Ινδία: Παραίτηση του CEO Εταιρείας Διύλισης που Υποστηρίζεται Από τη Ρωσία Μετά τις Νέες Κυρώσεις της ΕΕ

Ινδία: Παραίτηση του CEO Εταιρείας Διύλισης που Υποστηρίζεται Από τη Ρωσία Μετά τις Νέες Κυρώσεις της ΕΕ
energia.gr
Σαβ, 26 Ιουλίου 2025 - 12:16

Η ινδική εταιρεία διύλισης Nayara Energy, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, διόρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο, μετά την παραίτηση του προκατόχου του στον απόηχο των κυρώσεων της ΕΕ που την έθεταν στο στόχαστρο. Αυτό δήλωσαν την Παρασκευή στο Reuters τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Ο ανασχηματισμός στην κορυφή της Nayara Energy αποτελεί την πιο πρόσφατη περιπλοκή για τον ινδικό όμιλο από τότε που οι Βρυξέλλες, στις 18 Ιο.

Αυτή την εβδομάδα, ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ρωσικό αργό πετρέλαιο Urals εξετράπη από τον πλουν του προς το λιμάνι Vadinar της Nayara ώστε να εκφορτώσει το φορτίο του σε ένα άλλο λιμάνι στη δυτική Ινδία, ανέφερε το Reuters. Αυτό συνέβη αφού δύο άλλα τάνκερ απέφυγαν να φορτώσουν προϊόντα διύλισης από το Vadinar, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Nayara, με έδρα τη Βομβάη, διόρισε τον βετεράνο της εταιρείας Sergey Denisov ως διευθύνοντα σύμβουλο για να αντικαταστήσει τον Alessandro des Dorides, όπως ανέφεραν οι πηγές. Σύμφωνα με αυτές, ο διορισμός του Denisov αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Η Nayara Energy δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Des Dorides, ο οποίος εντάχθηκε στην Nayara Energy τον Απρίλιο του 2024, για τριετή θητεία, δεν απάντησε αμέσως σε μήνυμα που στάλθηκε στο LinkedIn από το Reuters.

Ας σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση του διορισμού του πέρυσι, η Nayara είχε περιγράψει τον Des Dorides ως έναν βετεράνο της ενεργειακής βιομηχανίας με 24 χρόνια εμπειρίας. Αποχώρησε από την ιταλική Eni το 2019 μετά από περίπου έξι μήνες ως επικεφαλής του τμήματος εμπορίας και λειτουργίας πετρελαίου.

Ο Denisov εργάζεται στην Nayara από το 2017. Το προφίλ του στο LinkedIn τον περιγράφει ως τον επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ιστότοπος της Nayara δεν περιλαμβάνει πλέον σελίδες που να αναφέρουν την ηγεσία της. Η εταιρεία αποτελεί τη μία από τις δύο μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες διύλισης της Ινδίας, μαζί με τη μεγαλύτερη Reliance Industries. Οι δύο εταιρείες είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου σε μειωμένες τιμές στην Ινδία.

Η Nayara, η οποία λειτουργεί το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ινδίας στο Vadinar στη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ, συνήθως εξάγει τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια διυλισμένων προϊόντων το μήνα, συμπεριλαμβανομένου ντίζελ, καυσίμου αεριωθούμενων, βενζίνης και νάφθας. Λειτουργεί επίσης περισσότερα από 6.000 πρατήρια καυσίμων.

Το διυλιστήριο Vadinar, χωρητικότητας 400.000 βαρελιών την ημέρα (bpd), διαθέτει σχεδόν το 8% της συνολικής δυναμικότητας διύλισης της Ινδίας, η οποία ανέρχεται σε περίπου 5,2 εκατομμύρια bpd.

Η Nayara Energy έχει επικρίνει την «άδικη και μονομερή» απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις.

Η ρωσική Rosneft κατέχει μερίδιο 49,13% στην Nayara και παρόμοιο μερίδιο κατέχει η κοινοπραξία Kesani Enterprises Co Ltd, με επικεφαλής τον ιταλικό όμιλο Maretera και τον ρωσικό επενδυτικό όμιλο United Capital Partners, σύμφωνα με σημείωμα του ινδικού οργανισμού CARE Ratings από το 2024.

Η Ινδία, η οποία έχει γίνει ο κορυφαίος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει επίσης επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η Rosneft, η οποία δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Nayara είναι αδικαιολόγητες και παράνομες, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr