Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανακαίνισης κτιρίων, οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ένδεια, αλλά και θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προ ημερών στο διήμερο συνέδριο Α - Εnergy για την εξοικονόμηση ενέργειας  και τις  Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, θα πρέπει να ανακαινίζονται περί τις 50.000 κατοικίες ετησίως προκειμένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας 30% έως το 2030

Ενδεικτικό της συμβολής που μπορεί να έχει ο κτιριακός τομέας (οικιακός και τριτογενής) στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι ότι αντιστοιχεί στο 39% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας.

Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει να προλάβει και τις σημαντικές αλλαγές που έχει φέρει η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (nZEB –  nearly  Zero  Energy  Buildings). Από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, τα νέα κτίρια που θα στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα οφείλουν να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2021 όλα ανεξαιρέτως τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι nZEB.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιάννης Ανδριώτης παραδέχτηκε ότι η δραστηριότητα του ομίλου στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι φτωχή σε σχέση με το μέγεθος του. Πέρυσι η ΔΕΗ εξοικονόμησε 60 χιλιοτόνους ηλεκτρικής ενέργειας που ισοδυναμούν με 700 μεγαβατώρες. Αν και οι αριθμοί δείχνουν ότι η επιχείρηση είναι εντός των εθνικών στόχων, η προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη, πρέπει να ενταθεί.

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης, ο οποίος εστίασε στον ριζικό μετασχηματισμό του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας.  Στο πλαίσιο αυτό ο σχεδιασμός προβλέπει διείσδυση στις ΑΠΕ, επέκταση στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το φυσικό αέριο καθώς και σε άλλες  ενεργειακές υπηρεσίες όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η πράσινη ηλεκτροκίνηση. Ο κ. Κοπανάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο που «τρέχει» η επιχείρηση σε συνεργασία με την  πολωνική εταιρεία Solaris Bus & Coach.  

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) κ. Ηλίας Μοναχολιάς μίλησε για τα μεγάλα πρότζεκτ που υλοποιεί η εταιρεία στα νησιά. Όπως επεσήμανε, λειτουργούν 11 εργοτάξια σε 10 νησιά ενώ έχει ανατεθεί  στο ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) μελέτη για τον περιορισμό της κατανάλωσης πετρελαίου και τη διείσδυση των ΑΠΕ στο Καστελόριζο. Ο κ. Μοναχολιάς αναφέρθηκε επίσης στην εταιρεία  GREEN ESCO (η ΔΕΗΑΝ συμμετέχει με 49%), η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και του οδοφωτισμού και έχει υπογράψει συμβάσεις με δύο μεγάλους πελάτες ενώ είναι έτοιμη για συνεργασία με σημαντικές εταιρείες του εξωτερικού, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Για την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων μίλησε ο  πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) κ. Γιώργος Στασινός. Συνέδεσε μάλιστα το ζήτημα της χρηματοδότησης με την ταχύτητα και την ωριμότητα των έργων που πρέπει να ενταχθούν σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο υποδομών για τα επόμενα 10-20 χρόνια.  Όπως σημείωσε, έχει προτείνει τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου εργαλείου με εμπροσθοβαρή χρήση, με όρους προεξόφλησης, των χρημάτων που υπάρχουν στο Πράσινο Ταμείο (και είναι δεσμευμένα, λόγω μνημονίου) και προέρχονται από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με στόχο τη χρηματοδότηση αναγκαίων περιβαλλοντικών έργων.

Ο κ. Στασινός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με ένα έξυπνο χρηματοοικονομικό εργαλείο μπορούμε να φέρουμε πιο μπροστά τη διαθέσιμη χρηματοδότηση , να εμπλέξουμε ιδιωτικούς πόρους και να προσελκύσουμε νέους, διεθνείς και ιδιωτικούς. Η εκτίμηση είναι για τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, συνολικά διαθέσιμα, μόνο από τις δηλώσεις αυθαιρέτων που ήδη υπάρχουν». Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός εργαλείων: προεξόφληση, εγγυοδοτικός μηχανισμός, μόχλευση επιστρεπτέων ενισχύσεων και άλλα.

Και υπογράμμισε: «Με το Πράσινο Ταμείο, θα μπορούσαμε με εφόδιο αυτά τα περίπου 4 ως 4,5 δις ευρώ, που θα έχουμε το 2019, - ή ακόμη και με πολύ περισσότερα που θα έχουμε δύο χρόνια αργότερα, όταν ολοκληρωθεί ο νόμος Σταθάκη για τα αυθαίρετα - με τη χρηματορροή που ήδη προβλέπεται και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, μέσα σε ένα πλάνο 10ετίας από σήμερα να έχουμε κινητοποιήσει τριπλάσιους πόρους. Δηλαδή για να το πω απλά: με «μαγιά» τα 4 δις σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε διαθέσιμα συνολικά έως και 12 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικά έργα την επόμενη δεκαετία».