Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για τις συμφωνίες που θα διέπουν την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, όπως ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ.Λακκοτρύπης.
Ο κ. Λακκοτρύπης προέβη σε συτές τις δηλώσεις, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Ειδικότερα, είπε ότι σε διμερές επίπεδο με την Αίγυπτο, επειδή υπάρχουν οι συμφωνίες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι εμπορικές συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που θα διέπουν μια τέτοια πώληση.
Ταυτόχρονα, προσέθεσε, γίνονται διαβουλεύσεις και για τις άλλες διακρατικές συμφωνίες που χρειάζονται ώστε να διευκολυνθούν οι εταιρείες να φτάσουν στις εμπορικές συμφωνίες.
«Για παράδειγμα, το θέμα της διακρατικής συμφωνίας που θα διέπει τους διασυνοριακούς υποθαλάσσιους αγωγούς. Ετοιμάζονται κάποιες εισηγήσεις σε ό,τι αφορά τα νομικά κείμενα με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας για να αποσταλούν και στην αιγυπτιακή πλευρά έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση και εν τέλει η υπογραφή τους» είπε, προσθέτοντας πως η βούληση και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμα ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος «Ζορ», που θα καταδείξουν εάν αυτό εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Είναι ένα θέμα που το χειριζόμαστε σε διακρατικό επίπεδο με την Αίγυπτο για να τα λάβουμε μόλις τα έχουν και εκείνοι στη διάθεσή τους από την εταιρεία που έκανε τη γεώτρηση», σημείωσε.
Αναφορικά με το κατά πόσον το κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτείνεται στην ισραηλινή ΑΟΖ, είπε ότι την επόμενη βδομάδα έχει διευθετηθεί μια τεχνική συνάντηση στη Λευκωσία με εκπροσώπους του Ισραήλ, στην οποία θα εξεταστούν τα γεωλογικά δεδομένα τα οποία είχαν ανταλλαχθεί μεταξύ των δύο χωρών από τον Ιούλιο του 2014. «Είναι καθαρά τεχνική συνάντηση, έχουμε τα γεωλογικά δεδομένα, τα έχει και η ισραηλινή συνάντηση και θα συγκρίνουμε σημειώσεις», δήλωσε.
Ερωτηθείς εάν η μετάθεση για το 2016 της απόφασης για ανάπτυξη των κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» κρατά πίσω τους σχεδιασμούς για ανάπτυξη του «Αφροδίτη», αφού πρόκειται για τις ίδιες εταιρείες και ήταν επιθυμητή η κοινή ανάπτυξη και των τριών κοιτασμάτων, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι η Λευκωσία συζητά στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής που έχει κατατεθεί από τους εταίρους της στο τεμάχιο 12.
«Έχουμε ενώπιον μας το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής, το οποίο είναι υπό συζήτηση -ακόμη και σήμερα υπάρχει συνάντηση μεταξύ του υπουργείου και της κοινοπραξίας του τεμαχίου 12- και καθορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να συζητούμε επί αυτής της βάσης, από κει και πέρα οποιεσδήποτε άλλες συνέργειες μπορούν να προκύψουν με την ανάπτυξη, για παράδειγμα, του Λεβιάθαν, είναι καλοδεχούμενες. Εμείς συζητάμε στη βάση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, το οποίο μας έχει κατατεθεί», είπε.