Κομισιόν: Δεν Παρατείνεται η Λειτουργία των Μονάδων της ΔΕΗ σε Αθερινόλακο, Λινοπεράματα και Χανιά

Κομισιόν: Δεν Παρατείνεται η Λειτουργία των Μονάδων της ΔΕΗ σε Αθερινόλακο, Λινοπεράματα και Χανιά
της Μάχης Τράτσα
Τετ, 24 Οκτωβρίου 2018 - 08:01

Δεν μπορεί να δοθεί καμία παράταση στη λειτουργία των τριών θερμικών σταθμών παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε Αθερινόλακκο, Λινοπεράματα και Χανιά. Αυτό αναφέρει σε απάντησή του, προχθές Δευτέρα, ο Επίτροπος Ενέργειας Αρίας Κανιέτε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κούλογλου. Ειδικότερα,  όπως σημειώνει ο ίδιος, σύμφωνα με το άρθρο 34 (παράγραφος 1) της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές - 2010/75/ ΕΕ), οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης δεν μπορούν να λειτουργήσουν πέραν αυτής της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2019. Σήμερα οι μονάδες καύσης της Κρήτης λειτουργούν εκπέμποντας ρύπους πάνω από τα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά όρια

Τούτο, επειδή η ελληνική κυβέρνηση είχε πάρει εξαίρεση έως το τέλος του  2019, καθώς τότε εκτιμούσε ότι το νησί θα είχε διασυνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας

Όμως, το έλλειμμα ισχύος που θα προκύψει από το σβήσιμο των μονάδων δεν θα μπορεί να καλυφθεί από τη μικρή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, η οποία αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Όσο για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, έχει μπλέξει στα γρανάζια των Βρυξελλών, που όπως διαφαίνεται στηρίζουν την κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Euroasia Interconnector ως φορέα του έργου και όχι την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», στην οποία ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%.

Κύκλοι του ΑΔΜΗΕ σχολίαζαν χθες ότι, η Κομισιόν προσπαθεί να παρέμβει σε εμπορικά ζητήματα, προτάσσοντας ουσιαστικά τις θέσεις του Euroasia Interconnector. «Η συγκεκριμένη θέση ταυτίζεται με εκείνη της κυπριακής εταιρείας Euroasia Interconnector ltd, η οποία ενώ αρχικά είχε προτείνει το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο τουSPV να είναι της τάξης του 30% του προϋπολογιζόμενου κόστους του έργου, όταν ήρθε η ώρα να … βάλει τα λεφτά στο τραπέζι για να μπει στο SPV πρότεινε ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο το αστείο ποσό των 24.000 ευρώ», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα πάντως με τον Κανιέτε, η Επιτροπή κινείται σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος. «Το έργο προτάθηκε να ενταχθεί στα PCI από την Euroasia Interconnector Ltd, η οποία ως εκ τούτου είναι ο ανάδοχος του έργου. Ο ανάδοχος συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των διαδικασιών για τα PCI και έως σήμερα το έργο έχει λάβει 16 εκατ. ευρώ για μελέτες από το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη», τονίζει ο ευρωπαίος Επίτροπος.  Μάλιστα, σημειώνει ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τον κρίσιμο χαρακτήρα της ασφάλειας εφοδιασμού της Κρήτης, καθώς και την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Και όπως υπογραμμίζει ο κ. Κανιέτε, η Κομισιόν «συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου ως PCI και ειδικότερα του τμήματος Αθήνας - Κρήτης και να διασφαλίσει ότι η τεχνολογική λύση είναι οικονομικά αποδοτική και οικονομικά προσιτή για τους πολίτες».