“Ο Ρόλος των ΑΠΕ στην Διαμόρφωση των Τιμών Χονδρεμπορικής” Το Video της 3ης Συνεδρίας Από την Ημερίδα ΙΕΝΕ στο ΟΤΕ Academy

“Ο Ρόλος των ΑΠΕ στην Διαμόρφωση των Τιμών Χονδρεμπορικής” Το Video της 3ης Συνεδρίας Από την Ημερίδα ΙΕΝΕ στο ΟΤΕ Academy
energia.gr
Πεμ, 23 Μαΐου 2024 - 14:20

Δείτε το video της 3ης συνεδρίας της Ημερίδας του ΙΕΝΕ για τις ΑΠΕ και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα. H συνεδρία ήταν αφιερωμένη στην αγορά ηλεκτρισμού και τις ΑΠΕ και, συγκεκριμένα, εξέτασε τις παρακάτω θεματικές: “Ο ρόλος των ΑΠΕ στην διαμόρφωση των τιμών Χονδρεμπορικής – Η αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ, η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς και το αποτέλεσμα στις τελικές τιμές καταναλωτή

μέσω της διαδικασίας του ανταγωνισμού – σύζευξη των αγορών ενέργειας (market coupling)”.

Υπό τον συντονισμό του κ. Γιώργου Φιντικάκη, Διευθυντή του Liberal.gr, στη συνεδρία συμμετείχαν ο κ. Ανδρέας Πετροπουλέας (Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας, Elpedison και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ), ο δρ. Στέλιος Λουμάκης, (Πρόεδρος, ΣΠΕΦ), ο κ. Δημήτριος Ζαφειρόπουλος (Αντιπρόεδρος Δ.Σ, Forena Energy) και ο κ. Ηλίας Κακιόπουλος (Γενικός Γραμματέας, ΕΣΜΥΕ).

Το video της συνεδρίας:

 

Βασικά σημεία των τοποθετήσεων:

  • Ο κ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ μίλησε για “κανιβαλισμό” της αγοράς από την υπέρμετρη παραγωγή ΑΠΕ σε μηδενικές τιμές. Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξαγωγές πράσινης ενέργειας, επιδοτώντας εμμέσως τους καταναλωτές των γειτονικών χωρών, τόνισε ότι η αγορά οδηγείται “στα βράχια” και ζήτησε να υπάρξει πραγματικός σχεδιασμός των αναγκών και της προσφοράς ενέργειας προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή της αγοράς ενέργειας, της βιομηχανίας αλλά και των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.

  • Ο κ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, εξήγησε γιατί η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε εισαγωγέα και όχι εξαγωγέα ενέργειας εξαιτίας του ανταγωνισμού στο χονδρεμπόριο ηλεκτρισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμφωνώντας πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη ζήτηση.

  • Ο κ. Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Forena Energy, συμφώνησε με τους έτερους ομιλητές, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται συνθήκες ελεύθερης αγοράς με ίσους κανόνες για όλους ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις.

  • Ο κ. Ηλίας Κακιόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΕΣΜΥΕ, αναγνώρισε τα προαναφερθέντα προβλήματα, εξηγώντας πως η έλλειψη δικτύων στην Ελλάδα συνεπάγεται πως οι περικοπές πλεοναζουσών μονάδων παραγωγής δεν αποφασίζονται ορθώς.

Όλοι οι ομιλητές της συγκεκριμένης συνεδρίας συμφώνησαν πως η σημερινή εικόνα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ θέτει σε κίνδυνο τόσο τους επενδυτές, όσο και τους καταναλωτές. Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία απαντήθηκαν ερωτήσεις που έθεσε το κοινό.

Η Ημερίδα “Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα;” πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 2024 στο ΟΤΕ Academy στο  Μαρούσι.


Σχετικά με την Ημερίδα εδώ

Δείτε τα video στο κανάλι του ΙΕΝΕ στο Youtube