Εντείνονται οι προβληματισμοί εντός του OPEC+ μετά την είδηση πως οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί του καρτέλ και ανεπίσημοι ηγέτες, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, δεν ακολούθησαν τις αποφάσεις που όχι απλώς είχαν ψηφίσει, αλλά είχαν πιέσει και τα υπόλοιπα μέλη να εφαρμόσουν. Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει παράγει περίπου 691.000 βαρέλια πετρελαίου πέραν των ποσοστών που της αντιστοιχούσαν στο πλαίσιο των περικοπών του OPEC+ στο διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος. Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε πως οι Ρώσοι παραγωγοί πιθανότατα θα ισοφαρίσουν αυτό το πλεόνασμα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Αντίστοιχα, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε περίπου 700.000 βαρέλια επιπλέον πετρέλαιο τον Ιούνιο, σπεύδοντας να εξάγει κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ισραήλ-Ιράν. Αυτή αποτελεί μία σπάνια παράβαση των συμφωνηθέντων του OPEC+ από τους Σαουδάραβες παραγωγούς, οι οποίοι συχνά “κουνούν το δάχτυλο” σε άλλους παραβάτες εντός του καρτέλ. Μάλιστα, το Ριάντ είναι τόσο εκτεθειμένο από το συγκεκριμένο γεγονός ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά από τους ανεξάρτητους παρατηρητές να μην δηλώσουν τους πραγματικούς αριθμούς της παραγωγής για τον Ιούνιο, αλλά να χρησιμοποιήσουν άλλους δείκτες μέτρησης.
Υπενθυμίζεται πως ο OPEC+ αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει περαιτέρω την ημερήσια παραγωγή του, αίροντας σταδιακά το πρώτο επίπεδο περικοπών που είχε επιβάλει το 2023. Η πρόταση αυτή προήλθε από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιθυμεί να κερδίσει το μερίδιο που είχε απωλέσει από τη διεθνή αγορά τα προηγούμενα χρόνια. Από την πλευρά της, η Ρωσία συμφωνεί με το συγκεκριμένο σχέδιο, παρόλο που η οικονομία της είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών του καυσίμου.
Όμως, οι δύο μεγάλοι παίκτες του καρτέλ δεν είναι οι μόνοι που βγαίνουν εκτός των ποσοστώσεων. Το Καζακστάν και το Ιράκ υπερβαίνουν συστηματικά τις ποσότητες που τους αντιστοιχούν, ενώ τα ΗΑΕ επίσης υπερέβησαν τα συμφωνηθέντα τον Ιούνιο. Αυτή η “ελαστικότητα” των κανόνων, αλλά και το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να πέφτουν κυρίως χάρη στη στρατηγική του OPEC+, έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε μικρότερους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική εξάρτηση από τις εξαγωγές του καυσίμου. Ως εκ τούτου, ακόμα και η φημολογία περί εξόδου μελών από το καρτέλ έχει θορυβήσει το Ριάντ, το οποίο θεωρεί το θεμέλιο της οικονομικής βάσης του, αλλά και τον ισχυρότερο γεωπολιτικό μοχλό που διαθέτει.