Το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης είναι ένας δύσκολος γρίφος για την κυβέρνηση, υπό το δεδομένο ότι πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι που θα ενισχύσουν τις περιφέρειες. Αυτήν την περίοδο άλλωστε συζητείται σε επιτροπές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ πρόσφατα και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ.Κωστής Μουσουρούλης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας του ΥΠΕΝ και των δημάρχων των λιγνιτικών δήμων της Δυτικής Μακεδονίας στις πηγές χρηματοδότησης

και συγκεκριμένα στον λιγνιτικό πόρο, τους πόρους του Πράσινου Ταμείου, τις επενδύσεις της ΔΕΗ για τις αποκαταστάσεις των ορυχείων, το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και ενδεχομένως το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και με βάση την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα έχει ωριμάσει ένα σχέδιο μεταξύ του ΥΠΕΝ και των θεσμών το οποίο προβλέπει την παραχώρηση ηλεκτρικής ενέργειας σε «μεγάλους» καταναλωτές απευθείας από τη ΔΕΗ, μέσω προνομιακών τιμολογίων.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνουν το ερώτημα «εφόσον ο λιγνίτης είναι ήδη σε χαμηλό επίπεδο συμμετοχής στο ενεργειακό μείγμα από ποια ενέργεια θα παραχωρεί με προνομιακές τιμές η ΔΕΗ». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «δεν υπάρχει σχέδιο απολιγνιτοποίησης από τη μεριά της κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, ούτε μακρο-ενεργειακό σχέδιο, ούτε ενεργειακού ισοζυγίου και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί το masterplan». Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο απολιγνιτοποίησης πρέπει να πατάει στα εξής ζητήματα: ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, κόστος ενέργειας και ενεργειακή φτώχεια-πρόσβαση στην ενέργεια.

Να σημειωθεί σε αυτό σημείο πως στη συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ και των δημάρχων των λιγνιτικών δήμων της Δυτικής Μακεδονίας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς επισήμανε ότι το masterplan της απολιγνιτοποίησης εκπονείται και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού, θα ακολουθήσει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, τις τελευταίες μέρες αναδείχθηκε στην επικαιρότητα το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας με αφορμή και την ρύθμιση του ΥΠΕΝ για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Από τη ρύθμιση αναμένεται να επωφεληθούν 1250 ευάλωτα νοικοκυριά. Η ρύθμιση επιβεβαιώνει το γεγονός που είχαμε επισημάνει στο Energia.gr πως το ζήτημα των αποκοπών ρεύματος εν μέσω ακόμα και της πανδημίας ήταν υπαρκτό σύμφωνα και με καταγγελίες καταναλωτών. Επομένως ήταν μια ρύθμιση απολύτως αναγκαία. Μένει όμως να φανεί εάν θα «αγκαλιάσει» το σύνολο των καταναλωτών που πραγματικά βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση, λόγω της νέας πραγματικότητας που δημιούργησε η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες.