Ύστερα από τρία χρόνια καθυστερήσεων και αβεβαιότητας, το...πετράδι του σαουδαραβικού στέμματος, Saudi Aramco, έλαβε τελικά την πολυπόθητη έγκριση από την κυβέρνηση του Ριάντ για την προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά της, στις 11 Δεκεμβρίου. Η δημόσια εγγραφή της εταιρείας, στο εγχώριο χρηματιστήριο Tadawul 

θα είναι, πιθανότατα, η μεγαλύτερη στον κόσμο. Το ενημερωτικό δελτίο της Saudi Aramco, που θα περιλαμβάνει τις οικονομικές καταστάσεις, θα κυκλοφορήσει στις 9 ή 10 Νοεμβρίου, η αποτίμηση των μετοχών της προγραμματίζεται για τις 17 Νοεμβρίου, ενώ η τελική τιμή της μετοχής στη δημόσια προσφορά, θα καθοριστεί στις 4 Δεκεμβρίου.

 «Την τελευταία τριετία, παράγουμε ένα στα οκτώ βαρέλια αργού πετρελαίου, παγκοσμίως», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ. «Και τα αποδεδειγμένα υγρά πετρελαίου, στα τέλη του 2018, ήταν πενταπλάσια από τα συνδυασμένα αποδεδειγμένα ανάλογα αποθέματα των πέντε μεγάλων διεθνεών πετρελαϊκών εταιρειών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο του σχεδίου 2030 Vision, ο πρίγκηπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν στοχεύει να συγκεντρώσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της δημόσιας προσφοράς του 5% των μετοχών της Aramco, οι οποίες στη συνέχεια, θα εκτινάξουν τη συνολική αξία της εταιρείας στα 2 τρισ. δολάρια.

Όμως, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι αυτός ο στόχος  είναι υπέρμετρα αισιόδοξος και εκτιμούν ότι η τελική αποτίμηση της Aramco, στην αγορά, θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,5 τρισ. δολάρια, στις 11 Δεκεμβρίου. Ακόμη και έτσι, αυτή η εκτίμηση θα υπερβαίνει τις κεφαλαιοποιήσεις των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων όπως της Apple, που ανερχόταν σε 1,14 τρισ. δολάρια προ ημερών, της Microsoft του 1,1 τρισ. δολαρίων, της μητρικής εταιρείας, Alphabet, της Google των 878 δισ. δολαρίων και της μεγαλύτερης αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας, ExxonMobil των 294 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία αναφοράς του βασιλείου των Σαούντ παρήγαγε, κατά μέσο όρο, 13,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ισοδυνάμου πετρελαίου, το πρώτο εξάμηνο του 2019, συμπεριλαμβανομένων και 10 εκατ. βαρελιών αργού κατεργασμένου συμπυκνώματος.

Διαχειριστές της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Aramco έχουν αναλάβει επενδυτικοί τραπεζικοί οργανισμοί όπως η JPMorgan, η Goldman Sachs, η Citigroup και η Morgan Stanley. Σε πρώτο στάδιο θα προσφερθεί μόλις το 1% -2% των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο Tadawul, στις 11 Δεκεμβρίου, στάδιο κατά το οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν και ξένοι επενδυτές. Όμως, ενώ ο Πρίγκηπας Μπιν Σαλμάν προτρέπει τους πλούσιους σαουδάραβες να σπεύσουν να αγοράσουν μετοχές της Aramco, εν τούτοις, προωθείται σειρά ρυθμιστικών οφελών για τους μετόχους, προκειμένου να καταστήσουν πιο ελκυστικές τις μετοχές της εταιρείας.

Από τις 11 Δεκεμβρίου, όταν και θα γίνει η πρώτη επίσημη διαπραγμάτευση της μετοχή της στο χρηματιστήριο, εάν οι σαουδάραβες μικροεπενδυτές διακατέχουν μετοχές της Aramco χωρίς να προβούν σε πωλήσεις επί 180 ημέρες, θα λάβουν μία δωρεάν μετοχή ως μπόνους, για κάθε 10 μετοχές που θα κατέχουν και μέχρι 100 δωρεάν μετοχές ανά άτομο. Eπίσης, ο φορολογικός συντελεστής στις downstream δραστηριότητες της Aramco θα μειωθεί στο 20% από 50% και η εταιρεία δεν θα καταβάλει δικαιώματα για την παραγωγή συμπυκνωμάτων, για χρονικό διάστημα 10 ετών, αρχής γενομένης από το 2023.

Η Aramco σχεδιάζει να προσφέρει, ακόμη ένα 3-4% των μετοχών της μέσω αρχικών δημόσιων εγγραφών στα χρηματιστήρια του Τόκιο, του Χονγκ Κονγκ, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, εντός της προσεχούς διετίας. Εν τούτοις, εκφράζονται ανησυχίες και ελλοχεύουν ορισμένοι κίνδυνοι. Για παράδειγμα, λόγω του Brexit, το χρηματιστήριο του Λονδίνου θεωρείται, πλέον, μια αβέβαιη αγορά. Επιπλέον, η απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, το 2016, να επιτρέψει στους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων Αμερικανών πολιτών, να μηνύσουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, περιπλέκει την εισαγωγή της μετοχής της εταιρείας στο NYSE.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης, ότι η Saudi Aramco δεν θα παράσχει αρκετή διαφάνεια ως προς το πόσα είναι τα ακριβή αποθέματα αργού πετρελαίου του αραβικού βασιλείου και εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στην βασιλική οικογένεια και τα στελέχη της εταιρείας.

Επιπλέον, οι επιθέσεις με drones, σε δυο εγκαταστάσεις της Aramco, στις 14 Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν περικοπή παραγωγής ύψους 5,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ή το περίπου 6% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, πυροδότησαν έντονο σκεπτικισμό για την ασφάλεια των υποδομών της.

Ο Πρίγκηπας Μπιν Σαλμάν προσβλέπει ότι η αρχική δημόσια προσφορά θα αποβεί επιτυχής αναφορικά με το σχέδιο Vision 2030, καθώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από την πώληση μετοχών της Aramco προκειμένου να τα επενδύσει σε άλλους τομείς, με απώτερο στόχο να μειώσει την υπερβολική εξάρτηση της σαουδαραβικής οικονομίας από τις εξαγωγές και τα έσοδα από το πετρέλαιο.