ΗΠΑ: Δεν Πείθουν τις Αγορές οι Απειλές Τραμπ Κατά της Ρωσίας –Τι Είναι το «Δόγμα TACO» που Τού Καταμαρτυρούν

ΗΠΑ: Δεν Πείθουν τις Αγορές οι Απειλές Τραμπ Κατά της Ρωσίας –Τι Είναι το «Δόγμα TACO» που Τού Καταμαρτυρούν
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 15 Ιουλίου 2025 - 17:15

Οι διεθνείς αγορές έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του Προέδρου Τραμπ, με τους περισσότερους επενδυτές να του καταμαρτυρούν ότι για άλλη μια φορά ακολουθεί το ‘δόγμα TACO’(= ‘Trump Always Chickens Out’ ή ελληνιστί «ο Τραμπ πάντα δειλιάζει») – εν προκειμένω απέναντι στον Πούτιν

Η οπισθοχώρηση του Τραμπ από τις απειλές κατά της Ρωσίας, η οποία πιθανότατα συνδέεται και με τους μπελάδες που αντιμετωπίζει εσωτερικά, ενίσχυσε τη θεώρηση πολλών ανθρώπων της αγοράς πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θέτει πολύ ψηλά τον πήχη σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά επιλέγει να περάσει από κάτω σε επίπεδο πράξεων.

Μετά από ένα θερμό Σαββατοκύριακο όπου η απειλή επιβολής δασμών ως και 500% εναντίον της Ρωσίας είχε διαμορφώσει ένα κλίμα κινητικότητας στις διεθνείς αγορές, η χθεσινή δήλωση του Τραμπ ότι τελικά θα επιβάλει δευτερεύοντες δασμούς κατά της Μόσχας μετά από 50 ημέρες, οδήγησε σε πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ο λόγος δεν ήταν μόνο η αναβολή της λήψης ουσιαστικών μέτρων εναντίον του Κρεμλίνου, αλλά και το γεγονός ότι για πολλοστή φορά ο Τραμπ υποχώρησε από αυτά που είχε δηλώσει αρχικά— πρακτική γνωστή και ως ‘TACO’. Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως αφενός ο Τραμπ δύσκολα θα κρατήσει τόσο αυστηρή στάση προς τον Πρόεδρο Πούτιν, με τις σχέσεις των δύο αντρών να προκαλούν σκεπτικισμό σε κάποιους κύκλους της Ουάσιγκτον, και αφετέρου ο Τραμπ χρειαζόταν μία ισχυρή και δραματική προοπτική ώστε να αποπροσανατολίσει το κίνημα MAGA από το ρήγμα που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την υπόθεση Έπσταϊν.

Πέραν αυτών, πολλοί θεωρούν ότι ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να αποφύγει ακόμα και τους δευτερεύοντες δασμούς προς τα κράτη που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, διότι αυτό θα έπληττε πρωτίστως την Κίνα και την Ινδία, δηλαδή τους δύο μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αργού. Οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου παραμένουν ακανθώδεις, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει όσον αφορά τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα. Οι δύο οικονομικοί γίγαντες διαπραγματεύονται επί του παρόντος μία εμπορική συμφωνία, χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντίστοιχα, η Ινδία έχει κομβική σημασία για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό. Τραμπ και Μόντι έχουν μία θερμή σχέση, εντούτοις ο Ινδός Πρωθυπουργός δεν υποκύπτει εύκολα στις πιέσεις. Η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη υποχωρήσει σε μία σειρά θεμάτων ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για μία διμερή εμπορική συμφωνία, και είναι ανοικτή στο να εισάγει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο. Όμως μία άμεση “απαγόρευση” των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέσω των δευτερευόντων δασμών δεν θα γινόταν καλοδεχούμενη από το Νέο Δελχί. Εκτός των εμπορικών ζητημάτων, οι ΗΠΑ βασίζονται στην Ινδία προκειμένου να έχουν έναν “φίλο” εντός των BRICS. Με την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν τα δικά τους σχέδια, τη Βραζιλία να έχει στοχοποιηθεί από την Ουάσιγκτον με αφορμή την υπόθεση Μπολσονάρο, και τη Νότια Αφρική να έχει επίσης στοχοποιηθεί εξαιτίας της στάσης της στο Παλαιστινιακό, η Ινδία είναι η μοναδική επιλογή για την Ουάσιγκτον. Ως εκ τούτου, η κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων και η επιβολή νέων δασμών θα έσπρωχνε το Νέο Δελχί πολύ πιο κοντά στους υπόλοιπους BRICS.

Όσο για το εσωτερικό μέτωπο, η επιβολή νέων δασμών κατά του ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ θα προκαλούσε άνοδο στην τιμή του αργού γενικότερα, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και τους Αμερικανούς καταναλωτές. Με τον Τραμπ να πιέζει ταυτόχρονα για μείωση των επιτοκίων της Fed, αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός θα προκαλούσε εκτίναξη του πληθωρισμού, κάτι που ο Αμερικανός Πρόεδρος φοβάται ιδιαιτέρως. Εξάλλου, το ζήτημα του πληθωρισμού ήταν μία από τις βασικές αιτίες για τη χαμηλή δημοφιλία του πρώην Προέδρου Μπάιντεν, παρά την ευρωστία των υπόλοιπων οικονομικών δεικτών.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr