Οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 5,8% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters που ανέμεναν αύξηση 5%.
Το άλμα αυτό ήταν αποτέλεσμα αφενός της διαφοροποίησης του εξαγωγικού προσανατολισμού της Κίνας και της στροφής της στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας και αφετέρου της εμπορικής εκεχειρίας μεταξύ Ουάσιγκτον - Πεκίνου που περιόρισε τον ρυθμό μείωσης των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αυξήθηκαν κατά 16,8%, ενώ εκείνες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν άνοδο 7,6%.
Ειδικά οι εξαγωγές σπάνιων γαιών, είτε σε μορφή ορυκτού είτε μετάλλου, ανήλθαν σε 7.742 τόνους, κάνοντας ετήσιο άλμα 60% και φθάνοντας σε υψηλό 16 ετών.
Οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας σημείωσαν άνοδο 1,1% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία αύξησή τους για το 2025.
Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν για τρίτο μήνα, υποχωρώντας κατά 16,1%, αλλά ο ρυθμός της κάμψης περιορίστηκε λόγω της δασμολογικής εκεχειρίας μεταξύ Ουάσιγκτον - Πεκίνου που θα τελεί σε ισχύ τουλάχιστον έως την 1η Αυγούστου.
Η κινεζική «αντίσταση» πάντως δεν κάμπτει την επιθετική εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος τώρα βάζει ξανά στο στόχαστρο την αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας.
Λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στην Οσάκα, ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε την πίεση προς την Ιαπωνία, κατηγορώντας την ότι κρατά κλειστά τα σύνορά της στα αμερικανικά αυτοκίνητα.
«Μας πωλούν εκατομμύρια αυτοκίνητα κάθε χρόνο. Εμείς δεν πουλάμε σε εκείνους γιατί δεν θέλουν τα αυτοκίνητά μας. Δεν θέλουν ούτε τα αγροτικά μας προϊόντα» δήλωσε ο Τραμπ.
Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος προανήγγειλε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από την Ιαπωνία μετά από αρκετούς μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τόκιο.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")