Η Simtel, η ρουμανική εταιρεία εφαρμοσμένης μηχανικής και τεχνολογίας σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στην Ρουμανία, για λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας, Güriş

Με χωρητικότητα αποθήκευσης που φθάνει στα 196,4 MWh και εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 98,6 MW, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στην χώρα. Η διοίκηση της Simtel ανέφερε ότι υπέγραψε σχετική σύμβαση με την Energy Capital Group, που ανήκει στην Mogan Bucharest SRL, και αποτελεί τμήμα του τουρκικού ομίλου, Güriş. Η αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 33,3 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του έργου έχει οριστεί στους εννέα μήνες. 

Η σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, το σχεδιασμό, την κατασκευή, την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία, την ολοκλήρωση και τις δοκιμές λειτουργίας της εγκατάστασης. 

Η Energy Capital Group θα χρηματοδοτήσει το έργο μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ρουμανίας το εντάσσει στο πλαίσιο στήριξης του σχεδίου για την πράσινη μετάβαση. Η Ρουμανία ενέκρινε επιχορήγηση ύψους άνω των 86 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του εν λόγω έργου αποθήκευσης. 

Με την επένδυση αυτή, η Ρουμανία κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής υποδομής της και την αύξηση της ευελιξίας στην κατανάλωση και την παραγωγή, σύμφωνα με τον Mihai Tudor, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Simtel. Τα συστήματα αποθήκευσης αποτελούν βασικό πυλώνα της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Mogan Bucharest SRL, Kaan Yamantürk, δήλωσε ότι η εταιρεία του διαβλέπει ένα λαμπρό μέλλον και μια μεγάλη ευκαιρία για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ρουμανία. 

Σημειώνουμε ότι η Güriş δραστηριοποιείται και σε άλλες περιοχές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Η Simtel επεσήμανε ότι το μέγεθος της εγκατάστασης είναι σημαντικό, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Transelectrica, η τρέχουσα συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στη Ρουμανία ανέρχεται σε 398,8 MWh. 

Επιπλέον, το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης που έχει ολοκληρωθεί έως αυτή τη στιγμή στη χώρα έχει μέγιστη χωρητικότητα της τάξης των 72 MWh, πρόσθεσε η εταιρεία.

Ειδικότερα, τον περασμένο Οκτώβριο, ο ρουμανικός όμιλος Monsson που δραστηριοποιείται σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και σε υβριδικές ενεργειακές λύσεις, αιολική, ηλιακή φωτοβολταϊκή και αποθήκευση ενέργειας, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνει τη δεύτερη φάση ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, ως τμήμα ενός έργου υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κονστάντσα. Η πρώτη φάση εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο και με 24 MWh αποτελούσε τη μεγαλύτερη εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στην Ρουμανία. 

Επίσης, μια θυγατρική του Ομίλου Monsson υπέβαλε αίτηση για να λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων στην χώρα, όσον αφορά σε ένα έργο αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες με χωρητικότητα λίγο μεγαλύτερη από 2 GWh. Η Simtel και η Monsson υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας στην Ρουμανία.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr