Αν και υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, όπως και πηγές των ιδιωτών επενδυτών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τους λιγνίτες, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι η έκβαση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων κρέμεται από μια κλωστή, παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιμένουν ότι στα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, μιλώντας στο energia.gr, αυτό αναμένεται να γίνει περί τις 15 Ιανουαρίου, παρότι η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει από την ΕΕ τρίμηνη παράταση στη διαδικασία.

Μάλιστα, όπως επεσήμαναν οι παράγοντες του ΥΠΕΝ, δεν αποκλείουν συμμετοχή, εκτός από τους Τσέχους και τους Κινέζους που εμφανίζονται πιο θερμοί, και της «Μυτιληναίος», η οποία τελευταία είναι πιο δραστήρια όσον αφορά στην κατάθεση ερωτήσεων και παρατηρήσεων. Πάντως, πηγές της εταιρείας, αποφεύγουν να δώσουν μια καθαρή απάντηση δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ενδιαφέρονται για τα στοιχεία, αλλά δεν είναι «ούτε θετικοί, ούτε αρνητικοί» όσον αφορά στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τους λιγνίτες. Επισημαίνουν παράλληλα, πως το κάρβουνο σιγά σιγά «πεθαίνει» κι ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει μπροστά της άλλους στόχους, όπως είναι η κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου στη Βοιωτία.

Σε κάθε περίπτωση, σχετικά με τα όσα θα μπορούσαν να καταστήσουν ελκυστικό τον διαγωνισμό για τους υποψήφιους επενδυτές, τα στελέχη του ΥΠΕΝ, επισημαίνουν ότι μπορεί να απορρίφθηκε από τη Κομισιόν ο μηχανισμός επιμερισμού του επενδυτικού ρίσκου – δηλαδή να  συμμετάσχει η ΔΕΗ 50%-50% στα κέρδη και τις ζημιές των μονάδων που θα πουλήσει – αλλά αναζητείται μια νέα φόρμουλα, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αμφίβολη ωστόσο είναι και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος (τα λεγόμενα ΑΔΙ-Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος ) για τις λιγνιτικές μονάδες. Το Συμβούλιο της ΕΕ διαφωνεί με τις επιδοτήσεις άνθρακα τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόταση της Κομισιόν απαγόρευε τη συμμετοχή νέων μονάδων λιθάνθρακα/λιγνίτη σε μηχανισμούς αποζημίωσης ισχύος, καθώς είχε θέσει ως κριτήριο επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή μιας μονάδας να μην εκπέμπει πάνω από 550 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα παραγόμενης ενέργειας (550 gr CO2/KWh), όριο που σαφώς υπερβαίνουν οι μονάδες που καίνε λιθάνθρακα ή λιγνίτη. Η επόμενη συζήτηση για το θέμα έχει οριστεί να γίνει, μεταξύ Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου στις 18 του μηνός. Επιπλέον, φαίνεται ότι απορρίφθηκε και η συμμετοχή της ΔΕΗ κατά 30% στις εισπράξεις από τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις ΑΔΙ που μπορεί να αποδοθούν στις μονάδες.

Παράλληλα, η Κομισιόν, όπως επίσης το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, εξετάζουν τα παλαιά και νέα ντιλ κινεζικών εταιρειών, οι οποίες προτίθενται να επενδύσουν στην Ευρώπη, εξέλιξη που «ακουμπά» και τον διαγωνισμό των λιγνιτών καθώς η κοινοπραξία China Energy και του ομίλου Κοπελούζου εκφράζει ζωηρό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες, όπως και για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας. Η ΕΕ θεωρεί ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος των εξαγορών στρατηγικών ευρωπαϊκών πόρων από εταιρείες ξένων κρατών.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ράλι των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και τις προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο τα επόμενα έτη, βάζουν ένα ακόμη τροχοπέδη στην εξέλιξη του διαγωνισμού.