Α. Κοντολέων & Κ. Καραγιαννάκος Αναλύουν τις Προοπτικές των Αγορών Ηλεκτρισμού και Φ. Αερίου στο πρώτο Webinar του IENE

Α. Κοντολέων & Κ. Καραγιαννάκος Αναλύουν τις Προοπτικές των Αγορών Ηλεκτρισμού και Φ. Αερίου στο πρώτο Webinar του IENE
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 27 Μαΐου 2020 - 07:35

Ως ευχάριστη έκπληξη που έκανε τη διαφορά στην εγχώρια αγορά ενέργειας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, τις πολύ χαμηλές τιμές φυσικού αερίου που επικράτησαν το τελευταίο δίμηνο, μιλώντας στο πρώτο Webinar που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στις 14 Μαΐου και είχε ως κεντρικό θέμα, «Επιπτώσεις από την κρίση του Κορωνοϊού στις αγορές Ηλεκτρισμού, Φ. Αερίου και Πετρελαίου».

Στο session στο οποίο συμμετείχαν η κα Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, ο κ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison και ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ πρόσθεσε, ότι τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ δείχνουν ότι το 65% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, το εν λόγω χρονικό διάστημα είναι LNG που εισάγουν οι ηλεκτροπαραγωγοί και αυτό εξηγεί τις χαμηλές τιμές ρεύματος.

Η επίδραση των χαμηλών τιμών δεν ήταν η ίδια σε όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μέση Τάση εκμεταλλεύτηκε ικανοποιητικά την πτώση της τιμής, αλλά δεν συνέβη το το ίδιο με την Υψηλή. Την ίδια περίοδο, η ΔΕΗ διατήρησε σταθερά τα τιμολόγιά της και οι ιδιώτες υποχρεώθηκαν να μειώσουν τα δικά τους, επομένως, για τον Απρίλιο και τον Μάιο θα πρέπει να αναμένουμε μια μετατόπιση καταναλωτών της Μέσης Τάσης από την ΔΕΗ, κάτι που θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς την Επιχείρηση.

Μια ακόμη παράμετρος στην οποία έδωσε έμφαση ο κ. Κοντολέων ήταν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη προσφέρει μεγάλα πακέτα στήριξης στις βιομηχανίες που σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης στις χώρες αυτές, οδηγεί τις ελληνικές βιομηχανίες σε κάμψη της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ανέφερε ακόμη ότι «ακόμα και με τη λειτουργία του target model, η αγορά μας θα παραμείνει η ακριβότερη στην Ευρώπη, αφού όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση και μπαίνει ο λιγνίτης στο σύστημα, η τιμή θα προσεγγίζει τα 70 ευρώ».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν θέλουμε μια ανταγωνιστική αγορά θα πρέπει, μετά το Δεκέμβριο, να μην τεθεί θέμα περιορισμού των διμερών συμβολαίων από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης και δεν θα δεχτούμε περιορισμούς στην προθεσμιακή αγορά. Το δεχτήκαμε προσωρινά, αλλά με τις νέες συνθήκες είναι, πλέον, αδιανόητο», υπογράμμισε.

Ο κ. Κοντολέων αναφερόμενος στο target model, είπε ότι επιτέλους θα αρθεί το κατώτατο όριο προσφορών στις μονάδες, που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί, ήδη, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Μιλώντας, εξ’ άλλου στο energia.gr, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ανέφερε, σχετικά με την πρόθεση του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, να ετοιμάζεται να εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης, αλλά και την αισιοδοξία του ότι οι Βρυξέλλες θα ενέκριναν τελικά μια παράταση στη διακοψιμότητα και στον προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας, άφησε αιχμές πως στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός και η κυβέρνηση αναγκάζονται να παρεμβαίνουν "αραιά και που" στην Κομισιόν μόνο και μόνο επειδή έχουν δεχτεί μεγάλη πίεση από όλους στην αγορά.

«Εξαντλούν όλη την αυστηρότητά τους στην Ελλάδα, δεν ξέρω όμως το γιατί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολέων σχολιάζοντας τη στάση των Βρυξελών σε αυτό το θέμα και κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στην Ε.Ε. ότι δεν πάει άλλο  εδώ στην Ελλάδα, αναφερόμενος στην σπουδή με την οποία έχει επιβληθεί η στροφή στην Πράσινη Μετάβαση.

