Η διακριτική μεταχείριση ενέχει πολιτική σημασία: Ο Πρόεδρος Τράμπ υιοθετεί πολιτική προσεγγίσεως των θρησκευόμενων πληθυσμών, μέσα κι έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι η πρόσκληση του Ορθοδόξου Πατριάρχου προηγείται χρονικώς όλων των άλλων κληρικών , ενώ οι πολιτικοί της Τουρκίας και Ελλάδος εκλαμβάνονται ως ευάλωτοι , λόγω των συνεχών αναταράξεων στις χώρες τους (σκανδάλων , αυθαιρεσιών κι αντιαμερικανικών δηλώσεων).Θεωρούνται εντεύθεν ανεπιθύμητοι στις Ηνωμένες Πολιτείες κι ο ψόγος σοβαρός.
Η πρόσκληση του Οικ.Πατριάρχη αποδίδεται στον ρόλο του στην γεφύρωση των θρησκευτικών δοξασιών με την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αλλά συνδέεται και με την διαδοχή στον οικουμενικό θρόνο, λόγω της ηλικίας του (86 ετών). Για την επιλογή του διαδόχου ακούγεται το όνομα του επισκόπου Χαλκηδόνος.
Από της εποχής του Αμερικανού προέδρου Χάρυ Τρούμαν χρονολογείται το ενδιαφέρον της Αμερικής για το Πατριαρχείο της Κων/λεως .
Τότε λόγω της προσωπικότητας του Αθηναγόρου που αν και Αμερικανός υπήκοος, έγινε Οικ. Πατριάρχης παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Σήμερα εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της αναμίξεως του Ρώσσου προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν, με το πατριαρχείο της Μόσχας , της «Τρίτης Ρώμης» ως φρονούν οι Ρώσσοι. Το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όμως, διατηρεί τα πρωτεία.
Επίσης, το ορθόδοξο πλήρωμα των ΗΠΑ, τα τρία εκατομμύρια Ελληνοαμερικανών είναι το γέρας των Ρεπουμπλικάνων στις βουλευτικές εκλογές μετά ενάμιση χρόνο , για την διατήρηση της ισχνής πλειοψηφίας των στην Βουλή των αντιπροσώπων. Την χρειάζεται ο Τράμπ όταν νομοθετεί τις επαναστατικές μεταρρυθμίσεις του.΄Ετσι, η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στο Οβάλ Γραφείο είναι ευπρόσδεκτη και πολιτικώς αξιοποιήσιμη.
Αντίθετα , και παρά την φιλολογία των Τουρκολάγνων ΜΜΕ της Αθηνών , η Τουρκία εισέρχεται σε περίοδο πολιτικών αναταράξεων , με την απαγόρευση πάσης πολιτικής δραστηριότητος του δημάρχου Κων/λεως Εβρέν Ιμάμογλου και την δημοσκοπική άνοδο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο 40% έναντι 30% του Ερντογάν. Ακόμη και το φιλότουρκο πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρεται στη πολιτική «αναταραχή της Τουρκίας» οπότε εξηγείται η επιφυλακτικότητα του Τράμπ έναντι του Ερντογάν , που βάλλει συνεχώς κατά του φίλου του «Μπίμπι» Νετανιάχου.
Όσον αφορά στην περίπτωση Κ.Μ., δεν υπάρχει περίπτωση προσκλήσεως στην Ουάσιγκτον προ της ελεύσεως της κυρίας Κίμπερλυ στην Αθήνα, που προσκομίζει τους Αμερικανικούς όρους ευπροσηγορίας.