Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί μέσα από τη στήλη στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος των αποκρατικοποιήσεων και της οικονομικής ανάπτυξης. Διότι πέρα από τα αναμενόμενα έσοδα, τα οποία δεν είναι ευκαταφρόνητα, η μετάβαση μέχρι τώρα μεγάλων κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών σε ένα επιχειρηματικό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, θα αποδεσμεύσει δημιουργικές δυνάμεις, θα επιταχύνει τα όποια επενδυτικά σχέδια και θα συμβάλλει στην δημιουργία απασχόλησης

Σε ό,τι αφορά δε το οικονομικό σκέλος των αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων (δηλ. ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΗ,ΔΕΠΑ) όταν ξεκίνησε η όλη διαδικασία το 2010 η εκτιμώμενη συνολική αξία των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων ξεπερνούσε τότε τα 5 δις. ευρώ, βάση χρηματιστηριακής αξίας και εκτιμήσεως περιουσιακών στοιχείων, ενώ σήμερα ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της Ελληνικής οικονομίας (2010-2017) και το αρνητικό της προφίλ, είναι ζήτημα αν αυτή ξεπερνά τα €2 δισεκατομμύρια, με το μεγαλύτερο μέρος να αντιστοιχεί στο 50% των ΕΛ.ΠΕ.

Με τα προς πώληση ποσοστά σε ΔΕΗ (17%) και ΔΕΠΑ (66%) να μην  συγκεντρώσουν  πάνω από τα €800 εκ. στην καλύτερη περίπτωση. Μία πρόγευση δε της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας στον ενεργειακό τομέα την πήραμε ενωρίτερα εφέτος όταν για το 66% του ΔΕΣΦΑ η προσφορά της επιλεγείσας κοινοπραξίας (Saipem-Fluxys-Enagas) διαμορφώθηκε στα €535 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν 50% κάτω της πραγματικής αξίας της επιχείρησης.

Σήμερα ευρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την πώληση του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ., της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης-από πλευράς κύκλου εργασιών, κερδοφορίας και παρουσίας εκτός Ελλάδος-και για ορισμένα πάγια στοιχεία της ΔΕΗ (δηλ. δύο λιγνιτικές μονάδες) ενώ πολύ πρόσφατα ξεκίνησε από το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία για την αξιοποίησή της υπόγειας δεξαμενής φυσικού αερίου στο εξαντληθέν κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας. Με τον διαγωνισμό, που θα αφορά στην δημιουργία ενός μόνιμου υπόγειου αποθηκευτικού χώρου, να ανακοινώνεται το ενωρίτερο το καλοκαίρι του 2019. Σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό της ΔΕΗ ανοικτό  είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών, ενώ ομαλώς, προχωρεί η διαδικασία αποκρατικοποιήσεως των ΕΛ.ΠΕ. με το ΤΑΙΠΕΔ να προγραμματίζει τον χρόνο υποβολής των δεσμευτικών προσφορών ακόμη και για τον επόμενο μήνα παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Στο μέτωπο της ΔΕΗ, και σύμφωνα με  πληροφορίες η κινεζική CHN Energy, που έχει συστήσει κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου για την διεκδίκηση των σταθμών σε Μεγαλόπολη και Μελίτη, έχει ζητήσει παράταση στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Σημειωτέων ότι τα επενδυτικά σχήματα θα πρέπει να μέχρι τις 17 Οκτωβρίου να καταθέσουν τις οικονομικές προτάσεις τους. Ωστόσο οι Κινέζοι φέρονται να ζήτησαν μία μικρή αναβολή ενός-δύο μηνών προκειμένου να επεξεργασθούν περαιτέρω τα στοιχεία, ενώ το αίτημα της CHN Energyέχει τεθεί υπόψιν των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες και εποπτεύουν τον διαγωνισμό της ΔΕΗ.

Όσον αφορά στον διαγωνισμό για την πώληση των ΕΛ.ΠΕ. δεν αποκλείεται η υποβολή προσφορών να γίνει και εντός του Οκτωβρίου. Ενήμεροι είναι και οι υποψήφιοι επενδυτές, η ελβετική Glencore και η ολλανδική Vitol. Ωστόσο τα αρχικά πλάνα για διαδικασία εξπρές και πώληση του 50,1 % των ΕΛ.ΠΕ. εντός του φθινοπώρου συναντούν εμπόδια στις αντιδράσεις των εργαζομένων, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ότι ο επιλεγείς αγοραστής θα πρέπει να προχωρήσει και στην υποβολή δημόσιας προσφοράς, κάτι που πρόσθεσε ένα επιπλέον στοιχείο συνθετότητας στο όλο εγχείρημα. Εντωμεταξύ το σωματείο ΠΣΕΕΠ μπλόκαρε την είσοδο στις εγκαταστάσεις του ομίλου των αντιπροσωπειών των ενδιαφερομένων επενδυτών, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε διαβήματα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του διαγωνισμού που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρείται το 50,1 % των μετοχών, με το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) να παραχωρεί το 20% από το 35,48% που κατέχει σήμερα.

Ακολουθεί η πώληση της ΔΕΠΑ, όπου σύμφωνα με  το σχέδιο που συμφωνήθηκε με τους «θεσμούς» , αυτή θα σπάσει σε δύο κομμάτια (εμπορία και δίκτυα), ώστε να πωληθεί πρώτα πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών της εμπορίας και εν συνεχεία μειοψηφικό κομμάτι των δικτύων. Βάση του χρονοδιαγράμματος οι διαδικασίες του unbundling της ΔΕΠΑ εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Ά εξαμήνου του 2019, ενώ οι όποιοι διαγωνισμοί για πώληση των εταιρειών δεν πρόκειται, να προκηρυχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ πριν το Β’ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Συμπερασματικά, οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα ευρίσκονται σήμερα σε μία δύσκολη καμπή, πλην όμως έχουν ξεπεράσει για τα καλά το κρίσιμο αρχικό στάδιο της περιόδου 2011-2015, το οποίο χαρακτηρίσθηκε από σχεδόν πλήρη ακινησία. Αναμφίβολα  το 2017 αποτέλεσε έτος σταθμό καθότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, με αποδεκτούς όρους, και ξεκαθάρισε το τοπίο για την  πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τα ΕΛ.ΠΕ. και τη ΔΕΠΑ να ακολουθούν. Ως εκ τούτου οι εξελίξεις προδιαγράφονται μάλλον  θετικές και οι επόμενοι μήνες θα είναι απόλυτα καθοριστικοί για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού επιχειρηματικού τοπίου και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.