NaftemporikiTV: Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Μιλά για τις Αγροτικές Κινητοποιήσεις, τις Τιμές Αερίου και την Ενεργειακή Ασφάλεια (Video)

NaftemporikiTV: Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Μιλά για τις Αγροτικές Κινητοποιήσεις, τις Τιμές Αερίου και την Ενεργειακή Ασφάλεια (Video)
energia.gr
Παρ, 9 Φεβρουαρίου 2024 - 08:52

Καλεσμένος του NaftemporikiTV και του δημοσιογράφου Τάκη Σπηλιόπουλου ήταν χθες, Πέμπτη, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, για να σχολιάσει την τρέχουσα ενεργειακή επικαιρότητα. Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των ημερών σε Ελλάδα και Ευρώπη, τις αγροτικές

κινητοποιήσεις, ο κ. Σταμπολής τόνισε, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», ότι κοινό αίτημα των αγροτών στην ΕΕ είναι οι ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας.

Όπως επισήμανε, οι αγρότες έχουν δίκιο, καθώς λένε πως «αν θέλετε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, αν θέλετε να έχουμε προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές για τον καταναλωτή, αυτό έχει ένα κόστος. Και, δυστυχώς, αυτή η αύξηση του κόστους δεν συμβαδίζει με την πράσινη ατζέντα της ΕΕ».

 


Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή, η όποια ελάφρυνση συζητά η ελληνική κυβέρνηση προς τους αγρότες (π.χ. ΕΦΚ στο καύσιμα) δεν θα φανεί άμεσα αλλά όταν αυτοί θα συμπληρώνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Πέραν αυτού, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, το βασικότερο θέμα, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου, είναι πως η τάση αύξησης του πετρελαίου, ιδίως στο βαθμό που επηρεάζει την αγροτική παραγωγή, έχει οδηγήσει τον καταναλωτές - μέρος των οποίων είναι και οι αγρότες - να ερμηνεύουν, πλέον, την πράσινη μετάβαση ως αύξηση του κόστους. Μάλιστα, σημείωσε ότι τα αιτήματα των αγροτών έχουν βάση και ότι «αυτή τη φορά οι αγρότες έχουν ένα δίκιο το οποίο πρέπει να συζητηθεί».

Στη συνέχεια, ο κ. Σταμπολής ανέλυσε τις αιτίες χάρη στις οποίες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν συγκρατηθεί αυτό το χειμώνα. Η πιο βασική είναι το καλό πρόγραμμα υπογείων αποθηκών που έφτιαξε η ΕΕ – με συνέπεια σήμερα, στο κέντρο του χειμώνα οι αποθήκες αυτές να είναι πλήρεις σε ποσοστό 71,5%, ενώ κανονικά θα ήταν στα 40 ή 45% ή και πιο κάτω. Επιπλέον, το φυσικό αέριο αντικαταστάθηκε από εισαγωγές LNG, κυρίως από ΗΠΑ και Κατάρ. Επίσης, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, το πρόβλημα στην Υεμένη (με τις επιθέσεις των Χούτι) δεν δημιούργησε πρόβλημα στις τιμές, καθώς δεν προμηθευόμαστε πολύ αέριο από τον Κόλπο, αλλά κυρίως από ΗΠΑ, Αίγυπτο, Νορβηγία κλπ. Αλλά και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή, διευθετήθηκε με το να κάνουν τα τάνκερ LNG μεγαλύτερο πλου, γύρω από την Αφρική.

Τρίτος παράγων συγκράτησης των τιμών είναι ότι μέσα στα δύο τελευταία χρόνια έχει προστεθεί μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης και αεριοποίησης, με τα πλωτά FSRU, όπως αυτό στην Αλεξανδρούπολη, που πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί εμπορικά τον επόμενο μήνα, στην Κροατία, στην Τουρκία - η οποία προσθέτει άλλο ένα σε αυτά που ήδη διαθέτει – το Ισραήλ, η Αίγυπτος κλπ.

Ωστόσο, σε ερώτηση για αν έχει διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια, ο κ. Σταμπολής απάντησε αρνητικά καθώς, όπως έχουμε σε εξέλιξη δύο πολέμους, στην Ουκρανία και στη Γάζα. Όπως τόνισε, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν πρόκειται καθόλου για «παγωμένη σύγκρουση» ενώ στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έχουν ήδη προστεθεί οι αντάρτες Χούτι, με κίνδυνο να εισέλθει στη διένεξη και το Ιράν, μολονότι, όπως σημείωσε, δείχνει «μία αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση». Αλλά και η Κίνα έχει παίξει έναν εξισορροπητικό ρόλο σε αυτή την κρίση, ενώ επανέλαβε ότι, όπως φαίνεται, υπάρχει «σιωπηλή συνεννόηση» ΗΠΑ-Ιράν, καθώς ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να δουν τις τιμές να αυξάνονται σε μία προεκλογική περίοδο.

Τέλος, ο κ. Κωστής Σταμπολής τόνισε, με αφορμή και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ότι η Ευρώπη, αν και αρχικά ήθελε να αποτελέσει «το φωτεινό παράδειγμα» σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη μετάβαση, κατάλαβε, στην πορεία, ότι αυτό έχει ένα κόστος. Έτσι, η Κομισιόν και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν διαφορά τα πράγματα αποφασίζοντας, π.χ. επιμήκυνση των στόχων. Επίσης, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Οδηγία της ΕΕ σχετικά με τα κρίσιμα υλικά για την πράσινη μετάβαση (Raw Material Act), που αφορά έναν κρίσιμο τομέα, τον οποίο ως τώρα ελέγχει η Κίνα.