Οι Συνεχείς Καθυστερήσεις Θέτουν σε Κίνδυνο τα Συστήματα Αποθήκευσης

Οι Συνεχείς Καθυστερήσεις Θέτουν σε Κίνδυνο τα Συστήματα Αποθήκευσης
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 1 Ιουλίου 2025 - 19:09

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι άνθρωποι της αγοράς, καθώς οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις γραφειοκρατικές διαδικασίες υπονομεύουν την ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Η σύνδεση των αποθηκευτικών μονάδων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το ελληνικό δίκτυο, το οποίο πλέον μαστίζεται από τις περικοπές στις ΑΠΕ, ενώ αντιμετωπίζει ακραίες διακυμάνσεις στο κόστος ενέργειας

Ως εκ τούτου, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θεωρούνται αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα σχεδιαζόμενα έργα.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΣΑΗΕ) απηύθυνε πρόσφατα επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το φλέγον ζήτημα των συστημάτων αποθήκευσης. Ως γνωστόν, το 2023 και το 2024 είχαν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλοι διαγωνισμοί για την ανάληψη έργων αποθήκευσης στο δίκτυο— έργα που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα ώστε να αμβλύνουν πολλές από τις δυσκαμψίες του ελληνικού δικτύου. Ωστόσο, οι επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού έπρεπε να περιμένουν ως και 20 ολόκληρους μήνες μέχρι να λάβουν την απαραίτητη άδεια σύνδεσης, ενώ οι επιτυχόντες του δεύτερου διαγωνισμού ακόμα περιμένουν. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω καθώς όσοι επιλέχθηκαν και στους δύο διαγωνισμούς πρέπει να καταθέσουν τη δήλωση ετοιμότητας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και να ξεκινήσουν την κανονική λειτουργία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Όπως εξηγεί ο ΕΣΣΑΗΕ, το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων. Το κουβάρι των προβλημάτων συνθέτουν οι αργές αδειοδοτικές διαδικασίες, η δυσκολία εξεύρεσης τραπεζικής χρηματοδότησης - ιδίως μιλώντας για αμιγώς εμπορικά έργα που συναρτούν τα έσοδά τους με τη διακύμανση της αγοράς ενέργειας - καθώς και η παραγγελία εξοπλισμού, όπου, σε συνέχεια και των παραπάνω, προκύπτουν δυσκολίες και προσκόμματα που καταλήγουν σε πρόσθετες καθυστερήσεις.

Το θολό τοπίο γύρω από την τραπεζική χρηματοδότηση έχει άμεσες επιπτώσεις στην παραγγελία του εξοπλισμού. Αν η τράπεζα δεν έχει εγκρίνει το δάνειο στον επενδυτή, δεν μπορεί κι εκείνος με τη σειρά του να παραγγείλει τον εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 6 μηνών, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις τρέχουσες δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά ευρύτερα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΕΣΣΑΗΕ ζητά μία λογική παράταση μέχρι τον Ιούλιο 2026 για όλους όσους επιλεχθεί από τους δύο διαγωνισμούς. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν το ζήτημα, ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος όφειλε να εκδώσει τις άδειες σύνδεσης, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινων πόρων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειριστεί έγκαιρα τον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχει αναλάβει. Αν ληφθούν υπόψη οι στόχοι του ΑΔΜΗΕ για τα επόμενα χρόνια, καθώς και ο κομβικός ρόλος που καλείται να παίξει εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης, η ενίσχυση του Διαχειριστή με νέα και ικανά στελέχη αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Από την πλευρά της αγοράς, οι επιτυχόντες των διαγωνισμών αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο που έχει επηρεάσει την όλη διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως τα επιτόκια στην Ευρώπη παραμένουν σχετικά υψηλά, με τους αναλυτές να ελπίζουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύντομα θα προχωρήσει σε μειώσεις πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 2%. Παράλληλα, όπως έχει γράψει πολλές φορές το energia.gr, η σημερινή συγκυρία του εμπορικού πολέμου και των προσπαθειών ενεργειακής μετάβασης έχει καταστήσει τις παραγγελίες εξοπλισμού εξαιρετικά δυσχερείς. Υπάρχουν ανταλλακτικά που έχουν χρόνια και όχι μήνες αναμονής, ενώ οι περισσότεροι επενδυτές δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει χάρη στις διάφορες απειλές για τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Όσο για το ελληνικό δίκτυο, η ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει, με αρκετούς παράγοντες της αγορές να εξηγούν πως οποιαδήποτε προσθήκη νέων ΑΠΕ είναι προβληματική αν δεν συνοδεύεται από ενσωματωμένες μπαταρίες. Το πρόβλημα των περικοπών αποτελεί καθημερινότητα για τους παραγωγούς, με ορισμένους ανθρώπους-κλειδιά να υπογραμμίζουν πως το φαινόμενο δεν πρόκειται να εξαλειφθεί σύντομα. Όμως η σύνδεση των συστημάτων αποθήκευσης μπορεί να έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα. Πέραν του προφανούς, δηλαδή της αποθήκευσης της πλεονάζουσας ενέργειας ώστε να μειωθούν οι περικοπές και να εκλείψουν οι μηδενικές τιμές, οι μονάδες αποθήκευσης μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως σταθεροποιητές του δικτύου. Με το πρόσφατο μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο να έχει ανησυχήσει όλους Ευρωπαίους Διαχειριστές, η είσοδος μπαταριών στο δίκτυο λύνει μία από τις κομβικές αδυναμίες που καταγράφησαν στην Ισπανία, δηλαδή την απουσία αδράνειας— ή αλλιώς της εξασφάλισης σταθερής συχνότητας στο δίκτυο.

Οι τρεις διαγωνισμοί του 2023 και 2024 αφορούσαν σε έργα συνολικής ισχύος 900 MW, χωρίς, πάντως, να έχει υλοποιηθεί κάποιο έργο, με συνέπεια οι πρώτες συνδέσεις να μετατίθενται για το 2026. Η υπουργική απόφαση του Μαρτίου για εμπορικά έργα συνολικής ισχύος 4,7 GW (3,8 GW για το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και άλλα 0,9  GW για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ), με τους ανθρώπους της αγοράς να αναφέρουν πως παρόμοια προβλήματα σημειώνονται και εκεί. Ως εκ τούτου, και δεδομένης της σημερινής τρωτότητας του ελληνικού δικτύου, η άμεση κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί μονόδρομο.  

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr