Ο Ευάγγελος Χρυσάφης Μιλάει για το Μέλλον της Βιομηχανίας και τις Πρωτοβουλίες που Μπορεί να Αναλάβει ο ΣΕΒ

Ο Ευάγγελος Χρυσάφης Μιλάει για το Μέλλον της Βιομηχανίας και τις Πρωτοβουλίες που Μπορεί να Αναλάβει ο ΣΕΒ
συνέντευξη στη Χαρά Αλεξανδροπούλου
Παρ, 21 Ιουνίου 2024 - 18:18

Συνέντευξη με τον Αντιπρόεδρο και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ για Ρυθμιστικά και Στρατηγικά Θέματα Ενέργειας & Έργων Υποδομών της Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS) / Πρόεδρο ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, κ. Ευάγγελο Χρυσάφη, με αφορμή την υποψηφιότητά του στις εκλογές του ΣΕΒ

Ο Ευάγγελος Χρυσάφης, Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ για Ρυθμιστικά και Στρατηγικά Θέματα Ενέργειας & Έργων Υποδομών μετρά 23 χρόνια δυναμικής πορείας στη MYTILINEOS (σήμερα Metlen Energy & Metals). Από το 2023, είναι, επίσης, Πρόεδρος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ (θυγατρική της Metlen στο τομέα κατασκευής έργων υποδομών). Η υποψηφιότητά του ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, για τις εκλογές του Ιουνίου, αποτελεί ένα νέο ορόσημο στις δράσεις του.

Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί ο ΣΕΒ για να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να διασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας;

Διαχρονικά ο ΣΕΒ, ως σημαντικός κοινωνικός εταίρος, αναλαμβάνει κρίσιμες πρωτοβουλίες για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της βιομηχανίας, πάντα με γνώμονα την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Ως ένας σύγχρονος φορέας, οφείλει να αφουγκράζεται τις διεθνείς τάσεις, αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στο σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον, όπως η ψηφιακή επανάσταση που αναμένεται να κυριαρχήσει στην παγκόσμια επιχειρηματικότητα.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο πιστεύω ότι ο ΣΕΒ πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση, αν θέλουμε, αφενός να ανασχέσουμε τη φυγή στελεχών στο εξωτερικό και αφετέρου να δημιουργήσουμε τα στελέχη εκείνα που χρειάζονται οι σύγχρονες επιχειρήσεις, με στοχευμένα και εξειδικευμένα προσόντα.

Τέλος, πιστεύω ότι είναι σημαντικό ο ΣΕΒ να πρωτοστατήσει στην προώθηση ενός απλού και συνεκτικού ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα που θα προωθεί την ανταγωνιστικότητα και θα περιορίζει την εσωστρέφεια.

Ας εστιάσουμε λίγο παραπάνω στην ψηφιακή τεχνολογία. Στη σημερινή εποχή, έχει εισχωρήσει στον πυρήνα της πολιτικής και δράσης των επιχειρήσεων. Ποια είναι η συμβολή της στην ανάπτυξη της βιομηχανίας;

Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες, αρκεί να τις δούμε με ανοικτό μυαλό και να διαθέσουμε χρόνο και πόρους. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που η ψηφιακή τεχνολογία έχει επιφέρει σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας (από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι τη βιομηχανία) είναι ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε να μη μείνουμε πίσω σε αυτή την 4η βιομηχανική επανάσταση – την ψηφιακή.

Ενδεικτικά αναφέρω μόνο μερικές τεχνολογίες που μπορούμε να εξετάσουμε και να εφαρμόσουμε άμεσα, προς όφελος της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας:

  • Υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών όπως η ρομποτική και τα έξυπνα συστήματα παραγωγής για την αυτοματοποίηση και βελτίωση της Παραγωγικότητας
  • Ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data) και λήψη αποφάσεων, για την πρόβλεψη της ζήτησης, την αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ποιότητα των προϊόντων.
  • Ψηφιακές τεχνολογίες για την υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας

Στις 18 Ιουνίου διεκδικείτε μια θέση στο ΔΣ του ΣΕΒ. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον Σύνδεσμο και την ελληνική βιομηχανία την επομένη μέρα;

Ο ΣΕΒ δεν μου είναι άγνωστος. Απεναντίας,  πριν από λίγα μόλις χρόνια  υποστηρίζοντας την Επιτροπή Ενέργειας του Συνδέσμου, συνέβαλα ενεργά σε αλλαγές στο Ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση το εγχώριο ρυθμιστικό περιβάλλον, ιδίως για την απελευθέρωση των αγορών αερίου και ηλεκτρισμού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία της Ελλάδας.

Έχοντας διανύσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μου πορείας σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης, τη Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS) αισθάνομαι ότι μπορώ να συμβάλλω ουσιαστικά στη προώθηση μίας υγιούς και ανταγωνιστικής ελληνικής βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας.

Ο ΣΕΒ προτείνει λύσεις, κάνει μελέτες και λαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμώ ότι μπορώ να συνεισφέρω σε αυτή την κατεύθυνση, με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχω αποκτήσει. Πιστεύω στην ισόρροπη ανάπτυξη κοινωνίας και οικονομίας και προς αυτή τη κατεύθυνση θα δουλέψω αν εκλεγώ στις επερχόμενες εκλογές του ΣΕΒ. 

Στις άμεσες προτεραιότητές μου είναι κυρίως: 

  • Η υποστήριξη πρωτοβουλιών που βελτιώνουν τις υποδομές (ενέργεια, μεταφορές, ψηφιακή τεχνολογία) για την αύξηση της αποτελεσματικότητας όλων των επιχειρήσεων.
  • Η προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Με επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).
  • Η υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού για την αύξηση της παραγωγικότητας και την προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις.
  • Η αύξηση των ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθησης των διεθνών συνεργασιών, ώστε να ανθίσουν διεθνώς οι ελληνικές επιχειρήσεις

Μέσω της Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS) έχετε διατυπώσει κριτική στην απερχόμενη Κομισιόν. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές είδαμε μεγάλες ανακατατάξεις. Πιστεύετε ότι αναμένουμε και αλλαγή πολιτικής για τη βιομηχανία;

Η βασική μας κριτική ήταν ότι η Ευρώπη δεν είχε βιομηχανική πολιτική! Ή μάλλον για να το διατυπώσω πιο σωστά, καμία από τις πολιτικές της Ευρώπης δεν είχε στο επίκεντρο την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που οι ευρωπαϊκές πολιτικές δημιουργούσαν σημαντικά προβλήματα, στα όρια της αποβιομηχάνισης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «πράσινη» μετάβαση, που υπήρξε για πολλά χρόνια η κορυφαία προτεραιότητα της Ένωσης. Δεν σχεδιάστηκε σωστά, δεν κοστολογήθηκε επαρκώς και εφαρμόστηκε με λανθασμένο τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν το κλείσιμο πολλών βιομηχανικών μονάδων στην Ευρώπη, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Σήμερα, η Ε.Ε. φαίνεται πώς κάνει βήματα πίσω σε ό,τι αφορά την «πράσινη» μετάβαση, έχοντας ωστόσο ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Χρειαζόμαστε στρατηγικές που είναι πιο ρεαλιστικές και που θέτουν την κοινωνική ευημερία στο επίκεντρο. Η Ε.Ε. πρέπει να βρει μια σαφή ταυτότητα που να περιλαμβάνει πολιτικές για ανάπτυξη.

Οι βιομηχανίες μας απασχολούν εκατομμύρια κόσμου, που με τη σειρά τους συντηρούν μία μεγάλη αλυσίδα αξίας, ενισχύουν την οικονομία, προστατεύουν τη κοινωνική συνοχή και δημιουργούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία. Ας μη δαιμονοποιούμε τη βιομηχανική παραγωγή. Ναι στην «πράσινη» ανάπτυξη, όχι όμως θυσιάζοντας το σήμερα και το αύριο.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες της για να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς συχνά είναι δέσμια των αποφάσεων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ και τα μέλη του, με την εμπειρία και τις γνώσεις τους, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά, προτείνοντας λύσεις κατευθείαν από την καρδιά της επιχειρηματικότητας.

Η εργασία σας σε τόσο υψηλό εταιρικό επίπεδο, αλλά και η ενασχόλησή σας με τις εκλογές στο ΣΕΒ σας επιτρέπει να ισορροπείται την προσωπική με την επαγγελματική σας ζωή;

Είναι αλήθεια ότι οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η Metlen (πρώην (MYTILINEOS) κατακτά ολοένα και περισσότερες κορυφές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ωστόσο, η ισορροπία ανάμεσα σε μία επιτυχημένη καριέρα και οικογενειακή ζωή είναι απολύτως αναγκαία και απαιτεί κατάλληλη διαχείριση δυνάμεων. Παρά τα απαιτητικά ωράρια στην εργασία μου, δεν αμελώ να βρίσκω τρόπους για να ανακτώ ενέργεια. Ο αθλητισμός είναι μέρος της ζωής μου από μικρό παιδί (έχω υπάρξει μέλος των εθνικών ομάδων τζούντο) και δεν έχω σταματήσει να αθλούμαι μέχρι σήμερα. Επίσης, απολαμβάνω τη θάλασσα, αλλά και πιλοτάρω αεροπλάνα. Οι πτήσεις με ξεκουράζουν και μου επιτρέπουν να εκτιμώ το πόσο όμορφη είναι η ζωή και η φύση. 

Την περισσότερη ενέργεια πάντως την αντλώ από τους κοντινούς μου ανθρώπους. Προφανώς προσπαθώ να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Τέλος, δεν μπορώ παρά να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στους συναδέλφους και συνεργάτες μου στη Metlen. Με αυτούς τους ανθρώπους έχουμε φτιάξει σχέσεις ζωής και πλέον η διατήρηση αυτής της κουλτούρας είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για όλους μας. 

(από athensvoice.gr)