Χωρίς “Λευκό Καπνό” η Σύσκεψη για τον GSI – Αυξάνονται οι Λογαριασμοί στην Κύπρο

Χωρίς “Λευκό Καπνό” η Σύσκεψη για τον GSI – Αυξάνονται οι Λογαριασμοί στην Κύπρο
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 8 Ιουλίου 2025 - 19:35

Χωρίς ουσιώδεις αποφάσεις έληξε η τηλεδιάσκεψη σχετικά με τον Great Sea Interconnector. Το έργο που θα μπορούσε να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει σε στασιμότητα εξαιτίας μίας σειράς ενδογενών και εξωγενών παραγόντων. 

Εντούτοις, οι Κύπριοι καταναλωτές θα αρχίσουν σύντομα να πληρώνουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη χρηματοδότηση του GSI.

Συμφώνησαν ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά δεν βρήκαν λύσεις οι συμμετέχοντες της σημερινής τηλεδιάσκεψης για τον GSI. Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η  Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΑΕΥ, η ΡΑΕΚ, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για τον GSI, ένα έργο που οι Βρυξέλλες έχουν στηρίξει έμπρακτα. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η πρόοδος του καλωδίου, οι σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν τόσο στο τεχνικό κομμάτι, όσο και στο ρυθμιστικό, και οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις.

Παρά τη βούληση των Ευρωπαίων όμως, οι κρατικοί φορείς Ελλάδας και Κύπρου δεν φαίνονται να προχωρούν αποφασιστικά με την κατασκευή του έργου. Ως γνωστό, ο GSI ταλανίζεται από καθυστερήσεις, τόσο εξαιτίας των τουρκικών απειλών, όσο και της κωλυσιεργίας από πλευράς της Αθήνας και της Λευκωσίας. Μάλιστα, η ανάδοχη εταιρεία έχει σταματήσει και ξεκινήσει τις εργασίες πολλές φορές, με το κόστος να πολλαπλασιάζεται.

Αυτή η κατάσταση δεν φαίνεται να κινητοποιεί τις δύο κυβερνήσεις, οι οποίες δεν κατέληξαν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επιτάχυνση του έργου. Αντιθέτως, η λήψη αποφάσεων αναβλήθηκε για το μέλλον, με τους συμμετέχοντες να κλείνουν νέο ραντεβού σε λίγες ημέρες.

Το γεγονός ότι ο GSI βρίσκεται “στον πάγο” δεν σημαίνει πως οι πολίτες δεν υφίστανται ήδη τις επιβαρύνσεις, χωρίς φυσικά κανένα από τα οφέλη. Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Προέδρου της ΡΑΕΚ, η Αρχή αναμένει τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου προκειμένου να αυξήσει τους λογαριασμούς ρεύματος των Κύπριων καταναλωτών. Τα έσοδα αυτά θα φτάσουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ και θα δοθούν στον ΑΔΜΗΕ, εφόσον ο ελληνικός Διαχειριστής τεκμηριώσει τα ανάλογα έξοδα.

Πέραν του θέματος της τιμολόγησης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ενημέρωσε την Επιτροπή Ενέργειας του κυπριακού κοινοβουλίου σχετικά με την πρόοδο του έργου, για την οποία ενημερώθηκε από επιστολή του ΑΔΜΗΕ. Όπως ανέφερε, μέχρι τα τέλη Ιουνίου έχουν κατασκευαστεί 161 χιλιόμετρα καλωδίου. Επί του παρόντος, βρίσκονται σε φάση κατασκευής 120 χιλιόμετρα, χωρισμένα σε παρτίδες των 40 χιλιομέτρων. Όσον αφορά το θαλάσσιο σκέλος, οι έρευνες βυθού έχουν ολοκληρωθεί κατά 40%, ενώ η πόντιση του καλωδίου δεν έχει καν ξεκινήσει. Παρόλα αυτά, ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει ολοκλήρωση του έργου εντός της προκαθορισμένης διορίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2029.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας εξέφρασαν αρκετούς προβληματισμούς, τόσο για τον ρόλο της Τουρκίας και την αδυναμία της Ελλάδας, όσο και για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Ο Υπουργός Ενέργειας αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το έργο, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο γεωπολιτικό κομμάτι, αλλά εκτείνονται στο οικονομικό και στο τεχνικό.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr