Σημαντικά πτωτικά κινήθηκε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σημειώνοντας νέο χαμηλό, αυτή τη φορά 346 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 30 Μαρτίου και 5 Απριλίου ανήλθε στα €34,36/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 18,81% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας,

με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €130,00/MWh και στα €2,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Δευτέρα, 30 Μαρτίου, φτάνοντας τα €42,78/MWh. 

                                      

Μειωμένη η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρισμού κατά 7% σε ετήσια βάση

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η ζήτηση ηλεκτρισμού δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά (-1%) σε επίπεδο εβδομάδας, αλλά παρουσιάστηκε μειωμένη κατά 7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου έτους. Οι μειωμένες τιμές, τόσο των ρύπων, όσο και του φυσικού αερίου, είχαν την επίδρασή τους πάνω στην ΟΤΣ, η οποία δέχτηκε ισχυρή πίεση και από τις χαμηλές τιμές που επικρατούν στις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 34% της ζήτησης, ακολουθούμενες από τις καθαρές εισαγωγές και τις ΑΠΕ με 29% και 28% αντίστοιχα, ενώ οι λιγνίτες και τα νερά κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Οι μεν λιγνίτες, με 52 GWh στην προημερήσια αγορά, είδαν τη συνεισφορά τους στο μίγμα καυσίμου να περιορίζεται στο 6%, ενώ τα νερά, παρά το υψηλό 10 εβδομάδων που σημείωσαν, κάλυψαν μόλις το 3% της ζήτησης.