Ο Δήμος Ορεστιάδας προχωρά σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΚΑΠΕ) στην καταγραφή του δυναμικού της βιομάζας, ενώ προσπαθεί να διερευνήσει τις δυνατότητες αξιοποίησής του. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη στόχευση του ΚΑΠΕ να καταγράψει σε συνεργασία με τους δήμους τη διαθέσιμη γεωργική βιομάζα σε πολλές περιοχές της χώρας και έπειτα να αναζητήσει λύσεις για την αξιοποίησή της. Ήδη, έχουν ξεκινήσει να εκπονούνται μελέτες στους Δήμους Θάσου, Λάρισας και Κιλελέρ. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η δαπάνη για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου και του ΚΑΠΕ για την υλοποίηση του έργου με τίτλο:

Προσδιορισμός Δυναμικού Βιομάζας και σκοπιμότητα ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας/βιοαερίου Δήμου Ορεστιάδας». Η δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των 24.800 ευρώ. Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης είναι αφενός, να προσδιοριστεί το δυναμικό βιομάζας του Δήμου Ορεστιάδας αφετέρου, να κρίνει κατά πόσο εφικτή είναι η αξιοποίηση της βιομάζας. Παράλληλα, θα διερευνηθεί τόσο η δυνατότητα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για την παραγωγή βιοαερίου, όσο και η δυνατότητα μελλοντικής κατασκευής, από το δήμο, μονάδας βιοαερίου/βιομάζας και σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Αναφερόμενος στο έργο ο δήμαρχος, Βασίλης Μαυρουδής σημείωσε πως «από την αξιοποίηση των ΑΠΕ, θα υπάρξουν τεράστια οικονομικά οφέλη για την κοινωνία, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Ο Δήμος Ορεστιάδας, σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, καλλιεργεί αυτή τη στιγμή το 0,13 % της συνολικής γεωργικής γης του Νομού Έβρου με ενσιρώματα αραβοσίτου και μπορεί να τροφοδοτήσει μια μονάδα βιοαερίου ισχύος 4 MW, ικανή να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα 11.000 κατοικίες. Άλλωστε, η ιδιαίτερη μέριμνα του δήμου για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αποτυπώνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του για την περίοδο 2015-2019. Επιπλέον στόχος του σχεδιασμού είναι επίσης η μείωση του ενεργειακού κόστους στα δημόσια κτίρια.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως στο πρόσφατα αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπεται η προώθηση της ανάπτυξης της έρευνας στις ΑΠΕ, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί η εμπειρία για την παραγωγή τεχνογνωσίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δοθεί έμφαση στην γεωθερμία και τη βιομάζα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την άλλη πλευρά, όπως προαναφέρθηκε αρκετοί δήμοι της χώρας προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα υπολείμματα της αγροτικής παραγωγής και της βιομάζας. Στο Κιλελέρ, σχεδιάζεται η κατασκευή μονάδας βιοαερίου από αγροτικά υπολείμματα που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 1MW. Σε παλαιότερες δηλώσεις του, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ειδικός συνεργάτης του δήμου, Δημήτρης Μπετχαδές, τόνιζε πως «η λογική είναι το παραγόμενο ρεύμα να επιστρέφει στο δίκτυο της ΔΕΗ έτσι ώστε αυτό το κέρδος να μπορέσει να επιστραφεί στον δήμο και στη συνέχεια και στους δημότες, καθώς όταν θα έχεις κέρδος από την όλη υπόθεση θα μπορείς να κάνεις και την κοινωνική σου πολιτική πολύ πιο εύκολα».