Επιταχύνονται οι Διαδικασίες Ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ- Πλήρης Επιβεβαίωση του Energia.gr

Επιταχύνονται οι Διαδικασίες Ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ- Πλήρης Επιβεβαίωση του Energia.gr
του Κ. Ν. Σταμπολή
Τρι, 13 Αυγούστου 2019 - 11:36

Όπως έγινε γνωστό μέσα από δημοσίευμα του Κυριακάτικου Βήματος (11/8) η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την περαιτέρω ιδιωτικοποιήση της "Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ" μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον 

μεγαλοεπιχειρηματία, Σπύρο Λάτση, στου Μαξίμου στις 25 Ιουλίου.Ως γνωστό, ο Σπ. Λάτσης, μέσω της εταιρείας Paneuropean ελέγχει το 45,5% της ΕΛΠΕ με το Ελληνικό Δημόσιο να ελέγχει το 35,5%, ενώ το υπόλοιπο είναι σε διασπορά μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το δημοσίευμα στο Βήμα αναφέρεται στην ενημέρωση που έκανε ο Σπύρος Λάτσης στον πρωθυπουργό, σχετικά με τις προθέσεις και τα σχέδιά του για τον ισχυρότερο ενεργειακό όμιλο της χώρας και την μεγαλύτερη εταιρεία, απο πλευράς κύκλου εργασιών, καθώς και την πρόθεση του να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου του, σε Αμερικανό-Ισραηλινό fund, επιβεβαιώνοντας πλήρως το energia.gr που πρώτο είχε αποκαλύψει την σημαντική αυτή εξέλιξη, σε αποκλειστικό άρθρο του, στις 29/7/2019 (βλέπε "Αλλαγη σκηνικού στα ΕΛΠΕ- Η πλευρά Λάτση Προωθεί Λύση με ΑμερικανοΙσραηλινούς Επενδυτές").

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση αυτή θα γίνει σχετικά σύντομα, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, σε μια δεύτερη και αποφασιστική προσπάθεια μείωσης του κρατικού μεριδίου στα ΕΛΠΕ όπως και αυτού που κατέχει ο μεγαλοεπιχειρηματίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον διαγωνισμό της 3ης Απριλίου 2019, που ήτο η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αποκρατικοποίησης του Ομίλου και έληξε μάλλον άδοξα (βλέπε Σχόλιο energia.gr της 9/4/2019 με τίτλο "Το Δήθεν Ναυάγιο της Ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ"), οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, Glencore και Vitol, δεν υπέβαλαν στην τελευταία φάση της διαδικασίας δεσμευτικές προσφορές και ο διαγωνισμός κυρήχθηκε άγονος.Τότε η συμφωνία μετοχών προέβλεπε πως η Paneuropean θα πωλούσε το 31,1% των μετοχών της και το δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το 20%. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του energia.gr το εν λόγω σχήμα για την συνολική πώληση του 50,1% των μετοχών έχει γίνει αποδεκτό και απο την κυβέρνηση του Κυρ.Μητσοτάκη, διευκολύνοντας έτσι την όλη διαδικασία.

Όμως το δημοσίευμα του Βήματος επιβεβαιώνει πλήρως την διαχρονική θέση του energia.gr και σε ένα ακόμα βασικό θέμα που αφορά τον τρόπο διάθεσης των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα: "Το ΤΑΙΠΕΔ θα βγάλει σε πλειστηριασμό το ποσοστό του Δημοσίου μέσω του Χρηματιστηρίου ....".

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι το energia.gr ήδη από το 2013 έχει προτείνει και υποστηρίξει, με σειρά δημοσιευμάτων του, ότι ο πλέον πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος για την πώληση των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου είναι η διάθεση τους μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμου στο ΧΑ, όπου η διαγωνιστική διαδικασία επικεντρώνεται στις προσφορές για το πριμ. Χαρακτηριστικά, σε άρθρο του υπογράφοντος, που αναρτήθηκε στο energia.gr την 1 Σεπτεμβρίου 2016 σημειώναμε:

"Το ναυάγιο των αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό κλάδο μπορούσε άνετα να είχε αποφευχθεί, εάν υπήρχε μια καλά μελετημένη στρατηγική και επεξεργασμένη προσέγγιση στο όλο θέμα. Μια τέτοια στρατηγική θα είχε ως βασικο μέλημα την εξασφάλιση μιας επιτυχίας στην Άρη της όλης διαδικασίας, έτσι ώστε να υπάρξει μια προοδευτική επιτάχυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Για αυτό η αρχή έπρεπε να είχε γίνει απο την πώληση μετοχικών πακέτων εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ( δηλ. ΕΛΠΕ και ΔΕΗ) όπου η όλη διαδικασία είναι ξεκάθαρη και σχετικά σύντομη, χωρίς να χρειάζεται χρονοβόρο due diligence, αφου πρόκειται ουσιαστικά για πλειοδοτικό διαγωνισμό που αφορά ένα πριμ επι της τρέχουσας τιμής της μετοχής. Στη δε περίπτωση των ΕΛΠΕ η προβαλλόμενη αιτιολογία ότι υπήρχε δέσμευση προς τον όμιλο Λάτση για την μη πώληση του 35,1% του Δημοσίου δεν ευσταθεί, αφού αυτός είχε παραιτηθεί απο τα first refusal rights"

Το ουσιώδες ερώτημα που τώρα τίθεται, μετά την δέσμευση του Σπύρου Λάτση να πωλήσει τουλάχιστον το 30% των μετοχών του στο ξένο fund ( με ένα πριμ 10%), είναι εάν το εν λόγω fund θα μπορέσει να πλειοδοτήσει για την εξαγορά του του 20% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να αποκτήσει το 50,1% των μετοχών που θα του δώσει και τον έλεγχο του Ομίλου. Εφ´ όσον οι μετοχές αυτές προσφερθούν προς πώληση μέσω του ΧΑ και μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας (όπου συμφωνίες κάτω από το τραπέζι δεν νοούνται) ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι το ΑμερικανοΙσραηλινό fund θα πλειοδοτήσει, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, υπάρχουν ήδη τρεις μεγάλοι επιχηρηματικοί όμιλοι σε Ελλάδα και το εξωτερικό που δηλώνουν έτοιμοι να διεκδίκησουν μερίδιο του Ομίλου και τις ανάλογες θέσεις στο ΔΣ.

Συμπερασματικά ευρισκόμεθα ενώπιον σημαντικών ανατροπών ως προς την μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού Ομίλουν της χώρας.