Μπορεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών να έχει αναβληθεί για την ώρα η αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο πολλά νοικοκυριά ήδη σκέφτονται πόσο τελικά θα κοστίσει η αγορά του, καθώς σε σχέση με πέρσι η τιμή του έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες να στρέφονται προς το φυσικό αέριο. Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει τις αποφάσεις των νοικοκυριών είναι το επίδομα θέρμανσης και πόσο τελικά θα είναι αυτό. Σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης υγρών καυσίμων 

του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Τετάρτη, η μεσοσταθμική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στο 1,139 ευρώ/λίτρο. Η μεγαλύτερη τιμή εντοπίζεται στις Κυκλάδες, όπου η τιμή διαμορφώνεται στο 1,290 ευρώ/λίτρο. Εξίσου μεγάλες τιμές εντοπίζονται και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ενώ στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας οι τιμές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στο 1,12 και στο 1,127 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα. «Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αγαθό που πρέπει να είναι φτηνό, προσιτό και δεν πρέπει να είναι επιδοτούμενο» ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα της πολιτείας, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2012 με τα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και τους θανάτους ανθρώπων στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με διάφορους τρόπους, όπως τα μαγκάλια. Άλλωστε, τα χρόνια της κρίσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο της αποψίλωσης των δασών σε αρκετές περιοχές.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κιούσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των νοθευμένων καυσίμων επισημαίνοντας πως από το 2013, όταν και εφαρμόστηκε το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, υπάρχει ένας συστηματικός έλεγχος. Να σημειωθεί πάντως, πως ο κ. Κιούσης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 είχε αποκαλύψει πως την περίοδο της κρίσης έκλεισαν 3.000 πρατήρια, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης, για να απορροφηθεί η αύξηση που έχει υποστεί το πετρέλαιο θέρμανσης, σε σχέση με πέρσι. Επιπλέον, εξετάζεται το σενάριο το επίδομα από το 0,125 ευρώ/λίτρο να αυξηθεί σε 0,15-0,20 ευρώ/λίτρο. Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να λαμβάνεται υπόψη ο χωρισμός της επικράτειας σε τέσσερις μεγάλες κλιματικές γεωγραφικές ζώνες, με το επίδομα να διαφοροποιείται μεταξύ των γεωγραφικών ενοτήτων, ανάλογα με τις κλιματικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Ακόμη, τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση των επιδομάτων θα παραμείνουν, όπως όλα στα περσινά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, όταν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, στον οποίο θα αποτυπώνεται η δαπάνη που θα προβλέπεται για το επίδομα θέρμανσης.