Έκτακτη Συνάντηση Σήμερα στο Μαξίμου για τον Πυρηνικό Αντιδραστήρα

Έκτακτη Συνάντηση Σήμερα στο Μαξίμου για τον Πυρηνικό Αντιδραστήρα
Αποκλειστικότητα Energia.gr
Δευ, 1 Απριλίου 2024 - 08:34

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές που μίλησαν κατ’ αποκλειστικότητα στο Energia.gr, σήμερα το απόγευμα πρόκειται να συνέλθει εκτάκτως στου Μαξίμου μια υψηλού επιπέδου και υψηλής διαβάθμισης ομάδα υπουργών και ανώτατων στελεχών και ειδικών συμβούλων. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα είναι η αξιολόγηση έκθεσης 

που έχει εκπονήσει η γνωστή μελετητική εταιρεία Boston Consulting Group (BCG) για λογαριασμό της Ελληνικής κυβέρνησης με θέμα την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα, η αντιδραστήρων, στην Ελλάδα.

Η ανωτέρω μελέτη ανετέθη στην BCG με συνοπτικές διαδικασίες με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού αμέσως μετά την επιστροφή του από την διεθνή διάσκεψη του COP 28 στο Ντουμπάϊ όπου και η «πυρηνική συμμαχία», αποτελούμενη από 25 κράτη, έθεσε ως στόχο τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης πυρηνικής ισχύος μέχρι το 2050.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην Διάσκεψη Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, του ΙΑΕΑ, που οργανώθηκε σε συνεργασία με την ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 21/22 Μαρτίου (εδώ) που είχε στόχο την αναγέννηση της πυρηνικής βιομηχανίας. Το ενδιαφέρον της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα καθώς οι σχεδιαστές πολιτικής στις Βρυξέλλες έχουν πειστεί ότι χωρίς την συνδρομή της πυρηνικής ενέργειας - που έχει μηδενικούς ρύπους- δεν μπορεί να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος των μηδενικών εκπομπών.

Το ενδιαφέρον του Έλληνα πρωθυπουργού για την πυρηνική ενέργεια έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες καθώς παρατηρείται διεθνής δραστηριότητα με σημαντικές νέες επενδύσεις στον κλάδο σε ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ, Ιαπωνία και Κίνα μετά την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην σχεδίαση και κατασκευή Μικρών Αρθρωτών Αντιδραστήρων (Small Modular Reactors, εδώ). Την ίδια στιγμή παρατηρείται κινητικότητα μεγάλων Ελληνικών ενεργειακών ομίλων γύρω από την προοπτική κατασκευής πυρηνικών μονάδων αφού ένας από αυτούς φαίνεται ότι έχει αναλάβει σχετικό έργο στην Ρουμανία με χρηματοδότηση της World Bank.

Στην σημερινή high level συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες του Energia.gr στο κυβερνητικό επιτελείο, πρόκειται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και ο καθ’ ύλην υπουργός ΥΠΕΝ κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ λόγω των θεμάτων εθνικής ασφαλείας που υπεισέρχονται θα συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Δρ. Θανάσης Ντόκος και ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Δημήτρης Χούπης. Επίσης στην ανωτέρω κλειστή συνάντηση πρόκειται να συμμετέχει ο πρόεδρος κσι CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσος Μανουσάκης και ένας περιορισμένος αριθμός εμπίστων συμβούλων του πρωθυπουργού μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο Καθηγητής Παντελής Κάπρος και ο κ. Νικος Τσάφος, όχι όμως ο CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσης ο οποίος και έχει διαφωνήσει ανοικτά με τη εμπλοκή της ΔΕΗ στο νέο project της κυβέρνησης.

Όπως αποκάλυψαν οι πηγές του Energia.gr εντός του Μαξίμου, η εισήγηση της BCG προς την κυβέρνηση προβλέπει την κατασκευή δύο μεγάλων πυρηνικών σταθμών τουλάχιστον 2000 MWe ο κάθε ένας. Ο πρώτος στην περιοχή Αττικής και ποιό συγκεκριμένα στο Λαύριο, στη θέση που λειτουργούν σήμερα οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ, και ο άλλος στην Βόρειο Ελλάδα στην περιοχή της Κοζάνης, με την πλέον πιθανή χωροθέτηση την περιοχή που ευρίσκονται σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες της Καρδιάς. Όπως μας εξήγησαν κυβερνητικοί παράγοντες στη σημερινή συνάντηση πρόκειται να αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα του έργου και ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του (που υπερβαίνει € 40 δισεκ.) ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή εμπειρία και πρακτική. Δηλαδή την μέθοδο ΒΟΟ - Build Own Operate.

Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης και τους έχει ζητηθεί να τα υποστηρίξουν, υπάρχει θέμα με το πως θα διευθετηθεί η απαίτηση του επενδυτή (πρόκειται για Ιαπωνο-Κινεζικό  consortium) για την σύναψη 25 έτους σύμβασης πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρισμού. Το θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι ποια εγχώρια η αλλοδαπή εταιρεία θα επωμιστεί αυτό το τεράστιο βάρος μιας που η ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει ουδεμία ανάμειξη με το όλο θέμα. Ενστάσεις έχει διατύπωσε επίσης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (για αυτό και ο πρόεδρος της δεν προσκλήθηκε στην σημερινή συνάντηση) υποστηρίζοντας, και πολύ σωστά, ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια την στιγμή που δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο ούτε καν αρμόδιος κρατικός ελεγκτικός φορέας για πυρηνικές εγκαταστάσεις.

 

Καλό Μήνα!