Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 αναμένεται να προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, με τα κονδύλια να προέρχονται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑνΕΚ. 

Τα παραπάνω υποστήριξε η προϊσταμένη επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Γιάννα Νίκου σε εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες, που διοργάνωσε την Τετάρτη το Δίκτυο Δάφνη και η εταιρεία Καραγιλάνης ΕΠΕ. Όπως, τόνισε η κα Νίκου θα χρηματοδοτηθούν με το πρόγραμμα αυτό αποκλειστικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την ίδια ώρα μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί σε αρκετά νησιά για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς ένα από τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο προβλέπεται και από το σχετικό νόμο. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση το άρθρο 182 του Κλεισθένη δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να στηρίζουν ευάλωτα νοικοκυριά, μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Δικτύου Δάφνη, ο γενικός διευθυντής του κ. Κώστας Κομνηνός αναφέρθηκε σε ενδεικτικά παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων σε διασυνδεδεμένα νησιά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί πως ο νόμος προβλέπει τη συνεργασία δήμων με την μόνη προϋπόθεση να βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια. Έτσι, επι παραδείγματι, σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό τρεις γειτονικοί δήμοι θα μπορούν να είναι μέλη μιας ενεργειακής κοινότητας, με εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα 100 KWp και εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Με ετήσια παραγωγή 150MWh και κόστος κεφαλαίου 100.000 ευρώ. Στο εν λόγω παράδειγμα συμψηφίζονται τα 2/3 της παραγόμενης ενέργειας με τις καταναλώσεις των Δήμων και το 1/3 με τις καταναλώσεις ευάλωτων καταναλωτών.

Η περίοδος αποπληρωμής εκτιμάται σε επτά χρόνια και η εξοικονόμηση ενέργειας στο τέλος της 25ετούς λειτουργίας της ότι θα φτάνει τα 250.000 ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται η παροχή ενέργειας σε περισσότερα από δέκα ευάλωτα νοικοκυριά. Αντιστοίχως ενεργειακή κοινότητα σε διασυνδεδεμένο σύστημα με μέλη ένα δήμο, τοπικές επιχειρήσεις και κατοίκους της περιοχής, με εγκατάσταση αιολικού πάρκου 6MW μπορεί να έχει ετήσια παραγωγή 15 TWh. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα προβλέπεται η απαλλαγή από ανταγωνιστικές διαδικασίες, ενώ η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο γίνεται με εξασφαλισμένη τιμή, λόγω συμμετοχής σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης. Η περίοδος αποπληρωμής εκτιμάται σε επτά χρόνια, με τα συνολικά κέρδη σε βάθος 25ετίας να είναι περισσότερα από 20.000.000 ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό στις ενεργειακές κοινότητες σε μη διασυνδεδεμένα νησιά προβλέπεται από τη ΡΑΕ, οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ να συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στη Λάρισα, για τις ενεργειακές κοινότητες χαρακτήρισε τομή το νομοσχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση. Επεσήμανε δε, πως δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, επιχειρήσεις και δήμους να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.