Σταμπολής στο ΕRΤ NEWS: Γιατί η Τιμή της Βενζίνης Αυξάνεται Ταχύτερα Από τις Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου (Video)

Σταμπολής στο ΕRΤ NEWS: Γιατί η Τιμή της Βενζίνης Αυξάνεται Ταχύτερα Από τις Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου (Video)
energia.gr
Τρι, 19 Μαρτίου 2024 - 16:37

Καλεσμένος στην εκπομπή "Prime" στο ΕRΤ NEWS με τον Χρήστο Παγώνη ήταν το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, 18 Μαρτίου ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), κ. Κωστής Σταμπολής. Ο κ. Σταμπολής εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, έχει αυξηθεί με ρυθμό ταχύτερο απ' ό, τι οι διεθνείς τιμές του αργού

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρόκειται περισσότερο για εσωτερικό πρόβλημα της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς έχει ανέβει το περιθώριο κέρδους των διυλιστηρίων κατά 25% από τις αρχές του χρόνου σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εξαιτίας μιας σειράς λόγων (αποθεματοποίηση, συντήρηση κλπ.). Στην συνέχεια σημείωσε ότι υπάρχουν δύο “σχολές σκέψης” για το ποιο θα έπρεπε να είναι σήμερα το επίπεδο των τιμών: σύμφωνα με την πρώτη, λόγω της υπερπροσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, το επίπεδο των τιμών θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερο, ενώ η δεύτερη θεωρεί ότι το υψηλό επίπεδο τιμών οφείλεται στο ότι έχουμε “δυόμιση πολέμους” (Ουκρανία, Γάζα και επιθέσεις Χούθι σε Ερυθρά και Κέρας της Αφρικής). Αυτές οι εξελίξεις, σύμφωνα με την τελευταία “σχολή σκέψεως”, επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα και, άρα, και τα διυλιστήρια. Τα τελευταία κάνουν μια σειρά υποθέσεις όσον αφορά το ρίσκο που διατρέχουν στις συνθήκες αυτές και, άρα, να αποθεματοποιούν μεγάλες ποσότητες αργού και προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή, οι τιμές θα πρέπει να πέσουν διότι υπάρχει υπερπροσφορά αυτή τη στιγμή, όχι από χώρες του OPEC (και του OPEC+) αλλά από χώρες εκτός, όπως οι ΗΠΑ -που παράγουν 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τη μεγαλύτερη ποσότητα που παρήγαν ποτέ. Επίσης, υπάρχει στην αγορά πετρέλαιο από τη Βραζιλία, τη Νορβηγία αλλά και άλλους νέους παραγωγούς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σύγχυση που επικρατεί στο κοινό ως προς τη συνεισφορά των ΑΠΕ στο μείγμα, καθώς αυτές, στην πραγματικότητα, παράγουν ηλεκτρισμός, ο οποίος πηγαίνει στα δίκτυα, τα οποία, όμως, δεν είναι ακόμη αρκετά και ο κόσμος δεν έχει μπει ακόμη σε πορεία εξηλεκτρισμού.

Στην εκπομπή παρενέβη και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Αττικής κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά καυσίμων στην Ελλάδα ενώ διερωτήθηκε για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα διυλιστήρια και ποιο είναι το κέρδος τους. Όπως σημείωσε, τα πρατήρια έχουν πλαφόν στο κέρδος τους, το οποίο ανέρχεται σε 10 λεπτά βάσει Υπουργικής Απόφασης. Σχολιάζοντας σχετικά, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ επισήμανε ότι τα διυλιστήρια, όταν προγραμματίζουν τις αγορές τους, κάνουν προβλέψεις, οι οποίες είναι, πολλές φορές, πάνω από το επίπεδο το οποίο περιμένουν, για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν τις ποσότητες. Όταν θα τις αποκτήσουν και θα τις αποθηκεύσουν, αρχίζει ο δεύτερος μηχανισμός λειτουργίας, που είναι η κοστολόγηση. Επίσης, σημείωσε ότι ούτε τα διυλιστήρια έχουν συμφέρον από πολύ υψηλές τιμές, καθώς, σε μια τέτοια πρίπτωση, θα μειωθούν οι πωλήσεις τους. Ωστόσο, τόνισε ότι το ερώτημα του Προέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων Αττικής είναι απόλυτα δικαιολογημένο και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, ο κ. Σταμπολής προέβλεψε ότι οι τιμές πετρελαίου, παρά τη μείωση των αποθεμάτων, δεν θα ανέβουν σε αστρονομικά επίπεδα διεθνώς, καθώς αυτό επιθυμούν οι ΗΠΑ, λόγω του ότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Μάλιστα, στο θέμα αυτό η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει και τη σιωπηλή υποστήριξη ορισμένων κρατών, τα οποία είναι φίλα διακείμενα προς αυτή “όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς δεν θέλουν να δουν επέκταση του πολέμου ούτε στη Ρωσία ούτε στη Μέση Ανατολή. Και για το λόγο αυτό, τόνισε, ο κ. Σταμπολής, και οι δύο μεγάλοι παραγωγοί – Ρωσία και Ιράν – διατηρούν αποθέματα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής "Prime" στο ΕRΤ NEWS (στο 6΄55΄΄ έως 21΄22΄΄) εδώ