OPEC: Σταματά να Δημοσιεύει Προβλέψεις για την Ζήτηση του Αργού που Παράγει – Στο Εξής Μόνο Στοιχεία για τον OPEC+

OPEC: Σταματά να Δημοσιεύει Προβλέψεις για την Ζήτηση του Αργού που Παράγει – Στο Εξής Μόνο Στοιχεία για τον OPEC+
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Παρ, 10 Μαΐου 2024 - 16:42

Ο OPEC θα σταματήσει να δημοσιεύει εκτιμήσεις σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση αναφορικά με τη δική του παραγωγή αργού στη μηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές κοντά στο θέμα, εστιάζοντας αντ' αυτού στις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου στον ευρύτερο όμιλο OPEC+. Η αλλαγή αντανακλά τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και της ευρύτερης ομάδας χωρών με την οποία λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις σχετικές με τη συλλογική προσφορά πετρελαίου

Η γραμματεία του OPEC της Βιέννης δημοσιεύει ως τώρα στις μηνιαίες εκθέσεις της μια εκτίμηση για τη ζήτηση αργού πετρελαίου του OPEC, μερικές φορές γνωστή ως «έκκληση προς τον OPEC» ('call on OPEC'). Το συγκεκριμένο αριθμητικό μέγεθος παρακολουθείται από αναλυτές και traders και αποτελεί δείκτη αναφοράς σχετικά με την ισχύ της αγοράς πετρελαίου.

 

Ωστόσο, από αυτόν τον μήνα ο OPEC θα δημοσιεύει μόνο την εκτίμηση της ζήτησης αργού από τις χώρες της Διακήρυξης Συνεργασίας (DoC), ανέφεραν οι πηγές. Το DoC είναι η επίσημη ονομασία του OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τα 12 μέλη του ΟΠΕΚ και τα 10 μη μέλη, ανάμεσα στα οποία η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός. Η ζήτηση για το αργό που προέρχεται από τον ευρύτερο αυτό όμιλο χωρών είναι πλέον πιο σημαντική, όπως ανέφερε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο μια από τις πηγές, καθώς το DoC στις μέρες μας αποτελεί το πλαίσιο συνεργασίας στην αγορά πετρελαίου. Και οι δύο πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

 

Ο OPEC δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

 

Το μερίδιο αγοράς του αργού πετρελαίου του OPEC έχει υποχωρήσει στο χαμηλό πολλών δεκαετιών του 27% μετά την έξοδο της Αγκόλα στα τέλη του περασμένου έτους. Αντίθετα, το αργό παραγωγής OPEC+ έχει μεγαλύτερο μερίδιο της τάξης του 41% σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, ή και ακόμη περισσότερο αν συμπεριληφθούν όλοι οι τύποι πετρελαίου.

 

Το DoC δημιουργήθηκε το 2016 μετά από ένα πλεόνασμα που παρατηρήθηκε στην προσφορά πετρελαίου το 2014-2016, γεγονός που προκάλεσε πτώση των τιμών και ώθησε τον OPEC και τις χώρες εκτός OPEC να συνεργαστούν για να περιορίσουν την παραγωγή ώστε να στηρίξουν την αγορά για πρώτη φορά από το 2001.

 

Ο OPEC, που ιδρύθηκε το 1960, έχει ως κύριο στόχο του «τον συντονισμό και την ενοποίηση των πετρελαϊκών πολιτικών των χωρών-μελών», σύμφωνα με το καταστατικό του. Τα μέλη διορίζουν αξιωματούχους στο διοικητικό συμβούλιο και άλλες επιτροπές. Ο OPEC+, που δεν διαθέτει μόνιμη έδρα, αποτελεί μια λιγότερο επίσημη συμμαχία, γεγονός που διευκολύνει τις χώρες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στον OPEC να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του. Για παράδειγμα, η Ρωσία έβλεπε από καιρό τον OPEC ως αντίπαλο και πολλές προσπάθειες συνεργασίας απέτυχαν. Η κατάρρευση των τιμών το 2016 έφερε τις δύο πλευρές πιο κοντά, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Igor Sechin, επικεφαλής του κρατικού ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, αντιτάχθηκαν στη στενότερη συνεργασία με τον OPEC.

 

OPEC+: Πρόσκαιρη κατάρρευση το 2020

 

Αν και ο OPEC+ γνώρισε μία πρόσκαιρη κατάρρευση το 2020, ωστόσο σύντομα μεταρρυθμίστηκε για να αντιμετωπίσει την πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19 και από τότε έδειξε ότι διατηρεί την ισχύ του. Κατά την έβδομη επέτειο της σύστασης του OPEC+, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο OPEC+ υπογράμμισε ότι τα μέλη του δείχνουν «ακλόνητη δέσμευση» στη Διακήρυξη Συνεργασίας . Ο OPEC, για πρώτη φορά, δημοσίευσε έναν αριθμό για τη ζήτηση αργού από τον OPEC+ στην έκθεσή του τον Απρίλιο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα παράλληλα με την παραδοσιακή έκκληση προς τον OPEC.


Η «έκκληση προς τον
OPEC» αποτελεί ουσιαστικά την ποσότητα αργού που χρειάζεται να αντλήσει ο OPEC για να εξισορροπήσει την αγορά, δεδομένης της αναμενόμενης προσφοράς εκτός OPEC και της παραγωγής πετρελαίου του OPEC που αφορά είδη όπως υγρά φυσικού αερίου, που εξαιρείται από τις συμφωνίες παραγωγής.

 

Η έκθεση του OPEC τον Απρίλιο προβλέπει ότι η ζήτηση αργού πετρελαίου από τις χώρες μέλη του το 2024 θα ανέλθει στα 28,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και η ζήτηση αργού πετρελαίου από τον OPEC+ στα 43,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει συνολικά τα 104,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ένας άλλος καθιερωμένος φορέας παρακολούθησης της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, δημοσιεύει ήδη μια εκτίμηση της «έκκλησης προς τον OPEC+» και βλέπει τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο προέλευσης OPEC+ συν τα αποθέματα στα 41,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024.

 

Η κίνηση του OPEC θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο άλλοι αναλυτές βλέπουν την αγορά πετρελαίου. Η επόμενη μηνιαία έκθεση του OPEC, η οποία σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters θα αντικατοπτρίζει την αλλαγή στους υπολογισμούς, θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη.