Αβέβαιο το Ενεργειακό Μέλλον των ΗΠΑ

Αβέβαιο το Ενεργειακό Μέλλον των ΗΠΑ
του Ρομπερτ Σίραν / Reuters Breakingviews
Σαβ, 12 Ιουλίου 2025 - 12:07

Ενα γεγονός που χαρακτηρίζει την οικονομία των ΗΠΑ είναι ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Επειτα από μακρά περίοδο κατά την οποία η ζήτηση παρέμεινε στάσιμη, τώρα αυξάνεται ξανά

Πέρα από τα γιγαντιαία κέντρα δεδομένων που είναι απαραίτητα για την τεχνητή νοημοσύνη, η άνοδος της τεχνολογίας μπαταριών, των εργοστασιακών ρομπότ κ.o.κ. σημαίνει ότι τα πάντα, από τις μεταφορές έως τη βιομηχανική παραγωγή, θα ηλεκτροδοτούνται ολοένα και περισσότερο. Αυτή η αύξηση έχει τροφοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Ωστόσο, το «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να εξανεμίσει την παραγωγή ενός τεράστιου ποσού πράσινης ενέργειας που θα κατασκευαζόταν βάσει της προηγούμενης πολιτικής. Η προσπάθεια υποκατάστασης με ορυκτά καύσιμα ή με τη διάσπαση ατόμων είναι μη πρακτική και δαπανηρή. Οι πολλά υποσχόμενες βιομηχανίες –η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα οχήματα, τα ρομπότ– λατρεύουν την ηλεκτρική ενέργεια. Η ζήτηση αυξάνεται κατά περίπου 2% ετησίως και προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050. Οι πάροχοι ενέργειας, οι ρυθμιστικές αρχές και οι επενδυτές σπεύδουν να ανταποκριθούν. Οι συνολικές επενδύσεις από 47 εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ θα πρέπει να φτάσουν τα 212 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με την S&P Global, σε μια αύξηση 50% από το 2022. Αυτή η υπερβολική κατανάλωση τροφοδοτήθηκε όχι μόνο από την τεράστια δίψα εταιρειών όπως η κατασκευάστρια του ChatGPT, OpenAI αλλά και από την κυβερνητική παρέμβαση.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, που ψηφίστηκε το 2022 υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν, προσέφερε φοροελαφρύνσεις για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα, καθώς και για την εγχώρια παραγωγή ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών, ανεμογεννητριών και εξαρτημάτων για πυρηνικούς και γεωθερμικούς σταθμούς. Αυτό προκάλεσε άνθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, με τις επενδύσεις σε καθαρή τεχνολογία να πενταπλασιάζονται στα 33 δισ. δολάρια ετησίως. Τελικά, αν και οι ΗΠΑ είναι ένας κολοσσιαίος εξορύκτης ορυκτών καυσίμων, μεγάλο μέρος της ενέργειας προέρχεται από τον ήλιο ή τον αέρα. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι πάνω από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας που προστέθηκε φέτος θα είναι ηλιακή ενέργεια, ενώ ένα επιπλέον 12% θα προέρχεται από την αιολική ενέργεια. Με τις επιδοτήσεις, αποτελούν τη φθηνότερη ενεργειακή πηγή για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους πελάτες τους. Η νομοθεσία του Τραμπ καταργεί μεγάλο μέρος αυτής της υποστήριξης, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει υποσχεθεί νέους περιορισμούς στην πράσινη ενέργεια.

Η εναλλακτική λύση μπορεί να φαίνεται απλή: η παραγωγή φυσικού αερίου. Ενώ είναι πιο δαπανηρή από την ηλιακή στις περισσότερες τοποθεσίες, είναι συνεπής. Το πρόβλημα είναι ότι αν είστε έτοιμοι να εγκαταστήσετε μια νέα μονάδα, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το 2030 ή αργότερα. Οι κατασκευαστές αεριοστροβίλων, ενός βασικού εξαρτήματος, λένε ότι έχουν εξαντληθεί. Η πυρηνική ενέργεια υπόσχεται σταθερή ισχύ χωρίς διακοπή, ωστόσο είναι εξαιρετικά ακριβή, επιρρεπής σε θεαματικές υπερβάσεις κόστους και χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστεί. Αλλες πηγές, όπως η γεωθερμία, είναι απλώς απαγορευτικές σε οποιαδήποτε ουσιαστική κλίμακα. Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι παραγωγοί ενέργειας, χωρίς επιδοτήσεις, πιθανότατα θα κατασκευάζουν λιγότερο. Συνεπώς, οι υπάρχοντες σταθμοί ορυκτών καυσίμων θα λειτουργούσαν πιο εντατικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούν παλαιότερες τεχνολογίες με υψηλότερο κόστος. Σύμφωνα με το έργο REPEAT στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 820 τεραβατωρών νέας γενιάς έως το 2035, περισσότερο από όλη την τρέχουσα πυρηνική ισχύ, κοστίζοντας στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις περίπου 50 δισ. δολάρια σε υψηλότερους λογαριασμούς κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. Ο,τι έχει γίνει μπορεί να ανατραπεί. Προς το παρόν, όμως, οι ΗΠΑ οδεύουν στο να καίνε περισσότερο και να κατασκευάζουν λιγότερο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr

Διαβάστε ακόμα