Υπογείως

Μεθοδολογίες

Μεθοδολογίες

Όχι μόνον οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αλλά ούτε οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων έχουν συνειδητοποιήσει ότι ευρισκόμαστε σε πόλεμο. Πόλεμο οικονομικό και ενεργειακό. Και ασχέτως των συνθηκών που μας οδήγησαν σε αυτόν, απαιτείται όλοι να ευθυγραμμίζονται σε κάποιες βασικές αρχές και απαιτήσεις. Καθημερινώς σχεδόν, βλέπουμε ρωσικές ενέργειες, οι οποίες μιας πιάνουν εξ απήνης. Τελευταία είχαμε το κλείσιμο της στρόφιγγας δύο αγωγών φυσικού αερίου, οι οποίοι-όλως τυχαίως- κατά την ίδια χρονική στιγμή χρειάζονταν «εργασίες συντηρήσεως»

Οι Χάρτες του ΥΠΕΞ

Οι Χάρτες του ΥΠΕΞ

Είναι σοβαροί στο Υπουργείο Εξωτερικών; Καλώς ανέδειξαν τους 16 χάρτες δια των οποίων απαντούν στις τουρκικές αιτιάσεις στο Αιγαίο. Μόνο που οι χάρτες δεν είναι σημερινοί και δεν περιλαμβάνουν μόνο το Αιγαίο. Περιλαμβάνουν και τα βόρεια σύνορα. Κατάπληκτοι λοιπόν διαβάζουμε σε χάρτη του 1972 το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» σε γειτονική χώρα!!! Από ό,τι γνωρίζουμε, η χώρα τότε ονομάζετο Γιουγκοσλαβία. Την ίδια «Βόρεια Μακεδονία» βλέπουμε και σε χάρτη του 1923. Εκεί όπου ευρίσκετο τότε το Βασίλειο της Σερβίας και της Κροατίας. Τι συμβαίνει δηλαδή;

Τι Ζητάει η Αυστρία για τα Βαλκάνια

Τι Ζητάει η Αυστρία για τα Βαλκάνια

Η Αυστρία δεν θα είναι παρούσα στην Σύνοδο της Θεσσαλονίκης για την Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης, καθώς δεν ανήκει στο «σχήμα», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παραδοσιακά –από την εποχή της Αυστροουγγαρίας– δεν κοιτάζει προς τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και η υπουργός για την Ε.Ε. και το Σύνταγμα, Καρολάιν Εντσταντλερ, έστειλαν πρόσφατα επιστολές προς τον Μπορέλ και τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρχέλι, με τις οποίες προειδοποιούν για «υψηλό κίνδυνο» και για «αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις»

Υπερπτήσεις

Υπερπτήσεις

Οι υπερπτήσεις συνεχίζονται τουρκικών αεροπλάνων πάνω από Ελληνικά νησιά σε καθημερινή βάση. Το θράσος των γειτόνων δεν έχει όρια. Εμείς δε περιοριζόμεθα να τους καταγγέλλουμε. Προφανώς και τούτο δεν είναι επαρκές. Ούτε αποθαρρύνονται ούτε σταματούν. Απ’ εναντίας αποθρασύνονται. Το 1983 άρχισαν με «απλές» παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τώρα αναισχύντως διαπράττουν υπερπτήσεις νησιών, ενώ οι δηλώσεις των επισήμων γίνονται συνεχώς πιο προκλητικές και πιο επιθετικές. Πλέον πετούν και τα Σαββατοκύριακα, κάτι που δεν έκαναν μέχρι πριν από λίγους μήνες

Ο Αριστοτέλης και ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Ο Αριστοτέλης και ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε στο CNN ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τους συνεργάτες του να αναλύσουν την επιλογή άρσης ορισμένων δασμών στην Κίνα που επιβλήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια για την καταπολέμηση του τρέχοντος υψηλού πληθωρισμού. Επειδή ο Αμερικανός ηγέτης είναι ένας έξυπνος άνθρωπος θεωρούμε ότι διαβάζει Αριστοτέλη.   

Χειραγώγησις

Χειραγώγησις 

Η τακτική θυμίζει στρουθοκάμηλο. Η οποία ως γνωστόν κρύβει το κεφάλι της σε μια τρύπα και νομίζει ότι, επειδή δεν βλέπει, δεν φαίνεται κιόλας. Στην σημερινή εποχή της επικοινωνίας, οι ειδήσεις αποκαλύπτονται. Και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Όσο και αν προσπαθούν κυβερνητικές υπηρεσίες και πρακτορεία να τις αποκρύψουν. Το μόνο που κατορθώνουν είναι να γίνονται καταγέλαστα. Αναφερόμεθα βεβαίως στην «εξυπνάδα» ορισμένων να αποκρύψουν την δήλωση της Αλβανίδος υπουργού Εξωτερικών η οποία έθεσε ζήτημα Τσάμηδων, παρουσία Νίκου Δένιδια. Και ναι μεν ο τελευταίος έδωσε αμέσως την προσήκουσα απάντηση, αλλά οι τελικές εντυπώσεις είναι αλγεινές για την Κυβέρνηση. Υπερπροβάλλουμε το γεγονός ότι η Αλβανία δέχεται να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και αποκρύπτουμε ότι ζητεί σε αντάλλαγμα να «συζητήσουμε» για τους Τσάμηδες.

Ο Aιωνόβιος

Ο Aιωνόβιος

Ο περίπου αιωνόβιος Χένρυ Κίσσινγκερ μίλησε στο Ντάβος για τον πόλεμο στην Ουκρανία εκφράζοντας την κοινή λογική. Προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Δύση να μην επιδιώξουν μια ντροπιαστική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης. Κατά τούτο ο Κίσσιγκερ επανέλαβε την αλήθεια που είχε διατυπώσει πριν από μερικούς αιώνες ο Δούν Τζού.

Θορυβώδεις

Θορυβώδεις

Οι Ελβετοί επεκύρωσαν με το συντριπτικό ποσοστό του 71,5% (κατόπιν σχετικού δημοψηφίσματος) την απόφαση να αυξηθεί η χρηματοδότησις που δίδεται από την Ελβετία στην FRONTEX από 24 σε 61 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Η Ελβετία μετέχει στην χρηματοδότηση της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων ως μέλος της Ε.Ζ.Ε.Σ. (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών)

Παραβιάσεις

Παραβιάσεις

Ενώ ο θόρυβος σχετικά με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και UAV πάνω από ελληνικά νησιά έχει κοπάσει, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται στους… συνήθεις ρυθμούς. Έμπρακτος απάντησις σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξουν «ήρεμα νερά» στις σχέσεις μας με την Τουρκία

Γείτονες!

Γείτονες!

«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και έχουμε περάσει πολύ μεγάλες περιόδους ήρεμων και γαλήνιων σχέσεων» Οι γείτονες έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον». Αυτά είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην συνέντευξή της στην ΕΡΤ, σχετικά με την Τουρκία!

Ο Ριχάρδος Γ’ ξα-ναΖ(ε)ί και τον Λένε Πούτιν

Ο Ριχάρδος Γ’ ξα-ναΖ(ε)ί και τον Λένε Πούτιν

«Το drone έχει χωρητικότητα για μια κεφαλή έως και 100 μεγατόνων…η οποία θα σήκωνε ένα γιγάντιο κύμα, ένα τσουνάμι, έως και 1.640 μ. ύψος… Αυτό το παλιρροϊκό κύμα είναι επίσης φορέας εξαιρετικά υψηλών δόσεων ακτινοβολίας. Περνώντας πάνω από την Βρετανία, θα μετατρέψει ό,τι έχει απομείνει σε ραδιενεργή έρημο».

Παραβιάσεις

Παραβιάσεις

Θα ήταν μέγα λάθος, αν ο Πρωθυπουργός αναλώσει την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτων και την συνομιλία που θα έχει με τον Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις ελληνικών νήσων. Είναι προφανές πως ένας από τους στόχους της εξάρσεως των τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών είναι και αυτός. Να αποπροσανατολίσει την ελληνική Κυβέρνηση εν όψει της επισκέψεως αυτής. Πράγματι εάν αναλωθεί  σε αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα δεν θα μείνει περιθώριο να συζητηθούν τα πολύ σοβαρά ζητήματα των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων και των συνεργασιών που μπορεί να διαμορφωθούν στην παρούσα συγκυρία. Ήδη η ελληνική πλευρά έχει διαπράξει μέγα σφάλμα αποδεχόμενη μια προσέγγιση με την Τουρκία, για το καλό -υποτίθεται- των στόχων της Ατλαντικής Συμμαχίας

Τζέιμς Μποντ: Το Μυστικό Όπλο του JFK στον Ψυχρό Πόλεμο

Τζέιμς Μποντ: Το Μυστικό Όπλο του JFK στον Ψυχρό Πόλεμο

Ο Τζον Φ. Κένεντι ήταν φανατικός θαυμαστής του 007 και τον χρησιμοποίησε σκόπιμα για να προβάλει την εικόνα του ηρωικού ηγέτη που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση, στα πιο επικίνδυνα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου

Γενοκτονία

Γενοκτονία

Δυστυχώς, το εφετινό Πάσχα συνέπεσε με μίαν ημέρα πένθους και οργής. Η 24η Απριλίου είναι η επέτειος της ενάρξεως της γενοκτονίας των Αρμενίων. Πρόκειται για ένα έγκλημα του οθωμανικού/τουρκικού στοιχείου, το οποίο σημάδεψε τις αρχές του παρελθόντος αιώνος, για το οποίο οι Τούρκοι ουδέποτε απελογήθησαν, ουδέποτε έδειξαν το παραμικρό δείγμα μεταμέλειας. Η εν γένει στάσις τους αποδεικνύει ότι παραμένουν βάρβαροι όσο ήσαν και οι προπάτορές τους, που είχαν κάνει τις γενοκτονίες μέσον ασκήσεως πολιτικής

Σχέδια

Σχέδια

«Πράσινη Ανάπτυξη» θέλει ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης. Χωρίς όμως ανεμογεννήτριες «στα βουνά» και χωρίς φωτοβολταικά «στους αγρούς». Ομιλεί για ανεμογεννήτριες που θα «πλέουν στο Αιγαίο» και μας ενημερώνει ότι «εμείς στο Μέρα25 έχουμε πλάνο, το προσπαθούμε ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί»

Αποχώρηση Total και το Ποτήρι που Ξεχείλισε

Αποχώρηση Total και το Ποτήρι που Ξεχείλισε

Η αποχώρηση της Total από τις δυο παραχωρήσεις νότια και νοτιο δυτικά της Κρήτης που επίσημα ανακοινώθηκε εχθές (21/4),αλλά ήταν γνωστή ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήτο κεραυνός εν αιθρία. Η Γαλλική πετρελαϊκή εδώ και καιρό είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια της για την έλλειψη υποστήριξης από πλευράς κυβέρνησης και την αδυναμία παρέμβασης της στο ΣτΕ όταν επρόκειτο να συζητηθούν οι πρόσφυγες των περίφημων και φιλικά προσκείμενες προς την κυβέρνηση περιβαλλοντικών οργανώσεων.