Το RePower EU Απειλεί την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ουγγαρίας – Αποκαλυπτική Συνέντευξη του Πέτερ Σιγιάρτο

Το RePower EU Απειλεί την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ουγγαρίας – Αποκαλυπτική Συνέντευξη του Πέτερ Σιγιάρτο
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 24 Ιουνίου 2025 - 11:05

Τους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία RePower EU, που αποσκοπεί να μειώσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ρωσική ενέργεια, απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της χώρας, Πέτερ Σιγιάρτο

«Η προσπάθειά μας να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμηθειών μας δεν έχουν υποστηριχτεί από την Ε.Ε., καθώς οι προτάσεις για ενίσχυση των υποδομών στην περιοχή απορρίφθηκαν», είπε, για να επισημάνει ότι ενώ υπάρχει διασύνδεση μέσω αγωγών με την Κροατία, εν τούτοις η δυναμικότητα μεταφοράς φυσικού αερίου προς την χώρα του είναι περιορισμένη. Η Ουγγαρία έχει κατασκευάσει αγωγό με χωρητικότητα 7 bcm προς την Κροατία, ενώ η αντίστροφη ροή, δηλαδή, από την Κροατία προς την Ουγγαρία έχει χωρητικότητα μόλις 1,5 bcm.

Ο κ. Σιγιάρτο προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω για να αναφέρει ότι η χώρα του εξαιτίας των ευρωπαϊκών κανονισμών, κινδυνεύει να απωλέσει την ενεργειακή της κυριαρχία και να καταστεί απολύτως εξαρτημένη ενεργειακά. Και αυτό, εξήγησε, επειδή σήμερα υπάρχουν δύο αγωγοί πετρελαίου εκ των οποίων ο ένας θα τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν οι μεγαλύτερες είσοδοι φυσικού αερίου στη χώρα του που σημαίνει ότι σε ένα χρόνο, θα χαθούν πάνω από 26 bcm εισερχόμενης δυναμικότητας ορυκτού καυσίμου και αυτό επειδή η Ουκρανία τερμάτισε τη λειτουργία του αγωγού της προς τη χώρα του (δυναμικότητας 18 bcm) ενώ οι Βρυξέλες θέλουν, τώρα, να κλείσουν και τον Turkish Stream (8,5 bcm).

«Αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις τιμές καθώς το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου για την Ουγγαρία θα αυξηθεί κατά 2 δισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση», τόνισε.  

Σε μια ιδιαιτέρως αποκαλυπτική συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο μίλησε για τις πιέσεις, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του, στο πρόσφατο συνέδριο των Financial Times και της Καθημερινής, στην Αθήνα.

Μας κατηγορούν ότι εργαζόμαστε για του Ρώσους ότι είμαστε κατάσκοποι και μαριονέτες τους και ότι προπαγανδίζουμε υπέρ του Κρεμλίνου. Και όλα αυτά επειδή αγοράζουμε ρωσική ενέργεια. «Εκείνοι που πολεμούν την προσέγγισή μας σε αυτό το θέμα, δεν γνωρίζουν τη γεωφυσική πραγματικότητα και τα προβλήματα υποδομών στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Ουγγαρία, είπε, την ενέργεια δεν την αντιλαμβανόμαστε ως κάτι το πολιτικό ή ιδεολογικό αλλά ως καθαρά φυσικό ζήτημα, που εξαρτάται από γεωγραφικούς παράγοντες και υποδομές. «Μπορούμε να ονειρευόμαστε ή να έχουμε ψευδαισθήσεις αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής, μπορείς να προμηθεύεσαι φυσικό αέριο ή πετρέλαιο από διάφορες πηγές. Και αν δεν έχεις υποδομές και αγωγούς απλά δεν μπορείς να καταφύγεις σε αυτές τις λύσεις.»

«Είμαστε μια περίκλειστη χώρα, που δεν διαθέτει πρόσβαση στη θάλασσα και χωρίς σημαντικές πηγές ορυκτών καυσίμων και έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση για να έχουμε διασυνδέσεις με τους γείτονές μας», ανέφερε για να προσθέσει:

«Σήμερα, η Ουγγαρία διασυνδέεται με αγωγούς φυσικού αερίου με 6 γειτονικά κράτη. Αλλά ως περίκλειστη χώρα, εξαρτόμαστε από τους γείτονες και τους γείτονες των γειτόνων μας. Και εάν όλοι αυτοί δεν προβαίνουν σε επενδύσεις σε δικές τους υποδομές ενέργειας, τότε είμαστε εντελώς ανυπεράσπιστοι. Με βάση όλες τις παραπάνω παραδοχές, η Ρωσία και οι ρωσικές εταιρείες παραμένουν επί του παρόντος, οι πιο αξιόπιστοι προμηθευτές ενέργειας για την Ουγγαρία.»

«Είχαμε συνάψει συμφωνία με αμερικανική εταιρεία βάσει της οποίας έπρεπε να προμηθευόμαστε πολλά δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο (bcm) σε ετήσια βάση από το 2022 και μετά, από ένα υπεράκτιο κοίτασμα στην Ρουμανία (Neptum Deep), αλλά οι επενδυτές αποχώρησαν από το έργο και έτσι, η προσπάθειά μας να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας απέτυχε», εξήγησε.

Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του στράφηκε προς την Κομισιόν, από κοινού την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ρουμανία, ζητώντας οικονομική στήριξη για να μπορέσει να αυξήσει τη δυναμικότητα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη αλλά οι Βρυξέλλες απέρριψαν το αίτημα, επί τη βάσει του σκεπτικού ότι το ορυκτό καύσιμο δεν πρόκειται να αποτελεί τμήμα του ενεργειακού μείγματος στην επόμενη δεκαετία επειδή δεν είναι της «μόδας», και δεν είναι «σέξι», όπως τόνισε!

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, ενώ δεχόμαστε αφόρητη πίεση να προχωρήσουμε σε διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, εν τούτοις, όταν ερχόμαστε στα προαπαιτούμενα για αυτή την διαφοροποίηση, αφεθήκαμε εντελώς μόνοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Τουρκία, τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Σιγιάρτο είχε ξεκινήσει συνομιλίες με τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης αγωγών της Τουρκίας, BOTAS, σχετικά με τη δυνατότητα υπογραφής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, απευθείας από την Τουρκία, εντός του 2025.

Ο Ούγγρος υπουργός τόνισε ότι η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει την ενεργειακή της ασφάλεια χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων και επανέλαβε ότι αυτή η προσέγγιση καθοδηγεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από πολιτικές ή ιδεολογικές επιταγές.

«Η απόφαση να είναι και να παραμένει η Ρωσία ο πιο αξιόπιστος ενεργειακός προμηθευτής για την Ουγγαρία βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα και όχι σε πολιτικές προτιμήσεις», ξεκαθάρισε.

Σημειώνουμε ότι τις θέσεις του Ούγγρου υπουργού σχολίασε ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος είπε ότι ενώ συμμερίζεται ορισμένες από τις απόψεις του κ. Σιγιάρτο, εν τούτοις, θύμισε ότι η Ελλάδα το 2022 κατέβαλε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την προμήθεια φυσικού αερίου και μετά το ξέσπασμα της κρίσης πλήρωσε 7,4 δισεκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας. «Δεν μπορούμε να το υποστούμε ξανά αυτό. Είναι ξεκάθαρα ένα τεράστιο ποσό», είπε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ του συνεδρίου των Financial Times όπου συμμετείχε. 

«Δεν υποτιμώ τη σημασία των διαφορετικών απόψεων. Σέβομαι τις θέσεις τόσο της Ουγγαρίας, όσο και των Βαλτικών χωρών που θεωρούν την απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο ως βασικό συστατικό εθνικής κυριαρχίας», είπε ο υπουργός ΠΕΝ για να προσθέσει: «Την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ε.Ε. συμφωνούν επί της αρχής να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο αλλά το θέλουν να γίνει με ρεαλιστικό και οικονομικό τρόπο. Να το κάνουμε με ένα τρόπο που δεν θα αυξήσει τις τιμές, να το κάνουμε με τρόπο που να είναι τεχνικά σωστός και που θα διασφαλίζει ότι δεν θα εισέρχεται ρωσικό αέριο στην Ε.Ε. από την Τουρκία και να παρακάμπτονται οι κυρώσεις κατά της Μόσχας και επίσης, να το κάνουμε με νόμιμο τρόπο, ώστε να προστατευθούν οι χώρες που έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας με την Gazprom», εξήγησε ο Έλληνας υπουργός ΠΕΝ.     

Επιστρέφοντας στην Ουγγαρία, το energia.gr θυμίζει ότι έχει λάβει παράταση από την αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα της απαλλαγής της από τις κυρώσεις, κάτι που της επιτρέπει να συνεχίζει να πληρώνει για την αγορά  φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Στη συνέχεια, ο κ. Σιγιάρτο τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και η διατήρηση χαμηλών τιμών για τα νοικοκυριά και ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δαπανά 2 δισεκ. ευρώ ετησίως για να επιδοτεί τα οικιακά τιμολόγια του ρεύματος.

Όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, η Ουγγαρία, ανέφερε, θα συνεχίσει να επενδύει στην πυρηνική ενέργεια, ενώ θα επιδιώξει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, εφόσον είναι οικονομικά εφικτό και ρεαλιστικό.

Είπε ακόμη ότι παρά τις αντιξοότητες, η Ουγγαρία συνεχίζει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Σχετικά με την πράσινη μετάβαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, είπε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει το θέμα με ρεαλισμό και όχι ιδεολογικά. «Εχουμε καταφέρει να αυξήσουμε το ΑΕΠ, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων, και προχωρούμε στην κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, που θα μειώσουν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα, επενδύουμε στην ηλεκτροκίνηση και στην παραγωγή μπαταριών», τόνισε.

Τέλος, χαρακτήρισε επιτυχημένη την περιφερειακή συνεργασία με γειτονικές χώρες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τον ρεαλισμό και τα κοινά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr