Ο Σουλτάνος έκανε πράξη την απειλή του. Έστειλε ορδές μεταναστών στα σύνορά μας, προσπαθώντας να εκβιάσει Ελλάς και Ευρώπη. Ήταν βέβαιο ότι αυτό θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Η τακτική του Ερντογάν είναι γνωστή. Χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Αυτή την φορά εκβιάζει την Ευρώπη 

προκειμένου να τον βοηθήσει στις παράνομες πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει στην Συρία. Την άλλη φορά θα είναι κάτι άλλο. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο η ελληνική και ευρωπαϊκή απάντηση θα πρέπει να είναι σθεναρή όσο και αποφασιστική. Παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, η εν λόγω συγκυρία θα μπορούσε να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βάλει φρένο στην υπεροψία του Ερντογάν. Αρκεί να υπάρξει υπευθυνότητα. Όχι μόνο από την Ελλάδα που κάνει αξιέπαινες προσπάθειες να προστατεύσει τα σύνορά της. Αλλά κι από την ίδια την Ευρώπη.

Κι αυτή τη στιγμή της δίνεται η δυνατότητα να αποδείξει ότι  επιτέλους μπορεί. Οι πρωτόγνωρες εικόνες με τους επικεφαλής όλων των ευρωπαϊκών θεσμών να κάνουν αυτοψία στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο χαίρουν υψηλού συμβολισμού. Όπως θετική κρίνεται και η έκτακτη βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ  προς την Ελλάδα που εξήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Ωστόσο οι καλές προθέσεις πρέπει να μετουσιωθούν σε ρηξικέλευθες πολιτικές αποφάσεις. Και η ΕΕ οφείλει να αποδείξει στην πράξη ότι τα σύνορά της δεν παραβιάζονται. Όχι μόνο μέσω της Frontex, που πρέπει να κινηθεί τάχιστα για να συνδράμει στην προσπάθεια φύλαξης των ελληνικών συνόρων, αλλά και μέσω δραστικών λύσεων αποτροπής της εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη (πχ πλωτά hot spot,  στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες σε τρίτες χώρες), τάχιστης κατανομής των αιτημάτων ασύλου στα κράτη μέλη και γενναίας ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου στο εσωτερικό.

Ήδη η Κομισιόν ετοιμάζει μια συνολική πρόταση για μια κοινή πολιτική ασύλου με την αναθεώρηση της -πολύ προβληματικής- Συνθήκης του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι η χώρα πρώτης εισόδου είναι η υπεύθυνη για την εξέταση της αίτησης ασύλου.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας βρίσκεται από χθες στην Άγκυρα για συνομιλίες σε «υψηλό επίπεδο» σχετικά με την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των Υπουργών Εσωτερικών και την Παρασκευή των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών.

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω ευρωπαϊκή κινητοποίηση είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο θα πρέπει να συνοδευθεί και από συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Εν ολίγοις, ήρθε η ώρα που η ΕΕ πρέπει να επιλέξει. Αν θα συνεχίσει να είναι θεατής- έρμαιο των εκβιασμών του Ερντογάν- ή αν θα εκπληρώσει έναν από τους πρωταρχικούς σκοπούς της ύπαρξής της. Να γίνει διεθνής παίκτης, εμπνέοντας σεβασμό μέσα από το κύρος της.