«Γιατί να μας παρακρατήσει η Κομισιόν τα δικαιώματα τον Ιούλιο, όπως το κάνει κάθε τέτοια εποχή, μέσω του ειδικού μηχανισμού που παρακρατεί από κάθε μέλος το 26,6% των δικαιωμάτων, μειώνονταςι τεχνητά την προσφορά και ανεβάζοντας την χρηματιστηριακή τιμή των ρύπων. Έχουμε 50% ακριβότερη βιομηχανία και δεν κάνει κανείς τίποτε γι’ αυτό. Αν δεν υποστηριχθεί η βιομηχανία θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», προειδοποίησε, καταλήγοντας ο κ. Κοντολέων.

Στα μέσα Μαΐου, επιτεύχθηκε η παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας και αναμενέται η κοινοποίηση του τελικού σχεδίου προς έγκριση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG COMP). Aμέσως μετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να την εφαρμόσει, με τη διεξαγωγή, εντός του Ιουνίου, των πρώτων δημοπρασιών για Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ) από τον ΑΔΜΗΕ.  Θυμίζουμε ότι με την καταρχήν συμφωνία παρατείνεται ο μηχανισμός έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, (η ΕΒΙΚΕΝ ζητά τριετή παράταση) προβλέποντας και τη διαδικασία πλήρους συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης. Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών ΥΔΦ ανέρχεται σε 800 MW.

Η τιμή του φυσικού αερίου θα υποχωρήσει σημαντικά στην Ελλάδα

Σημαντική ήταν όμως και η παρέμβαση του Κωνσταντίνου Καραγιαννάκου, Συντονιστή Διευθυντή Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ στο ίδιο Webinar του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Ο κ. Καραγιαννάκος αναφέρθηκε στην λειτουργική ετοιμότητα που επέδειξε, συλλήβδην, ο ενεργειακός κλάδος και τα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβαν όλες οι εταιρείες και φορείς του κλάδου και επεσήμανε πως «δείξαμε μεγάλη ετοιμότητα σε επίπεδο λειτουργικό. Όλες οι εταιρείες έλαβαν γρήγορα μέτρα για να προστατεύσουν το προσωπικό και να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις με ασφάλεια ώστε να μην προκύψει αργότερα και πρόβλημα στην προμήθεια υλικού». Διευκρίνισε, ακόμα,  ότι η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθήθηκε και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς ελάχιστα ήταν τα παραδείγματα που καταγράφηκαν αναφορικά με προβλήματα στη διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου. «Η προμήθεια συνεχίστηκε αδιάκοπτα, είτε μέσω αγωγών, είτε από τη Ρεβυθούσα. Άρα θέμα προμήθειας δεν παρουσιάστηκε πουθενά», σημείωσε.

Όπως ανέφερε η παγκόσμια πτώση στη ζήτηση, και ειδικά στις αγορές της Ασίας, δημιούργησε ένα ντόμινο στη ζήτηση του φυσικού αερίου, και μάλιστα σε μία περίοδο όπου υπήρχε ήδη πολύ υψηλή προσφορά. «Υπάρχει υπερπροσφορά που είναι θετικό για την ελληνική αγορά γιατί οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ενέργειας βρίσκουν πλέον, πολύ φθηνό αέριο», είπε ο κ. Καραγιαννάκος.

Ο ίδιος τόνισε πως η πτώση των τιμών βοηθά και στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, προκειμένου να πετύχει η ΔΕΠΑ καλύτερες τιμές στα συμβόλαια αγωγού, ενώ συμπλήρωσε πως «κλείνουμε καλύτερες τιμές και από την αγορά spot». «Τα τελευταία χρόνια λόγω της πτώσης τιμών, όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί μπορούσαν να αυτοπρομηθεύονται μεγάλες ποσότητες. Είναι άγνωστο για πόσα χρόνια θα συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Καραγιαννάκος εξέφρασε την άποψη ότι, μετά το β΄ εξάμηνο του έτους που διανύουμε, η τιμή του φυσικού αερίου θα υποχωρήσει σημαντικά στην Ελλάδα. «Το αέριο αγωγού θα καταστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Για τους μεγάλους καταναλωτές δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αερίου αγωγού και spot αγοράς. Όταν το προσφέρεις στην ίδια τιμή, είναι λογικό να προτιμήσει ο πελάτης το αέριο αγωγού», σημείωσε και κατέληξε: «Δεν υπάρχει το ρίσκο της διαρκούς διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές. Η αγορά θα στρέψει το ενδιαφέρον της στο αέριο αγωγού. Αυτό θα αλλάξει τους επόμενους μήνες και θα το δείτε».