ΙΕΑ: Η Ανάπτυξη των Μπαταριών Ξεπέρασε Όλες τις Άλλες Τεχνολογίες Καθαρής Ενέργειας το 2023

ΙΕΑ: Η Ανάπτυξη των Μπαταριών Ξεπέρασε Όλες τις Άλλες Τεχνολογίες Καθαρής Ενέργειας το 2023
energia.gr
Παρ, 26 Απριλίου 2024 - 09:24

Η ανάπτυξη των μπαταριών ξεπέρασε σχεδόν όλες τις άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας το 2023, καθώς η μείωση του κόστους, η προώθηση της καινοτομίας και οι υποστηρικτικές βιομηχανικές πολιτικές συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης για αποθήκευση ενέργειας. Μόνο το 2023, η ανάπτυξη μπαταριών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 130% σε ετήσια βάση,

προσθέτοντας συνολικά 42GW στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΙΕΑ.

Στην πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση ολόκληρου του οικοσυστήματος των μπαταριών, η ειδική έκθεση του ΙΕΑ για τις μπαταρίες και τις ασφαλείς ενεργειακές μεταβάσεις καθορίζει τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μπαταρίες παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ανταγωνιστική, ασφαλής και βιώσιμη εναλλακτική λύση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την απαλλαγή των οδικών μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές με την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε λιγότερο από 15 χρόνια, το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90%, μια από τις ταχύτερες μειώσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Σήμερα, ο τομέας της ενέργειας αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της συνολικής ζήτησης μπαταριών ιόντων λιθίου.

"Οι τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες για τη μείωση των εκπομπών αρκετά γρήγορα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στην COP28 και να παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol.

"Οι μπαταρίες θα αποτελέσουν τα θεμέλια και στους δύο τομείς, έχοντας έναν ανεκτίμητο ρόλο στην κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ηλεκτροδότηση των μεταφορών, παρέχοντας παράλληλα ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

"Ο συνδυασμός ηλιακών φωτοβολταϊκών και μπαταριών είναι σήμερα ανταγωνιστικός προς τις νέες μονάδες άνθρακα στην Ινδία. Και μόλις τα επόμενα χρόνια, θα είναι φθηνότερα από τα νέα εργοστάσια άνθρακα στην Κίνα και την ενέργεια από φυσικό αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Οι μπαταρίες αλλάζουν το παιχνίδι μπροστά στα μάτια μας".

Σε αυτό το σενάριο, η συνολική ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας εξαπλασιάζεται έως το 2030 παγκοσμίως, με τις μπαταρίες να αντιπροσωπεύουν το 90% της αύξησης και την αντλητική υδροηλεκτρική ενέργεια το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης.

Επιτρέποντας μεγαλύτερα μερίδια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και μετατοπίζοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εκεί που χρειάζεται περισσότερο, οι μπαταρίες θα συμβάλουν στην πρόοδο της επίτευξης των στόχων που τέθηκαν στην COP28.

Αυτοί περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, τον διπλασιασμό του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, θα απαιτηθούν 1500 GW αποθήκευσης μπαταριών, ενώ μια ανεπάρκεια στην ανάπτυξη αρκετών μπαταριών θα κινδύνευε να ανακόψει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στον τομέα της ενέργειας.

Για να επεκταθούν οι μπαταρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση διαπίστωσε ότι το κόστος πρέπει να μειωθεί περαιτέρω, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και την τεχνολογία.

Η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας απαιτεί επίσης μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις αλυσίδες εφοδιασμού, μεταξύ άλλων για την εξόρυξη και την επεξεργασία των κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες - και για την κατασκευή των ίδιων των μπαταριών.

Οι χώρες αντιμετωπίζουν ήδη το πρόβλημα αυτό μέσω φιλόδοξων βιομηχανικών προγραμμάτων για τη στήριξη της τοπικής παραγωγικής ικανότητας με στοχευμένες πολιτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία, μεταξύ άλλων.

Ενώ η Κίνα παράγει σήμερα τις περισσότερες μπαταρίες, η έκθεση δείχνει ότι το 40% των ανακοινωθέντων σχεδίων για την κατασκευή νέων μπαταριών είναι σε προηγμένες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν όλα αυτά τα σχέδια υλοποιηθούν, οι οικονομίες αυτές θα έχουν σχεδόν αρκετή παραγωγή για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες μέχρι το 2030, στην πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές.