναφέρουν πως το τελευταίο θα δείξει πρόθυμο για την υιοθέτηση ακόμα πιο γενναίων αποφάσεων για τον περιορισμό των ρύπων.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον πως η επένδυση στο υδρογόνο αποτελεί προτεραιότητα στην γερμανική ατζέντα. Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα να παράγει υδρογόνο 5 GW μέσω  ηλεκτρόλυσης έως το 2030 ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την απανθρακοποίηση Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι το κόστος της τεχνολογίας μπορεί να μειωθεί σε κλίμακα ώστε να γίνει συγκρίσιμο με τις επικρατούσες εναλλακτικές λύσεις.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωνε στην αρχή της εβδομάδας στην ελληνική βουλή πως οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι για την απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα με βάση τους επικαιροποιημένους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται ότι μπορούν να ανέλθουν στα 6,2 δισ. ευρώ (έναντι 3,7-4,4 δισ.. ευρώ προηγουμένως).

Σημείωσε δε ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να διοχετευθεί σε έργα που θα αλλάξουν την εικόνα των λιγνιτικών περιοχών. Το ζήτημα είναι εάν η χώρα μας θα μπορέσει να παρουσιάσει στους προβλεπόμενους χρόνους το σχέδιο δίκαιης μετάβασης το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης είναι να μην γίνει παράγοντας δημιουργίας νέων ανισοτήτων. Κατά τη γνώμη του θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σχέδιο με επενδύσεις που θα τονώσουν την απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα πρόβλημα που απαιτεί την ενεργοποίηση των κοινωνικών φορέων των λιγνιτικών περιφερειών.