“Ποιο Είναι το Κατάλληλο Μίγμα ΑΠΕ στην Ελλάδα του 2030;” Το Video της 2ης Συνεδρίας Από την Ημερίδα ΙΕΝΕ στο ΟΤΕ Academy

“Ποιο Είναι το Κατάλληλο Μίγμα ΑΠΕ στην Ελλάδα του 2030;” Το Video της 2ης Συνεδρίας Από την Ημερίδα ΙΕΝΕ στο ΟΤΕ Academy
energia.gr
Σαβ, 18 Μαΐου 2024 - 16:06

Παρακολουθήστε το video της 2ης συνεδρίας της Ημερίδας του ΙΕΝΕ για τις ΑΠΕ και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Θέμα της συνεδρίας: “Ποιο είναι το κατάλληλο μίγμα ΑΠΕ στην Ελλάδα του 2030; Οι μεγάλες προκλήσεις και τα αδιέξοδα - Η ελκυστικότητα των επενδύσεων στο μοντέλο των ανταγωνιστικών διαδικασιών”

και στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν οι Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου (Γενικός Διευθυντής, ΕΛΕΤΑΕΝ), κ. Αντώνιος Κοντολέων (Πρόεδρος ΔΣ, ΕΒΙΚΕΝ), κ. Κυριάκος Στρατάκος (Head of Business Development and Operational Excellence, MORE - Motor Oil Renewable Energy), με συντονιστή τον δικηγόρο Δρ. Θεόδωρος Πανάγος (Πανάγος-Σπηλιοπούλου Δικηγορική Εταιρεία).


Το video της συνεδρίας:


   

 

Βασικά σημεία των τοποθετήσεων:

  • ο Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, εξήγησε πως οι κοινωνικές αντιδράσεις έναντι των ΑΠΕ είναι θορυβώδεις αλλά μειοψηφικές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού μείγματος από τις ΑΠΕ με μεγαλύτερη έμφαση στα αιολικά και κατακρίνοντας την πιθανότητα αποσύνδεσης ΑΠΕ ως επαχθές και ζημιογόνο μέτρο κατά της υπερπροσφοράς. Επίσης, τόνισε πως η αιολική ενέργεια είναι ο μόνος 100% επιβεβαιωμένος εθνικός πλούτους της Ελλάδας και οφείλει να αξιοποιηθεί.

  • Ο κ. Αντώνης Κοντολέων, ο επικεφαλής της ΕΒΙΚΕΝ, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν εμποδίζεται από την έλλειψη επαρκών δικτύων, αλλά από την αλόγιστη αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που δεν συνοδεύεται και από αύξηση της ζήτησης. «Αν υποτεθεί ότι είχαμε σήμερα άπειρα δίκτυα και άπειρες ΑΠΕ, τί θα τα κάναμε», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Πού είναι η ζήτηση για να απορροφήσει τις ΑΠΕ;». Τόνισε, μάλιστα, ότι το πρόβλημα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα λυθεί όταν σταματήσει η συρρίκνωση της εγχώριας βιομηχανίας. Όμως, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα και η μέχρι σήμερα πολιτική των Βρυξελλών είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  • Ο κ. Κυριάκος Στρατάκος, Head of Business Development and Operational Excellence της MORE, ανέφερε πως το ζήτημα του ενεργειακού μείγματος είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και ότι ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλώς η παραγωγή περισσότερης ενέργειας, αλλά το πώς αυτή η ενέργεια θα αποφέρει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα.


Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία απαντήθηκαν ερωτήσεις που έθεσε το κοινό.

 

Η Ημερίδα “Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα;” πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 2024 στο ΟΤΕ Academy στο  Μαρούσι.


Σχετικά με την Ημερίδα εδώ

Δείτε τα video στο κανάλι του ΙΕΝΕ στο Youtube