Ο Χάρτης καθορίζει τους βασικούς άξονες και τις στρατηγικές προτεραιότητες για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για την κοινωνία και την οικονομία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ: «Η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα και θεμέλιο για τη διαμόρφωση όλων των πολιτικών που αφορούν την ενέργεια και το κλίμα. Στόχος είναι η επίτευξη των εθνικών δεσμεύσεων για τον περιορισμό των εκπομπών και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης».
Στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τίθεται ο στόχος η τελική κατανάλωση ενέργειας να μην υπερβεί τα 15,2 Mtoe έως το 2030 - ποσοστό που μεταφράζεται σε μείωση 8% σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο των 16,5 Mtoe. Παράλληλα, η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας αναμένεται να περιοριστεί στα 17,8 Mtoe, δηλαδή κατά 13% λιγότερο από τον αρχικό στόχο του προηγούμενου ΕΣΕΚ. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των δράσεων εκτείνεται μέχρι το 2030, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και τη δέσμευση της Ελλάδας για μείωση των εκπομπών κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.
Βασικός στόχος του Οδικού Χάρτη είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, με έμφαση σε ώριμες και αποδοτικές παρεμβάσεις. Μάλιστα, η στρατηγική επικεντρώνεται σε παρεμβάσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και τους πολίτες, δίνοντας προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών θα συνεχιστούν και θα προσαρμοστούν, ώστε να παρέχουν στοχευμένη υποστήριξη σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, εξετάζεται η αναμόρφωση του πλαισίου φοροαπαλλαγών για να ενισχυθούν εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης.
Το πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης θα ενισχυθεί, με στόχο την αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων, την προώθηση των πιο αποδοτικών παρεμβάσεων, την ενίσχυση της συμμετοχής των τραπεζών στη χρηματοδότηση έργων, την ώθηση της καινοτομίας στον κατασκευαστικό και μεταποιητικό τομέα.
Στον επιχειρηματικό τομέα, θα εφαρμοστούν προγράμματα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης, συνδυασμένα με φορολογικά κίνητρα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους, στην αξιοποίηση συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης (ESCOs), στην ενίσχυση των ενεργειακών ελέγχων και της ενεργειακής διαχείρισης στον τριτογενή τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλαίσιο των ενεργειακών ελέγχων θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2023/1791.
Όσον αφορά τα δημόσια κτίρια, θα συνεχιστούν δράσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, η παρακολούθηση της κατανάλωσης με στόχο την ετήσια μείωση, η εφαρμογή τεχνικά εφικτών και κοινωνικά αποδοτικών μέτρων.
Τέλος, η χρηματοδότηση των ενεργειακών αναβαθμίσεων των δημόσιων κτιρίων θα βασίζεται στα Σχέδια Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων των Δήμων και των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών.