Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη να διεξαγάγει συζητήσεις με την Λιβυκή, όσον αφορά στον καθορισμό της ΑΟΖ του Λιβυκού πελάγους, οψέποτε «οι συνθήκες το επιτρέψουν» ως αναφέρουν ανώνυμοι κύκλοι του ΥΠΕΞ. Μπορεί μονομερώς να το πράξει στην μέση γραμμή του πελάγους, που μας χωρίζει με την γειτονική χώρα νοτίως της Κρήτης και δυτικώς.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 123 παρ.2 της διεθνούς Συμβάσεως δια το δίκαιον της θαλάσσης  (ΔΔΘ) του 1982, περί τις 140 χώρες ανακήρυξαν μέχρι τούδε μονομερώς την ΑΟΖ , μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία κι η Ευρωπαϊκή Ενωση- η πρώτη ήδη από του 1983.

Σε καμία περίπτωση προεκλήθη κρίσις στις σχέσεις με τις γειτνιάζουσες χώρες. Η Τουρκία πάλεψε σαν τον Κυνέγειρο(*) στην διάσκεψη  για το ΔΔΘ διά ν’ αποτρέψει την μονομερή ευχέρεια που παρέχει το άρθρο 123 αλλά απέτυχε. Όταν μάλιστα ο αείμνηστος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε μονομερώς την Κυπριακή ΑΟΖ , η Τουρκία περιορίσθη σε μία απλή διαμαρτυρία κι ουδέν έτερον συνέβη. Απλώς δεν προχώρησε η εξόρυξη υδρογονανθράκων λόγω της εκκρεμότητας του Κυπριακού προβλήματος.

Με την μονομερή ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ στο Λιβυκό δεν παραβιάζεται η Διακήρυξη των Αθηνών περί «Ελληνοτουρκικής φιλίας» προ 2ετίας, διότι αυτή αφορά στο Αιγαίον πέλαγος. Ούτε το αντιφατικό για «φίλιες χώρες» Τουρκικό casus belli ενεργοποιείται , ακόμη κι αν επεκταθούν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. Το σύμφωνο Λιβύης-Τουρκίας είναι ανυπόστατο.

Υπάρχουν βεβαίως κι άλλοι τρόποι για να σιγήσουν οι θορυβώδεις «ρηματικές διακοινώσεις» της ανατολικής Λιβύης: από της διάσπασης του φράγματος του ήχου  στην Βεγγάζη υφ’ Ελληνικών αεριωθουμένων μέχρις και της περικοπής πάσης Κοινοτικής βοηθείας προς το καθεστώς του «στρατάρχου» Χαφτάρ. Ούτε χρειάζεται η επίκληση των συμφερόντων της ΣΕΒΡΟΝ στην περιοχή, αν θίγονται ή όχι για να καμφθεί η θρασύτητα των Τούρκων ή Λιβύων διπλωματών. Υπάρχουν κι αλλού πετρελαιοκαλιές που κάνουν… πετρελαιοκάλια, για να παραφράσουμε το γνωμικό. Θάρρος χρειάζεται, η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων επί 24ωρο και απόσυρση των φρεγατών  από τα παράλια της Λιβύης όπου ουδέν προσφέρουν.

 

(*) Αδελφός του μεγάλου Αθηναίου τραγωδού Αισχύλου που πολέμησε στον Μαραθώνα και προσπάθησε ν’ αποτρέψει την αναχώρηση Περσικού πλοίου, οπότε έχασε ηρωικώς την ζωή του αλλά η μάχη εκερδίθη.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr

Διαβάστε ακόμα