Στόχος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ήταν να απαντηθούν οι ανησυχίες που εκφράζει η κυπριακή πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση του προβλεπόμενου εσόδου, προϋπόθεση απαραίτητη για την ομαλή εξέλιξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου. Ωστόσο, φαίνεται ότι πάνω στις τεχνικές και ρυθμιστικές παραμέτρους του «Great Sea Interconnector» δεσπόζουν οι γεωπολιτικές απειλές που σχετίζονται με το έργο και, συγκεκριμένα, τον έντονο προβληματισμό της Λευκωσίας σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι και κατά την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη, στις 8 Ιουλίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου, ΡΑΕΚ, είχε ανακοινώσει ότι δεν έχει αποφασίσει την έγκριση των πρώτων 25 εκατ. ευρώ για την συνέχιση του GSI, μολονότι είχε διαβεβαιώσει περί του αντιθέτου ο Υπουργός Ενέργειας της Λευκωσίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου.
Πάντως, από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας χθες από το βήμα του συνεδρίου 8th InvestGR, τόνισε σχετικά με τις προθέσεις του Διαχειριστή: «Εμείς λέμε το προφανές. Ο ΑΔΜΗΕ έχει επενδύσει ίδια κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ και για να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό, χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο. Η σχέση με τη Nexans είναι καλή και υπάρχει εμπιστοσύνη και στη βάση της συνεργασίας θα ληφθούν αποφάσεις στο μέλλον».
Σχετικά με την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε: «Δεν καταλήξαμε οριστικά σε κάτι. Η ΡΑΕΚ δήλωσε ότι θα υπάρξει έσοδο και θα είναι 25 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη πρόοδο σε σχέση με τις ρυθμιστικές αποφάσεις που πρέπει να βγουν. Η Κομισιόν θέλει να παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη του θέματος οπότε όρισε νέα σύσκεψη την επόμενη Τετάρτη»
Για το ενδεχόμενο «παγώματος» πληρωμών προς τη Nexans ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι: «Ο ΑΔΜΗΕ έχει επενδύσει σε ένα έργο 250 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και για να συνεχίσει να επενδύει απαιτεί να υπάρχει σταθερό και ασφαλές ρυθμιστικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει κανείς που το αρνείται αυτό, ούτε οι ρυθμιστές, απλώς υπάρχει μία διαδικασία που κωλυσιεργεί και αναμένουμε επιτέλους να ολοκληρωθεί».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο διακοπής της κατασκευής του καλωδίου από την γαλλική εταιρεία, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι «η σχέση μας με τον κατασκευαστή του καλωδίου είναι μακρόχρονη και καλή. Υπάρχει εμπιστοσύνη ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για να προχωρήσει το έργο και στη βάση αυτής της συνεργασίας θα ληφθούν οι αποφάσεις στο μέλλον ανάλογα με τις ρυθμιστικές εξελίξεις».
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες
Πάντως, ως γνωστόν έχουν προηγηθεί οι ενέργειες παρεμπόδισης των ερευνών σχετικά με την μελλοντική πόντιση του καλωδίου στην Κάσο, ενώ η αβεβαιότητα επιτείνεται και από δηλώσεις του ελλαδικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι οι ερευνητικές εργασίες θα γίνουν «εν ευθέτω χρόνω».
Την ίδια στιγμή, θεωρείται ότι ούτε η Κομισιόν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί προ ημερών για ενέργοποίησή της λόγω της ευρωπαϊκής διάστασης του έργου.
Οι πληρωμές προς τη Nexans
Στόχοw του ΑΔΜΗΕ είναι να συγκεντρώσει για φέτος 20 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει τεκμηριωθεί και αναγνωριστεί ως δαπάνες υπέρ του καλωδίου, με τα 7 να αφορούν πληρωμή στην ελλαδική πλευρά και τα 13 στην κυπριακή πλευρά. Ως γνωστόν, η ελλαδική πλευρά -δηλαδή η ΡΑΑΕΥ- έχει προχωρήσει στην έγκριση του εσόδου, αλλά η ΡΑΕΚ συνεχίζει τις καθυστερήσεις. Τα εν λόγω ποσά προορίζονται για την πληρωμή της Nexans ώστε η γαλλική εταιρεία να συνεχίσει την κατασκευή του καλωδίου.
Η σύμβαση προβλέπει μηνιαίες αποπληρωμές προς την Nexans, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς οι πληρωμές του ΑΔΜΗΕ προς τη γαλλική εταιρεία έχουν διασφαλιστεί μόνο μέχρι τον Αύγουστο.